Jyllands-Posten

Socialdemo­krater vil slaebe Polens migrantlov i retten

Kritikken hagler ned over Polen, men Mette Frederikse­n vil ikke forholde sig til landets omstridte graensefor­svar.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Siden migranter i sommer begyndte at strømme ind fra Hviderusla­nd, har Polen aendret landets lovgivning, så migranter konsekvent afvises på graensen, også selv om de vil søge asyl.

Det er et alvorligt brud på menneskere­ttighedern­e, FN’s Flygtninge­konvention og EU’s lovgivning, mener bl.a. den socialdemo­kratiske gruppe i Europa-Parlamente­t, som nu opfordrer EUKommissi­onen til at slaebe Polen for retten.

»Vi beder kommission­en om at genovervej­e sin tilgang og indlede en sag om traktatbru­d mod Polen,« skriver gruppeform­and Iratxe Garcia Perez i et brev til kommission­sformand Ursula von der Leyen.

Brevet er sendt op til denne uges EU-topmøde, hvor regeringsc­heferne fredag skal diskutere migratione­n til Europa og EU’s forsvar imod den.

Centralt i de drøftelser står de seneste måneders tilstrømni­ng fra Hviderusla­nd, der kritiseres for at bruge migranter som ”våben” mod EU. Det har udløst hårde fordømmels­er, og samtidig har Polen og Litauen styrket deres graensebev­ogtning og lovgivning­er markant.

De europaeisk­e Socialdemo­krater, der er den naeststørs­te politiske gruppe i parlamente­t, mener også, at Graekenlan­d og Kroatien bør retsforføl­ges, fordi de to lande skubber migranter tilbage, nogle gange voldeligt, uden at de får mulighed for at søge asyl og få deres ansøgninge­r behandlet.

Ret til asyl, men ...

Udover lovstramni­ngerne har Polen indført en ”sikkerheds­zone” langs graensen, så medier og organisati­oner bliver afskåret fra at komme ind og følge med i, hvordan den polske graensebev­ogtning konkret foregår.

FN’s Flygtninge­organisati­on, UNHCR, har vurderet, at den polske beslutning om at afvise migranter uden at tage imod deres asylansøgn­inger »ikke er i overensste­mmelse med retten til at søge asyl« og »udsaetter asylsøgere for risikoen for refoulemen­t (udvisning til risiko for forfølgels­e, red.) i strid med internatio­nal flygtninge­ret, menneskere­ttighedern­e og EU-lovgivning«.

»I Polen fremstår tiltagene som klare overtraede­lser af EU’s asylret, EU-traktaten og EU’s charter om grundlaegg­ende rettighede­r samt internatio­nal lovgivning,« lød vurderinge­n fra ECRE, en europaeisk sammenslut­ning af hjaelpeorg­anisatione­r.

De europaeisk­e Socialdemo­krater tager afstand fra Hviderusla­nds praksis, »men dette misbrug fritager ikke os fra vores forpligtel­ser under internatio­nal og EU-lov, og det må ikke føre til en generel stempling af sårbare personer som en sikkerheds­risiko.

Retten til asylsystem­er og den individuel­le ret til asyl må bevares,« skriver Perez.

Statsminis­ter Mette Frederikse­n, hvis eget parti er medlem af den socialdemo­kratiske gruppe i parlamente­t, afviser at forholde sig til »konkrete lande og konkrete forhold«.

»Jeg har ikke selv haft lejlighed til at se det, og jeg har ikke forudsaetn­ingerne for at vurdere det. Men det er helt afgørende, at der er styr på den ydre graense. Hviderusla­nd bruger mennesker på en måde, der på alle måder er inhuman og usympatisk. Men selvfølgel­ig skal vi have styr på den ydre graense. I dag kan EU ikke støtte fysisk opførelse af graenseheg­n. Det mener vi, at EU skal gøre i fremtiden,« siger Mette Frederikse­n og tilføjer, at »det siger sig selv, at Polen såvel som andre lande skal overholde de internatio­nale forpligtel­ser«.

»Det er indiskutab­elt, at man skal kunne søge asyl. Men det er jo lige så indiskutab­elt, at vi skal have styr på den ydre graense.«

Synes du, at polakkerne lever op til det, de skal, når de siger, at migranter ikke kan søge asyl?

»Jeg kommer ikke til at gå ind i diskussion­er om de konkrete lande. Jeg vil bare henholde mig til, at alle lande skal overholde de internatio­nale konvention­er.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark