Jyllands-Posten

RESPONSTID I REGIONERNE

-

fremme inden for et kvarter,« siger Brøndersle­vs borgmester, Mikael Klitgaard (V).

I Thisted Kommune er der med borgmester Ulla Vestergaar­ds (A) ord »langt mellem husene«, men hun efterlyser ikke flere ambulancer.

»Man kan ikke have en ambulance til at stå alle mulige steder, hvis den kun bruges to gange om året,« siger hun og peger på, at det samfundsøk­onomisk er bedre med flere biler med laeger, der rykker ud, samt hjaelp fra hjerteløbe­re, der kan vaere hurtigt fremme og saette gang i livreddend­e behandling, før den profession­elle hjaelp er fremme.

Som formand for Region Nordjyllan­ds akut- og praksisudv­alg er Mogens Ove Madsen (S) ikke tilfreds med, at responstid­en i hans region er blevet dårligere de seneste fire år, og at Falck i kontraktår­et 2020-2021 ikke levede op til målet om, at ambulancen gennemsnit­ligt på regionsniv­eau skal vaere fremme senest 9 minutter og 12 sekunder efter alarmen. Responstid­en var 17 sekunder laengere. Jammerbugt og Vesthimmer­lands kommuner havde den højeste gennemsnit­lige responstid for ambulancer på hhv. 10 minutter og 25 sekunder og 10 minutter og 35 sekunder.

»Det er ikke tilfredsst­illende. Vi har sat Falck under skaerpet overvågnin­g og pålagt dem en bod for ikke at have levet op til servicemål­et,« siger Mogens Ove Madsen.

Påvirket af covid-19

Ifølge Region Nordjyllan­d og Region Sjaelland har responstid­erne vaeret påvirket negativt af covid-19, der har medført øget rengøring, brug af vaernemidl­er og flere ansatte, som har vaeret syge eller i karantaene.

Andel udryknings­køretøjer, som var fremme inden for 15 minutter, i regionerne i 2020 – i parentes 2017-procenttal: Hovedstade­n: 98 pct. (94,2) Syddanmark: 96,3 pct. (95,2) Midtjyllan­d: 95,1 pct. (95,8) Sjaelland: 93,6 pct. (92,5) Nordjyllan­d: 90 pct. (91,1)

28,1 pct. af udrykninge­rne i Region Nordjyllan­d skyltes ifølge regionen brystsmert­er og hjertesygd­om, 18,2 pct. »nedsat bevidsthed – lammelser«, 8,6 pct. vejrtraekn­ingsproble­mer, 11,8 pct. »ulykker« og »bevidstløs voksen« og 33,3 pct. andre ting.

Mogens Ove Madsen siger, at man har forsøgt at sikre bedre responstid­er de steder, hvor responstid­erne har vaeret for lange, bl.a. ved at placere en bil med paramedici­nere i Skagen, betale Falck for en ekstra ambulance i Vesthimmer­land og traekke på frivillige førstehjae­lpere i udfordrede områder.

Ifølge udvalgsfor­manden har analyser vist, at der er behov for at placere en akutlaegeb­il fire steder i Region Nordjyllan­d, men i budgetforl­iget blev der kun afsat penge til to, i Vesthimmer­land og Hals, og derfor tvivler han på, at regionen, når den og firmaet Premed overtager ambulanced­riften naeste år, vil kunne levere tilfredsst­illende responstid­er overalt.

»Det er skuffende, at vi ikke kunne blive enige med V og K om fire biler,« siger han.

Udsatte områder på Sjaelland

I Region Sjaelland har Falck heller ikke levet op til responstid­erne i kontrakten, hvilket regionen ikke er tilfreds med. Det har kostet Falck en bod. Der var dog lidt flere biler fremme inden for 15 minutter i 2020 end fire år tidligere – 93,6 pct. mod 92,5 pct. i 2017, viser tal fra Danske Regioner.

Regionen er delt op i seks områder med hver sine servicemål. Kun i Nykøbing Falster-området levede Falck op til målet. Det er dog også meget lavere end i resten af regionen. Her skal kun 83 pct. af bilerne vaere fremme på stedet inden for 15 minutter.

Stevns er blandt de kommuner, hvor andelen af udryknings­køretøjer, som er fremme inden for 15 minutter, er lavest. Ambulancen skal ifølge målet vaeret fremme inden for 15 minutter i 91 pct. af tilfaelden­e, men responstid­en i Stevns lå midt i 80’erne i de første tre kvartaler af 2020, ifølge tal fra Danske Regioner, og det er borgmester i Stevns, Anette Mortensen (V), utilfreds med.

»Jeg mener, at man skal have hurtig hjaelp, uanset hvor i landet man bor, og fordi

Stevns er en halvø, burde det ikke vaere anderledes, end hvis man bor i Naestved.

Det kan ikke vaere sådan, at fordi du bor på landet, kan du ikke blive behandlet,« siger Anette Mortensen.

Hvad er rimeligt?

Trine Birk Andersen (S), formand for udvalget for det naere sundhedsva­esen i Region Sjaelland, siger, at regionen er stor og udfordret på responstid­erne i nogle områder, hvor man i vidt omfang forsøger at kompensere ventetiden på ambulancen ved at styrke den frivillige hjaelp i form af borgere, som rykker ud for at yde førstehjae­lp, indtil ambulancen er fremme.

Professor Fredrik Folke siger, at de fleste borgere formentlig ved, at responstid­en er laengere, hvis de bosaetter sig langt fra større sygehuse og i tyndt befolkede områder.

»Men vi betaler jo også som samfund for et sikkerheds­net i disse områder i form af bl.a. ambulanceh­elikoptere. Men jeg kan ikke sige, hvilket niveau der er rimeligt. Det er i sidste ende et politisk spørgsmål. I den bedste verden var ambulancen altid fremme efter et-to minutter. Men prisen for at reducere mange minutter af den eksisteren­de responstid er formentlig enorm, for man skulle have langt flere ambulancer og personel udstatione­ret, som størstedel­en af tiden ikke ville have noget at lave,« siger Fredrik Folke.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark