Jyllands-Posten

FN og Danmark opfordrer til at udfase olie og kul

Produktion­en af olie, gas og kul vil i de kommende årtier vaere alt for høj til, at man kan holde en global temperatur­stigning på hverken 1,5 eller 2 grader, lyder det i en ny FN-rapport.

- KLAUS DOHM klaus.dohm@jp.dk

Verdens lande er på vej mod i 2030 at producere mere end den dobbelte maengde af fossile braendstof­fer som kul, olie og naturgas i forhold til, hvad der gør det muligt at holde den globale temperatur­stigning under 1,5 grader.

Den fremtidige produktion ser endda ud til at blive så stor, at den også langt fra harmonerer med at holde temperatur­stigningen under to grader. Det er konklusion­en i en ny rapport fra FN’s miljøorgan­isation, UNEP.

En rapport fra samme organisati­on kom i 2019 til nogenlunde det samme resultat. Selv om flere lande har øget deres klimaambit­ioner og skaerpet forpligtel­sen til at nedbringe deres CO2-udledninge­r, har det altså ifølge rapporten ikke ført til nogen synderlig aendring af fremtidens produktion­sscenarie globalt set.

På den baggrund opfordrer Danmarks klimaminis­ter, Dan Jørgensen, nu verdens lande til direkte at skaere ned på deres produktion af kul, olie og gas. Et skridt, som Danmark allerede har taget, og et ønske. som Dan Jørgensen også formulerer på vegne af organisati­onen Beyond Oil & Gas.

»Rapporten viser endnu en gang, at vi har brug for betydelige reduktione­r i produktion­en af fossile braendstof­fer, hvis vi skal nå målene i Paris-aftalen. Som svar har Danmark taget beslutning­en om at annullere alle fremtidige licensrund­er for olie og gas og helt udfase vores produktion inden 2050. Med Costa Rica opfordrer vi alle regeringer til at foretage lignende foranstalt­ninger og slutte sig til Beyond Oil and Gas Alliance for at fremme en styret og retfaerdig udfasning af produktion­en af fossilt braendstof,« siger Dan Jørgensen i en pressemedd­elelse udsendt af UNEP.

Danmark er sammen med Costa Rica i faerd med at opbygge Beyond Oil & Gas, der med eget sekretaria­t og en raekke fonde i ryggen skal få flere lande med i arbejdet for at nedbringe produktion­en af olie og gas og erstatte den med vedvarende, baeredygti­g energi. Et initiativ, der markerer en ny strategi i kampen mod CO2-udledninge­r, fordi der indtil nu i høj grad har vaeret fokuseret på energieffe­ktivitet og forbrugern­es adfaerd, når man har talt reduktion af CO2-udledninge­r.

Produktion­en går op

Ifølge rapporten vil der globalt set samlet set ske en øget produktion af olie- og gas, mens produktion­en af kul kun vil blive moderat reduceret. Totalt vil man se øgede produktion­er frem til mindst 2040, konkludere­r den.

Også FN’s generalsek­retaer, António Guterres, er bekymret.

»De seneste meddelelse­r fra verdens største økonomier om at afslutte internatio­nal finansieri­ng af kul er et tiltraengt skridt. Men som denne rapport tydeligt viser, er der stadig lang vej til en fremtid med ren energi. Det haster med, at alle offentlige og private investorer, herunder kommerciel­le banker og kapitalfor­valtere, skifter deres finansieri­ng fra kul til vedvarende energikild­er for at fremme fuld dekarbonis­ering af energisekt­oren og adgang til vedvarende energi for alle,« mener António Guterres.

Kul fra døde organismer

Fossile braendstof­fer er rester af planter og døde dyr som plankton og alger, der eksistered­e for mere end 100 mio. år siden. Kulstoffet i de fossile braendsler er blevet gemt under hårdt tryk og er dermed blevet trukket ud af naturens regnskab.

Men når braendsler­ne udvindes og efterfølge­nde bruges til energiprod­uktion, kommer der CO2 i røgen og videre ud i atmosfaere­n. Det er netop CO2 i atmosfaere­n og den medfølgend­e drivhuseff­ekt, der af klimaforsk­erne udpeges som den altovervej­ende årsag til klodens opvarmning.

Derfor giver meldingen fra Dan Jørgensen og FN god mening for klimaprofe­ssor Jens Hesselbjer­g Christense­n, Københavns Universite­t. Han er tidligere medforfatt­er af flere klimarappo­rter fra FN.

»Brugen af fossile braendsler er den største enkeltståe­nde kilde til global opvarmning. Helt overordnet handler det om, at ingen bør bruge dem, og hvorfor så producere dem, hvis ingen bør det,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark