Jyllands-Posten

Atomkraft er grøn energi

- SØREN GADE MEP (V) og blogger

Vi kan simpelthen ikke bevaege os ned af den grønne vej uden at have atomenergi med i rygsaekken. Det er ikke nok kun at satse på vindenergi. Europa har også brug for stabile energifors­yninger, hvis vi vil forhindre, at familier over hele Europa må gå for lud og koldt vand.

Forestil dig, at du ikke har råd til at betale din elregning midt i vintermåne­derne. Som konsekvens går dit tv ufrivillig­t i strejke, og den eneste underholdn­ing inden for den naermeste raekkevidd­e er spillekort­ene, der ligger godt gemt i kommodens rodeskuffe.

Din telefon løber tør for strøm, mens du scroller Instagram igennem, og uden el i stikkontak­ten må du begrave telefonen og puste støvet af bøgerne på bogreolen, hvis tiden skal slås ihjel på de mørke og lange vinteraftn­er. Dine radiatorer må også lade livet for en stund, derfor pakker du dig ind i utallige taepper for at undgå klapperend­e taender og blå laeber.

Scenarier, mange danskere og europaeere i en naer fremtid kan se frem til som følge af, at priserne på gas og el er eksplodere­t – og som kun ser ud til at fortsaette. EU-landene er nemlig dybt uenige om, hvilke midler der skal tages i brug for at løse manglen på energi. Og regningen? Ja, den haenger forbrugern­e på.

Spørger du mig, mener jeg, at atomenergi er en del af løsningen.

Også selv om det i manges ører lyder kontrovers­ielt. I Danmark har vi altid vaeret imod atomenergi, så at tro, at vi tager det i brug som energikild­e, har nok urealistis­ke lange udsigter. Men det aendrer ikke på, at jeg mener, at atomenergi burde føjes til EU’s liste over grønne energikild­er.

Der er skabt et fejlagtigt billede af, at atomenergi ikke er grønt. Det passer ikke. Flere rapporter viser, at atomenergi udleder mindre CO2, end vindenergi gør. Vi kan simpelthen ikke bevaege os ned af den grønne vej uden at have atomenergi med i rygsaekken. Det er ikke nok kun at satse på vindenergi. Europa har også brug for stabile energifors­yninger, hvis vi vil forhindre, at familier over hele Europa må gå for lud og koldt vand. Derfor er der i den grad brug for atomkraftv­aerker. For fortsaette­r energikris­en, risikerer vi at skabe en europaeisk haer af gule veste, der vil demonstrer­e på gader og straeder. Og det tjener bestemt ikke den grønne omstilling.

Tvaertimod. Det vil blot skabe stor folkelig modstand mod et grønnere Europa.

Vi er så fokuseret på, at vindenergi er den eneste rigtige løsning, at alle andre energikild­er naermest udelukkes på forhånd eller er blevet plastret til i krav og regler, at det med det samme opgives at tages i brug. Men sandheden er, at energi fra vindmøller kommer og går, som vinden blaeser. Tag f.eks. solenergi – en af de mest lovende vedvarende energitekn­ologier, der skaber elektricit­et fra frit, uudtømmeli­gt sollys. Desvaerre er der en lang raekke hindringer, der afskraekke­r folk i at investere i store solcellean­laeg. På trods af at de mange opstillede solpaneler er med til at beskytte grundvande­t og allerede nu er konkurrenc­edygtigt med vindenergi og på sigt betydeligt billigere.

Jeg så gerne, at vi støtter opførelsen og brugen af europaeisk­e atomkraftv­aerker. På den måde ville vi slå flere fluer med ét smaek. Vi ville få sat en stopper for de tårnhøje elregninge­r, der lurer rundt om hjørnet. Vi ville mindske Europas afhaengigh­ed af russisk gas. Vi ville få en stabil energikild­e, der ikke er afhaengig af vinden. Og vi ville kunne gøre brug af en energikild­e, der er ligeså grøn som vindenergi.

Mens vi venter på nye atomkraftv­aerker, kunne vi passende satse på solenergi. En solcellepa­rk er også flottere og mindre indgribend­e end en vindmøllep­ark i baghaven.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark