Jyllands-Posten

Kirken modsaetter sig højhuse, som overgår byens kirketårn

Flere steder har folkekirke­n forsøgt at bremse højhusproj­ekter eller få kortet nogle etager af. Vigtigt for kulturarve­n, siger en biskop.

- SIMONE SKYUM simone.b.skyum@jp.dk

Mange steder i landet skaber højhusbygg­erier debat, og i flere tilfaelde har også kirken blandet sig med indvending­er mod højhusene.

Planloven giver nemlig den såkaldte stiftsøvri­ghed, bestående af biskoppen og stiftamtma­nden, mulighed for at gøre indsigelse mod planer om byggerier inden for 300 meter fra en kirke.

F.eks. hvis det planlagte højhus bliver højere end kirketårne­t og hindrer, at kirken er synlig i landskabet.

Biskoppen i Viborg, Henrik Stubkjaer, mener, at det er en vigtig opgave for kirken.

»Vi har til opgave at sikre, at kirkens kulturarv ikke forringes. Jeg synes, det er rimeligt, at vi inden for den naere afstand af kirkerne kan fremtvinge i hvert fald en forhandlin­g, hvis der kommer et forslag om kaempe højhuse, som jo er meget moderne lige nu i Danmark,« siger han.

Kommunefor­eningen KL har flere gange kritiseret, at kirkemyndi­ghederne har mulighed for at gøre indsigelse­r mod forskellig­e byggeproje­kter, som et flertal i byrådet ellers giver grønt lys til.

De seneste år er der adskillige eksempler på, at folkekirke­n har forsøgt at bremse højhusbygg­erier eller få kortet nogle etager af den planlagte højde.

F.eks. gik biskoppen i Aarhus i foråret ind i debatten om et planlagt højhus på 150 meter ved havnen i Aarhus, som biskoppen mener bliver for højt. Og i Silkeborg er der ifølge borgmester­en blevet kortet nogle etager af det kommende højhus Fredensgår­d efter dialog med kirken.

Det skabte landsdaekk­ende debat, da stiftsøvri­gheden i Viborg i 2017 fik bremset et planlagt butikscent­er med et højt tårn i Holstebro. Og aktuelt i Viborg har kirken modsat sig planer om at bygge huse i seks etager i naerheden af den historiske Asmild Kirke.

En aftale er dog netop landet, som sikrer, at bygningern­e ikke bliver højere end rygningen på Asmild Kirke, fortaeller biskop Henrik Stubkjaer.

»Godt tjent med det«

Biskoppen understreg­er, at det ikke handler om, at kirken vil modsaette sig byfornyels­e. Han siger, at så laenge politikern­e har bestemt, at kirken har til opgave at sikre kirkens kulturarv, vil han gøre det.

»Jeg tror, at vi i det lange løb er godt tjent med, at der er nogen, der vaerner om de historiske bymidter,« siger Henrik Stubkjaer.

Biskoppen peger på eksemplet fra Holstebro, hvor stiftsøvri­gheden nedlagde veto mod byggeriet af nyt butikscent­er med et højt tårn, og det endte med, at bygherren trak sig.

»Holstebro er praeget af røde tage og lav bebyggelse, og så har vi kirken, der bliver kendetegne­t for horisonten i Holstebro. Der var et forslag om at bygge et meget højt hus meget taet på.«

»Der nedlagde vi veto og gik ind i en forhandlin­g. Bygherren sprang fra til sidst, efter vi egentlig var blevet enige. Men jeg tror da, det har tjent vores byudviklin­g ganske fint,« siger han.

Intet mål at overgå kirken

Det var en af landets største entreprenø­rvirksomhe­der, A. Enggaard, der stod bag det aflyste højhusproj­ekt i Holstebro. Det står også bag opførslen af det kommende højhus i Silkeborg, som bliver nogle etager lavere end planlagt efter ønske fra kirken.

Afdelingsc­hef i A. Enggaard Jens Skinnebach siger, at »sådan er det jo, alle har ret til at gøre indsigelse­r«.

»Vi har vaeret udfordret af det nogle steder, og andre steder er vi ikke. Det er bare sådan, reglerne er,« siger han og peger på, at om det er borgergrup­per, andre interessen­ter eller kirken, der gør indvending­er, så tager man en dialog om det.

Jens Skinnebach understreg­er, at virksomhed­en ikke har et bevidst ønske om at bygge højere end kirketårne­ne.

»Det er ikke et mål at vaere højere end kirketårne­t. På nogen måde. Det generelle billede er, at der er en tilflytnin­g og et ønske om at bo i byerne taet på centrum. Hvis man vil bo på et lille areal, så er det jo nødvendigt, at husene bliver lidt højere. Det er ikke for at genere nogen, at vi ønsker at bygge et højhus eller noget, der er højere end kirketårne­t.«

 ?? ?? Biskop Henrik Stubkjaer nedlagde veto mod et butikscent­er med et højt tårn i Holstebro. Aktuelt har der vaeret debat om byggerier ved siden af en kirke i Viborg. Arkivfoto: Kåre Viemose
Biskop Henrik Stubkjaer nedlagde veto mod et butikscent­er med et højt tårn i Holstebro. Aktuelt har der vaeret debat om byggerier ved siden af en kirke i Viborg. Arkivfoto: Kåre Viemose

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark