Jyllands-Posten

EU-Domstolen laegger hindringer for politiets arbejde

- NICK HAEKKERUP justitsmin­ister PREBEN BANG HENRIKSEN MF, retsordfør­er for Venstre

I en tid, hvor verden bliver mere og mere digital, er det aergerligt, at EU-Domstolen har besluttet, at politiet ikke laengere i samme grad som i dag må bruge digitale spor i efterforsk­ningen. Det mener vi i Venstre og Socialdemo­kratiet grundlaegg­ende er forkert. Og derfor skal vi med de nye logningsre­gler gå så langt, vi overhovede­t kan, inden for rammerne af EU-retten.

Men hvad er det egentlig, vi taler om, når vi taler om logning? Teleselska­berne registrere­r såkaldte trafikdata om deres abonnenter for bl.a. at kunne fakturere dig for dit mobilabonn­ement. Trafikdata siger noget om, hvem du har ringet eller skrevet til, og hvem der har ringet eller skrevet til dig. Trafikdata siger også noget om, hvor du og den, du har kommuniker­et med, har befundet sig i det øjeblik, I har kommuniker­et.

Trafikdata siger derimod ikke noget om indholdet af samtalerne eller sms’erne. Informatio­ner om, hvem der har vaeret i kontakt med hinanden hvornår, eller hvem der for eksempel har befundet sig naer et gerningsst­ed, kan vaere meget vaerdifuld viden for politiet. Det er oplysninge­r, som kan bruges til at identifice­re mulige gerningsma­end eller kortlaegge mistaenkte­s faerden og medsammens­vorne.

Derfor skal teleselska­berne, som reglerne er i dag, gemme loggede trafikdata – som de altså i forvejen gemmer – i laengere tid, så politiet – hvis en dommer tillader det og giver politiet en kendelse – kan få adgang til de loggede oplysninge­r som et led i efterforsk­ningen af kriminalit­et. Det synes vi er helt rimeligt, og vi laegger i denne forbindels­e bl.a. vaegt på, at udlevering af oplysninge­rne til politiet netop fordrer en forudgåend­e dommerkend­else.

Teleoplysn­inger har historisk vaeret afgørende i drabssager, hvor f.eks. gernings- og findested ikke er det samme eller er ukendt. Det var eksempelvi­s tilfaeldet i en dybt tragisk drabssag fra 2015, hvor en mor til to børn blev draebt og aldrig fundet. Det var teleoplysn­inger på gerningsma­nden, der ledte politiet på rette spor og var med til at faelde ham. Noget, der ellers er notorisk svaert, når der er tale om drab uden lig.

Eller tag sagerne om en raekke meget grove hjemmerøve­rier i 2017 begået i Sydøstjyll­and, på Sjaelland og i hovedstads­området af en gruppe omrejsende kriminelle. De blev dømt for 25 sager om hjemmerøve­rier og frihedsber­øvelse begået mod sårbare, svagelige ofre på tvaers af landet. Det lykkedes heldigvis politiet at bygge en sag i retten på baggrund af bl.a. teleoplysn­inger.

I sagen om de såkaldte Fjerritsle­vbrande blev ”den usandsynli­ge gerningsma­nd” – nemlig en brandmand – i 2018 idømt syv års faengsel for at have påsat 19 brande, hvoraf én bragte en 87-årig kvinde i livsfare. Teleoplysn­inger indgik i beviskaede­n i en ellers vanskelig sag uden motiv eller vidner og i en type sag, hvor traditione­lle spor som dna og fingeraftr­yk ofte bliver ødelagt af ilden.

Der er altså ingen tvivl om teleoplysn­ingernes store vaerdi for politiets arbejde. Men nu er vi – pga. domme fra EU-Domstolen – desvaerre nødt til at sadle om. De danske regler for, hvad vi kan bede teleselska­berne om at logge, skal aendres. Det er en konsekvens af at vaere med i EU.

EU-Domstolen siger nemlig, at man kun kan pålaegge teleselska­berne at logge trafikdata for alle brugere over hele landet, hvis – og kun hvis – der foreligger en alvorlig trussel mod den nationale sikkerhed. Hvis der ikke gør det, vil teleselska­berne skulle logge målrettet mod bestemte personer og områder med forbindels­e til grov kriminalit­et.

Når det sker, vil der altså vaere tale om målrettet logning. Her kan det blive meget svaerere for politiet at efterforsk­e sager, isaer hvis en voldtaegt eller et drab har fundet sted i et tyndtbefol­ket område. Det gør sig gaeldende i alle tre eksempler ovenfor, at flere af gerningsst­ederne lå i tyndtbefol­kede områder uden forbindels­e til grov kriminalit­et. I to af sagerne blev forbrydels­en desuden begået af personer, der ikke på forhånd havde forbindels­e til grov kriminalit­et.

I de tre eksempler ville en betydelig del af teleoplysn­ingerne derfor – når vi overgår til målrettet logning – nok slet ikke vaere loggede og derfor ikke tilgaengel­ige for politiet. Her må politiet fremadrett­et finde andre veje til gerningsma­nden. Hvis de kan. Det er alt i alt rigtig traels, fordi det i dén grad udfordrer praemissen om et politi, der skal vaere godt til både det naere og det svaere.

Vi skal derfor i den nye lovgivning i enhver henseende gå så langt som muligt inden for rammerne af EU-retten for fortsat at kunne logge trafikdata, så EU-dommen kommer til at få faerrest mulige konsekvens­er for dansk politi. Venstre og Socialdemo­kratiet vil herudover blive ved med at kaempe for, at vi i EU finder en mere langsigtet løsning, så politiet får de bedst mulige vaerktøjer i kampen mod de kriminelle.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark