Jyllands-Posten

Kvindekvot­er er lige til DM i symbolpoli­tik

-

Så ryddes sendeflade­n for at diskutere, om der skal vaere kvoter for kvinder i bestyrelse­r. Men én ting er nem symbolpoli­tik. En anden er, hvordan virkelighe­den er. I Danmark er det fortsat sådan, at ingeniører, tømrere og dataloger fortrinsvi­s er maend. Sygeplejer­sker, paedagoger og HR-chefer er isaer kvinder.

I 2004 gjorde et borgerligt flertal det muligt at drive privat virksomhed på velfaerdso­mrådet. Det har givet isaer kvinder blod på tanden. De har kastet sig ud i livet som ivaerksaet­tere på et område, de har forstand på. Og det er gået rigtig godt. En rapport fra RUC fra 2020 slår fast, at de private institutio­ner har en høj kvalitet og er populaere. Et flertal bestående af regeringen og dens støttepart­ier har imidlertid i år forbudt den slags ivaerksaet­tere. De vil ikke have private aktører på de bløde områder. Dermed dømmer de i stort omfang kvinder ude fra det erhvervsli­v, de lige nu skaelder ud for ikke at give plads til kvinder; de dømmer reelt kvinder til et liv som lønmodtage­re i den offentlige sektor.

Så hvis Rød Stue og saerlig De Radikale reelt vil have ligestilli­ng, burde de spørge sig selv, om det ikke er på tide at laegge symbolpoli­tikken vaek og gøre det muligt for kvinder at etablere virksomhed indenfor de fag, kvinder interesser­er sig for – i stedet for at holde kvinderne nede og fjerne eksisteren­de rollemodel­ler.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark