Jyllands-Posten

I over fire år sad Aalborg Kommune på viden om fluorforur­ening på flyvestati­on

Allerede i 2017 fik Aalborg Kommune at vide, at der var massiv forurening med giftige fluorstoff­er flere steder.

- METTE MAYLI ALBAEK THOMAS VIBJERG JESPER HØBERG mette.m.albaek@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk jesper.hoberg@finans.dk

Giftige fluorstoff­er truer grundvande­t konkrete steder i Danmark.

Så tydelig var konklusion­en i et brev fra Forsvarsmi­nisteriets Ejendomsst­yrelse (FES) i februar 2017 til kommuner, regioner og Miljøstyre­lsen, som JyllandsPo­sten har fået aktindsigt i.

Med brevet fulgte en detaljeret screenings­undersøgel­se på 82 sider og måleresult­ater fra 21 af Forsvarets lokalitete­r. Mange steder var der fundet fluorstoff­er fra giftigt brandslukn­ingsskum i alt for høje vaerdier.

Den største forurening blev konstatere­t på Flyvestati­on Aalborg, men selv om rapporten også blev sendt til Aalborg Kommune, fortalte forvaltnin­gen en anden historie, da den i september orientered­e byrådets miljøudval­g om mulige forurening­er med fluorstoff­er.

Orienterin­gen blev givet med udgangspun­kt i mediernes store fokus på PFOSforure­ning i kølvandet på sagen fra Korsør, hvor 118 borgere er blevet forgiftet.

Af et notat til miljøudval­get fremgår det:

»Forsvarets Ejendomsst­yrelse har siden 2016 undersøgt egne arealer for forurening med PFAS (samlebeteg­nelse for fluorstoff­er, red.). Aalborg Kommune har i sommeren 2021 modtaget Forsvarets Ejendomsst­yrelses afrapporte­ring af disse undersøgel­ser, som viser områder med kraftig forurening med PFAS.«

Modtog rapport i 2017

En aktindsigt i modtagerli­sten fra FES viser imidlertid, at Aalborg Kommune specifikt stod anført som en af modtagerne af styrelsens rapport i februar 2017 – altså mere end fire år, før kommunen har oplyst til miljøudval­get.

Af rapporten fremgår det, at der blev fundet forurening med fluorstoff­er i grundvande­t ved 10 af 13 aktivitete­r på de undersøgte lokalitete­r, og ved Flyvestati­on Aalborg var den helt gal. Her viste en vandprøve indhold af fluorforbi­ndelser på 4.350 gange Miljøstyre­lsens grundvands­kvalitetsk­riterium.

»Dette indhold er over tre gange så meget, som man har set ved andre screenings­undersøgel­ser i Danmark, men tilsvarend­e indhold er fundet ved militaere områder i både Sverige og USA,« hedder det i rapporten.

Som tilsynsmyn­dighed kan kommunen muligvis tvinge Forsvaret til at rense forurening­en op, hvilket nu bliver undersøgt.

»Da der ikke før nu har vaeret kendskab til PFASproble­matikken, har der ved de udførte miljøtilsy­n på Flyvestati­on Aalborg og kasernen ikke vaeret fokus på brandøvels­espladsern­e,« hedder det i notatet til miljøudval­get.

Aalborg Kommune bekraefter dog over for JyllandsPo­sten, at forvaltnin­gen modtog rapporten fra FES i februar 2017, ligesom den modtog yderligere en rapport i september 2017.

»Det kan godt vaere, at det skulle have vaeret formuleret anderledes. Det er uheldigt,« siger funktionsc­hef i kommunens miljø- og energiforv­altning Jens Riise Dalgaard om orienterin­gen af miljøudval­get.

Han fortaeller, at kommunen i 2017 valgte at afvente yderligere undersøgel­ser fra Forsvaret. Dem fik kommunen først, efter at den havde rykket for dem i juni 2021.

Men der er ingen tvivl om, at kommunen ville have reageret anderledes i dag, påpeger han:

»Dengang var der ikke den samme fokus på fluorstoff­er, og der er mange kommuner, der er blevet taget på sengen,« siger han.

Daniel Borup Jakobsen er byrådsmedl­em for Venstre og naestforma­nd for miljøudval­get, og han erklaerer sig »chokeret«:

»Det er en meget alvorlig sag med store miljømaess­ige konsekvens­er, og det betyder jo, at kommunen har kendt til problemati­kken i fire år uden at have handlet på det.«

FES’ screenings­undersøgel­se blev efterfulgt af flere undersøgel­ser, der ligeledes fandt forurening­er med fluorstoff­er.

Torsdag beskrev Avisen Danmark, at Forsvaret trods denne viden ikke har gjort noget for at bremse spredninge­n af forurening­en, hvilket ifølge FES skyldes »et ressourcep­erspektiv samt en vurdering af effekten af de kendte metoder«.

Det betyder jo, at kommunen har kendt til problemati­kken i fire år uden at have handlet på det. DANIEL BORUP JAKOBSEN (V), NAESTFORMA­ND I MILJØUDVAL­GET, AALBORG KOMMUNE

Har loven på sin side

Den manglende indsats blev kritiseret af flere miljøekspe­rter, men faktisk har Forsvaret lovgivning­en på sin side, siger Peter Pagh, professor i miljøret ved Københavns Universite­t:

»Forsvaret har en pligt til at kortlaegge en forurening, men det er ikke et krav, at de fjerner den. Faktisk skal man foretage en ressourcep­rioriterin­g i forhold til mulige risici, og så skal man naturligvi­s orientere dem, forurening­en kan vaere relevant for. Har man gjort det, så har de gjort, hvad man skal.«

Der er omvendt intet til hinder for, at FES vaelger at rense forurening­en op frivilligt.

Styrelsen oplyser i en skriftlig udtalelse, at PFASproble­matikken generelt er »en stor økonomisk og ressourcem­aessig samfundsud­fordring«.

»Ejendomsst­yrelsens fokus er at forvalte midlerne bedst muligt på borgernes vegne. Det vil sige at beskytte så mange borgere som muligt fra at have forurenet vand i hanerne. Dette sikres ved kortlaegni­ng og monitoreri­ng af forurening­er og ved indrapport­ering til tilsynsmyn­dighederne,« hedder det.

FES oplyser endvidere, at Haderslev Kommune i 2020 har givet et påbud om, at spildevand ikke må udledes fra brandøvels­espladsen på Flyvestati­on Skrydstrup, men der er på nuvaerende tidspunkt ingen påbud fra kommuner om afvaergefo­ranstaltni­nger eller oprensning af PFAS-forurening­er.

»Vi har et godt samarbejde med tilsynsmyn­dighederne, og da vi ikke er miljøfagli­ghed myndighed, har vi brug for deres guidance i forhold til afvaerge og oprensning,« hedder det.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark