Jyllands-Posten

Rane Willerslev vil gøre fortid til nutid

- JØRGEN J. GRIMSTRUP historiker, forfatter, pens. gymnasiela­erer, Viborg

Rane Willerslev, Nationalmu­seets direktør, vil ifølge JP 14/10 have et nyt Nationalmu­seum. Det skal han nok få. Pengene sidder løst på folkevalgt­e, når det gaelder museer, og rundt om i landet udbygges eksisteren­de museer, og helt nye opføres.

Det er prisvaerdi­gt, at han vil bevare Nationalmu­seet i de eksisteren­de bygninger i Prinsens Palae i stedet for at opføre et helt nyt i hovedstads­regionens udkant. Han skal også roses for at ville gøre det nuvaerende Nationalmu­seum mere fleksibelt, så vaegge, gulve og lofter kan flyttes efter behov, da museumsgae­ster så vil få mere ud af udstilling­erne.

Men det er tilsynelad­ende ikke antropolog­en Rane Willerslev­s primaere formål med en gennemgrib­ende ombygning af lokalerne i Prinsens Palae. Nej, formålet er at saette historien »ind i en nutidig kontekst«. Det formål er jeg ikke med på. Jo, det kan bestemt vaere en idé i at traekke en linje fra flintereds­kaber til redskaber, vi benytter i dag, og måske også blive klogere på, hvordan stenalderm­enneskene brugte redskabern­e.

Grundlaegg­ende bør museerne i deres udstilling­er beskaeftig­e sig med fortiden for dens egen skyld og på dens egne betingelse­r, så man får indsigt i fortidige menneskers anderledes livsvilkår, syn på hinanden og verden – ja, forståelse af alt muligt. Hvis museumsgae­ster så kan traekke linjer til nutiden, er det da fint. Man skal have lov til at få de associatio­ner, der nu falder én ind.

Rane Willerslev vil noget helt andet med Nationalmu­seet: »Folk skal kunne se, hvorfor historien er relevant for dem i dag.« Men så gør han historie til samfundsku­ndskab, blot med udblik til fortiden. Måske fordi han vil slippe en af sine nutidige kaepheste løs på fortiden. Eksempelvi­s ”deleøkonom­i”; Willerslev naevner det selv. Det kunne også vaere, som refereret af Michael Böss i JP 16/10, at Nationalmu­seets repraesent­ant i referenceg­ruppen nedsat i forbindels­e med etablering­en af et kolonihist­orisk museum vil inddrage »stemmer fra de tidligere kolonisere­de områder«, det vil sige efterkomme­re af slaver eller ”slavegjort­e”, som det hedder på politisk korrekt dansk.

Meget af den viden, man kan få om Danmarks jernalder ved at se en udstilling med guld- og sølvgensta­nde fundet i den danske muld med metaldetek­torer gennem det seneste årti, kan det imidlertid vaere svaert at se nutidsrele­vansen af, men den bør heller ikke vaere det vigtigste ved en udstilling. For da ender man med kun at søge det i fortiden, der har betydning for nutiden, og dermed er fortiden gjort irrelevant. Det spaendende ved historien er netop, at man kan støde på forhold, der er meget fjerne fra nutidige forhold.

Desvaerre står antropolog­en

Rane Willerslev ikke alene med kravet om historiens indsaettel­se i en nutidig ramme. Det kom ind i bekendtgør­elsen for faget historie med 2005-gymnasiere­formen, og gymnasieel­ever skal i dag »formulere historiske problemsti­llinger og relatere disse til elevernes egen tid«.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark