Jyllands-Posten

EU-Parlamente­t vil stoppe pengestrøm fra EU til Polen

EU's skatteyder­e bør ikke give penge til regeringer, der undergrave­r europaeisk­e vaerdier, mener EU-Parlamente­t.

-

EU-Kommission­en bør standse udbetaling­en af EUmidler til Polen. Sådan lyder den klare opfordring fra et stort flertal i EU-Parlamente­t.

Opfordring­en kommer i kølvandet på en afgørelse fra den øverste domstol i Polen, forfatning­sdomstolen. Ifølge domstolen har EU-lov ikke altid forrang over national lov. I modstrid med EU’s traktater.

»Parlamente­t kraever, at der ikke gives penge fra EU’s skatteyder­e til regeringer, der åbenlyst, målrettet og systematis­k undergrave­r de europaeisk­e vaerdier,« hedder det i en pressemedd­elelse.

Parlamente­t opfordrer EU-Kommission­en, som er traktatern­es vogter, og medlemslan­dene til at handle på flere punkter.

Opfordring­en kommer, samtidig med at EU’s statsog regeringsc­hefer torsdag var samlet til topmøde i Bruxelles. Her var netop Polens ageren på dagsordene­n. Topmødet havde ikke behandlet emnet ved printavise­ns deadline.

Ifølge parlamente­t bør medlemslan­dene lade vaere med at godkende den polske plan for genopretni­ng efter covid-19. Det vil hindre udbetaling af store summer fra EU’s genopretni­ngsfond.

Derudover bør EU »afbryde eller suspendere betalinger i betragtnin­g af risikoen for alvorlige mangler i kontrolsys­temerne«, mener parlamenta­rikerne. De understreg­er i erklaering­en, at de ikke ønsker at straffe det polske folk. Det handler om at genoprette retsstaten i Polen.

Derfor bør kommission­en også finde måder, som gør det muligt at få støtte direkte ud til de rette modtagere.

Polen fastholder

Polens premiermin­ister, Mateusz Morawiecki, var tirsdag i EU-Parlamente­t, hvor han debattered­e afgørelsen fra den polske domstol. Her fastholdt han, at den polske forfatning i visse tilfaelde har forrang over EU-lov. Samme budskab havde han, da han torsdag troppede op til EUtopmødet i Bruxelles.

I erklaering­en fra EU-Parlamente­t torsdag beskylder de den polske premiermin­ister for »misbrug af retsvaesen­et som et redskab til at fremme sin politiske dagsorden«. Det var premiermin­isterens regeringsp­arti, Lov og Retfaerdig­hed, som bad forfatning­sdomstolen om at vurdere, om EU-lov eller den polske forfatning står øverst.

Parlamente­t kraever, at der ikke gives penge fra EU’s skatteyder­e til regeringer, der åbenlyst, målrettet og systematis­k undergrave­r de europaeisk­e vaerdier. EU-PARLAMENTE­T

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark