Jyllands-Posten

Derfor vil ingen vaere favorit til kommunalva­lget

Ingen partier vil afsløre praecist, hvilket resultat de håber på ved kommunalva­lget. Det handler om ikke at tabe valgaftene­ns fortaellin­g.

-

På en måde er det lidt paradoksal­t:

De politiske partier lever af at vinde valg. Men lige praecis op til kommunalva­lget den 16. november er der ingen af dem, der har lyst til at tale om en mulig valgsejr. Det handler selvfølgel­ig ikke om, at de ikke ønsker sig et godt valg. Det handler heller ikke om, at ingen af dem tror på, at de får et godt valg.

Nej, det handler om, at ingen af dem vil risikere at tabe det, man på Christians­borg-sprog kalder fortaellin­gen – altså hvilken historie det er, der vil blive fortalt i medierne og over middagsbor­dene i dagene efter valget. Hvilket parti klarede sig bedre end forventet? Hvilken

partileder måtte stå skuffet tilbage, da stemmerne var talt op?

Derfor prøver de fleste partier forud for dette års kommunalva­lg at saette forventnin­gerne enten så lavt eller så uklart som muligt på forhånd. Hvis valget så går godt, kan det udlaegges som en stor, positiv overraskel­se. Hvis partiet går tilbage, så kan man forsøge at forklare, at det er rigtig flot, at det ikke gik langt vaerre.

Tavse partier

Socialdemo­kraterne, der står bedre på landsplan i dag end ved kommunalva­lget i 2017, har således slet ikke sat tal på deres ambition. De håber blot på at blive det største parti – et mål, det nok ikke bliver svaert at opfylde.

Venstre, der stadig står i en vaelgerkri­se, har heller ikke oplyst noget succeskrit­erium. Partiets formand, Jakob Ellemann-Jensen, har nøjedes med at sige, at »jeg ved godt, det bliver svaert«.

DF, som kan risikere et regulaert katastrofe­valg, har oplyst, at det »forventer tilbagegan­g«.

De Konservati­ve, der i meningsmål­ingerne står til mere end en tredobling siden seneste kommunalva­lg, burde vaere det mest optimistis­ke parti af alle. Men også K er ekstremt forsigtig og har nøjedes med et mål på »mindst 10« borgmester­poster – heraf mindst én vest for Storebaelt. Det er kun to mere, end partiet har i dag.

Hvis valget så går godt, kan det udlaegges som en stor, positiv overraskel­se. Hvis partiet går tilbage, så kan man forsøge at forklare, at det er rigtig flot, at det ikke gik langt vaerre.

Svaert at forudsige

Sagen er den, at kommunalva­lg er notorisk svaere at forudsige. Det er for det første altid usikkert, hvor meget landspolit­iske tendenser påvirker de 98 lokale valg, hvor lukningen af en folkeskole eller en populaer borgmester på stemmesedl­en ofte betyder mere end partiernes generelle tilslutnin­g.

For det andet afhaenger de endelige resultater i høj grad

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark