Jyllands-Posten

Et større VM for klubhold kan blive Europas pris

Slagsmålet om VMslutrund­er hvert andet år eller ej naermer sig en afgørelse, og det store spørgsmål er, om det ender med en afstemning eller en studehande­l.

- JESPER ENGMANN jesper.engmann@jp.dk

Han er så småt begyndt at traekke lidt i land, Fifas praesident Gianni Infantino, fortaleren for en VM-slutrunde for landshold hvert andet år. Forleden havde han medlemslan­dene i Uefa, det europaeisk­e fodboldfor­bund, til møde, og herfra blev ideen om et VM i Fifa-regi hvert andet år ikke godt modtaget.

Ifølge nyhedsbure­auet dpa vil Fifa afholde et stormøde den 20. december for dets over 200 medlemmer, hvor man håber at kunne tale sig til rette om fremtidens fodboldkal­ender; hvem skal spille hvornår?

Men hvad er op og ned i den kontrovers­ielle slutrundes­ag, der begyndte på Fifas kongres i maj, og som sidenhen har kastet trusler af sig fra flere af Europas største fodboldnat­ioner?

DBU: Undgå afstemning

Med den tidligere Arsenaltra­ener Arsène Wenger, der er Fifas udviklings­direktør, i spidsen har Fifa på baggrund af et forslag fra fodboldfor­bundet i Saudi-Arabien advokeret for, at der skal spilles VM hvert andet år. En plan, som isaer Uefa og Conmebol, det sydamerika­nske fodboldfor­bund, opponerer staerkt imod. For de har deres egne økonomisk givtige føderale mesterskab­er.

»Mit mål er at bringe alle sammen. Vi må stå sammen, fordi det handler om et globalt spil,« sagde Fifa-praesident­en Infantino onsdag ifølge dpa efter mødet med Uefa-cheferne.

Det fik Dansk BoldspilUn­ions (DBU) formand, Jesper Møller, til tasterne i en opfordring til Fifa-chefen på Twitter:

»Lad mig komme med en klar opfordring til Gianni Infantino: Lad nu vaere med at presse en afstemning igennem..!«

To nye Fifa-forslag

Frygten fra Uefas og Conmebols side er netop, at Fifalanden­e skal stemme, for hovedparte­n kan sagtens se en økonomisk fordel ved flere VM-slutrunder, tilmed med langt flere deltagere. Flere får en bid af den store kage. Ved VM i Qatar naeste år er der 32 deltagende lande, ved VM i Mexico, USA og Canada i 2026 har Fifa vedtaget, at 48 lande skal deltage.

Senest er det kommet frem via Sunday Times, at Fifa vil undgå at splitte fodboldver­denen.

I stedet for at afvikle VM hvert andet år, skulle Fifa smide et par andre forslag på det store mødebord: enten en verdensoms­paendende turnering a la Nations League, som Uefa de seneste år har gennemført for at slippe af med ubetydelig­e testkampe eller en udvidelse af VM for klubhold, hvilket Fifa tidligere har forsøgt sig med.

Midt i hele misèren offentligg­jorde Fifa forleden, at De Forenede Arabiske Emirater får vaertskabe­t for VM for klubhold i begyndelse­n af 2022, hvor mestrene fra Fifas seks føderation­er plus vaertsland­ets mestre mødes. Turneringe­n skulle have vaeret spillet i Japan, som trak sig som vaert på grund af pandemien.

Allerede i 2019 vedtog Fifa, at VM for klubhold skulle udvides til 24 deltagere, heraf otte klubber fra Europa, kampene var planlagt til at blive spillet i Kina i juni i år, men igen kom pandemien i vejen, da EM-slutrunden blev skubbet fra 2020 til i år.

UEFA-lande truer Fifa

Problemet for Uefa er blot, at et udvidet klub-VM vil konkurrere direkte med Champions League, der er en turnering, som Uefa tjener voldsomt mange penge på.

Ifølge nyhedsbure­auet AP overvejer over et dusin medlemslan­de i Uefa at melde sig ud af Fifa, hvis forbundet trumfer VM hvert andet år igennem. DBU har sammen med de øvrige nordiske fodboldfor­bund erklaeret, at »hvis et flertal i Fifa beslutter at vedtage et forslag om at afholde VM hvert andet år, så vil de nordiske fodboldfor­bund vaere tvunget til at overveje andre muligheder og scenarier, der er mere på linje med vores fundamenta­le vaerdier, end hvad det nuvaerende forslag fra Fifa repraesent­erer«.

Bekymret landstraen­er

Kasper Hjulmand, den danske landstraen­er, var ikke specielt positiv, efter at han forleden var indkaldt til høring af Fifa sammen med de øvrige europaeisk­e landstraen­ere.

»Jeg er ret sikker på, at man i rigtig mange lande i verden ser det her som en mulighed. Hvis man er en mindre nation i Afrika eller Asien, hvor fodbolden er på vej frem, vil man gerne have flere muligheder for at kvalificer­e sig til et udvidet VM, og det giver et incitament til at stemme for det. Derfor er det min fornemmels­e efter mødet, at forslaget globalt set vil have opbakning. Jeg ser det som noget, der overvejend­e sandsynlig­t bliver stemt igennem. Der er stor bekymring for udvanding i de egne af verden, hvor vi har et velfungere­nde fodboldsys­tem og nogle gode turneringe­r,« sagde han til Ritzau.

Plads til andet end fodbold

En anden dansker med stor indflydels­e, Adidas-topchefen Kasper Rørsted, har forleden i et interview i Neue Zürcher Zeitung taget afstand fra et VM i fodbold hvert andet år. Adidas har siden 1970 haft et samarbejde med Fifa og er storsponso­r.

»Der er EM, der er Copa América. Der skal også vaere plads til andet. Jeg er en passionere­t fodboldfan, men jeg synes, det er vigtigt, at det ikke kun er fodbold, der vises på tv, men også skiskydnin­g, skisport, tennis eller håndbold,« sagde han.

 ?? ?? De danske spillere jubler, efter at Danmark med 1-0 over Østrig har spillet sig til VM i Qatar i 2022. I fremtiden kan de komme til at skulle spille VM hvert andet år. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
De danske spillere jubler, efter at Danmark med 1-0 over Østrig har spillet sig til VM i Qatar i 2022. I fremtiden kan de komme til at skulle spille VM hvert andet år. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark