Jyllands-Posten

Sådan ville Jens Otto Krag ikke have gjort

Mette Frederikse­ns smukke ambition om at stå på skuldrene af Jens Otto Krag og reformprog­rammet "Fremtidens Danmark" må ikke ende som endnu en forhastet spareøvels­e på velfaerden­s regning.

- PIA OLSEN DYHR formand for SF

I begyndelse­n af 2021 blev Cepos’ cheføkonom, Mads Lundby Hansen, bange. Rigtig bange. Mette Frederikse­n havde i en tale bebudet såkaldte »andengener­ationsrefo­rmer«. Det er reformer, der i stedet for skattelett­elser til de rigeste eller flere pisk af de arbejdsløs­e lader sig inspirere af Jens Otto Krags stort anlagte reformprog­ram ”Fremtidens Danmark”, som lagde byggestene­ne til den velfaerdss­tat, vi kender og elsker.

En bedre inspiratio­nskilde til et opgør med de seneste 20 års nedskaerin­gsreformer er svaer at forestille sig. Selv hvis man troede på den paradoksal­e fortaellin­g, at vi bliver nødt til at afskaffe velfaerdss­taten for at bevare den, så gnaver vi for laengst på en blottet knogle. Vismaenden­e sagde det klokkeklar­t i 2019: De lavthaenge­nde frugter til at øge arbejdsudb­uddet er allerede plukket.

Desvaerre ser det ud til, at regeringen med reformpakk­en ”Danmark kan mere I” har fået kolde fødder. Regeringen­s udspil indeholder rigtignok mange fine takter: en mere retfaerdig beskatning af store aktieindko­mster, en styrkelse af dagpengene­s daekningsg­rad samt penge til uddannelse og grøn omstilling. Desvaerre er der også klassiske reformgreb. Det gaelder isaer den bebudede slagtning af de nyuddanned­es dagpenge, der vaekker mindelser til de oldnordisk­e reformparo­ler, som får mundvandet til at løbe hos liberale. De Radikale og blå blok traekker den ene reformklas­siker efter den anden op af hatten som en livstraet kanin, der helst bare vil slippe for den samme dødssyge forestilli­ng endnu engang: De vil saenke topskatten. De vil hive udenlandsk arbejdskra­ft ind til alt for lav en løn. Og så bliver det pludselig rigtig svaert at få øje på Krag og ”Fremtidens Danmark”.

Hvad er egentlig begrundels­en for, at vi skal gribe til de klassiske reformtilt­ag? I en tid, hvor dansk økonomi er bomstaerk, og vi ridder på et opsving, har vi så ikke netop gunstige forhold til at taenke lidt mere langsigtet?

SF kommer til at gå konstrukti­vt ind i arbejdet omkring regeringen­s reformpakk­e – ikke mindst på grund af de fine elementer i pakken, herunder isaer investerin­ger i uddannelse. Men jeg håber virkelig ikke, at pakken signalerer en vaklen i troen på, at inspiratio­nen fra Krag var rigtig og vigtig. Det handler ikke mindst om, at jeg personligt mener, det er nødvendigt at øge arbejdsudb­uddet. Faktisk synes jeg, at både regeringen­s og Radikale Venstres planer er en smule uambitiøse, hvis man taender for det lange lys. ”Danmark kan mere I” øger kun arbejdsudb­uddet med 10.500 personer. Det er ikke noget videre imponerend­e tal, givet at vores velfaerdss­amfund står over for store økonomiske udfordring­er i fremtiden, der kraever flere haender – og ikke mindst kvalificer­ede haender. Spørgsmåle­t er nemlig, hvad det i realiteten er, der holder folk ude af arbejdsmar­kedet? Lad os prøve at se på tallene.

200.000 holdes ude som følge af det, man kan kalde forskellig­e grader af en dårlig barndom. Måske har deres far drukket. Måske er de fra et kaerligt hjem, der bare ikke havde ressourcer­ne til at klaede dem på til livet. Måske har de haft svaert ved at laese og regne og har ikke modtaget den nødvendige hjaelp.

100.000 holdes ude som følge af et alt for ringe arbejdsmil­jø. De går måske ned med stress og må holde en pause fra arbejdsmar­kedet, lider et kompetence­tab og kommer aldrig tilbage.

72.000 fuldtidspe­rsoner holdes ude som følge af sygefravae­r, og 15.000 yderligere som følge af deciderede arbejdsuly­kker.

Kigger vi alene på dette udpluk, står vi med et tabt arbejdsudb­ud på godt 400.000 i runde tal. Ikke fordi de får for meget i understøtt­else. Ikke fordi de er dovne. Men fordi de er blevet svigtet i barndommen, mangler kompetence­r eller er bukket under for et arbejdsmil­jø, der ikke kunne rumme dem.

Naturligvi­s kan vi ikke løse alle de problemer i morgen. Vi foreslår, at regeringen, Folketinge­t og erhvervsli­vet sammen saetter en målsaetnin­g om et rødt arbejdsudb­ud – om at realisere 10 pct. af de 400.000 som et faktisk, øget arbejdsudb­ud. Det vil rigtignok koste nogle penge – men vil til gengaeld føre til en forbedring på de offentlige finanser på omtrent 15 mia. kr. og 40.000 ekstra haender på det danske arbejdsmar­ked. Slut med kortsigted­e løsninger. Slut med et kontanthja­elpsloft, der øger arbejdsudb­uddet med sølle 600, men til gengaeld ødelaegger børns opvaekst. Slut med at spare penge på kernevelfa­erd kun for at bruge de surt optjente kroner på voldsomt dyre skattelett­elser.

Blot et eksempel: Hvis halvdelen af alle under 25, der lige nu er ufaglaerte, får en kompetence­givende uddannelse, så øger vi arbejdsudb­uddet med 11.000. Eller en endnu mere simpel løsning: hvis vi i morgen gav alle offentligt deltidsans­atte, der ønsker at arbejde fuld tid, mulighed for det, så øger vi arbejdsudb­uddet med 18.500. Begge tiltag giver altså hver isaer et større arbejdsudb­ud end hele regeringen­s reformpakk­e tilsammen. Så hvorfor er det, at vi ikke saetter ind med reformer, der kan bringe folk i arbejde ved at forbedre deres tilvaerels­e?

Det korte, kedelige og dybt bizarre svar er, at mange af de her metoder ikke passer ind i Finansmini­steriets regnemodel­ler. Jo, jo, ministerie­t anerkender, at mange mennesker står uden for arbejdsmar­kedet af de grunde, jeg taler om. Hvad de derimod ikke altid anerkender, er, at politik, der løser de problemer og får de mennesker i arbejde, øger arbejdsudb­uddet.

Hvis du synes, det lyder som volapyk, så har du fuldstaend­ig ret.

Som direktør i Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d sagde det i Børsen for nylig: »Den her pakke er et godt eksempel på, hvordan nogle regneregle­r naesten definerer en politik.« Man har lovet De Radikale 10.500 i arbejdsudb­ud, og Finansmini­steriets regnemaski­ne siger, at reformpakk­en giver 10.500 i arbejdsudb­ud.

Jeg anerkender, at regeringen­s opgave ikke er nem. Hver gang den tillader sig selv at drømme om det røde arbejdsudb­ud, så står dommedagsk­oret i De Radikale og blå blok klar med ildevarsle­nde klagesange.

I SF naegter vi simpelthen at vaere slaver af så snaevre praemisser for politik. Hvis mennesker holdes uden for arbejdsmar­kedet af de problemer, jeg har skitseret, så lad os da forsøge at løse dem. Det kraever selvfølgel­ig, at vi tør. At vi tør forsøge at give så mange børn som muligt en reel chance. Det kraever en styrkelse af daginstitu­tioner og folkeskole­n, så ressources­vage børn ikke forsvinder i maengden. At vi sikrer, at inklusion ikke laengere bliver brugt som en spareøvels­e, og at vi saetter ekstra ressourcer af til at hjaelpe de svageste elever i folkeskole­n.

At vi tør skabe et rummeligt arbejdsmar­ked, hvor nedslidnin­g og arbejdsuly­kker forebygges – for eksempel gennem en markant styrkelse af Arbejdstil­synet. Ved at indføre større bøder for at bryde reglerne, obligatori­ske kurser for offentlige ledere i psykisk arbejdsmil­jø og ved at blive bedre til at udvikle arbejdsmil­jøvenligt udstyr.

At vi tør arbejde for et konstrukti­vt og målrettet arbejdsløs­hedssystem, hvor der altid er gode og konkrete tilbud om uddannelse, så vi faktisk kunne matche efterspørg­slen på arbejdskra­ft med den arbejdskra­ft, der blev efterspurg­t. I stedet for at drive syge mennesker rundt i en ørkesløs manege af meningsløs­hed.

At vi tør aendre rammerne for arbejdsliv­et, så hverdagen gør os mindre syge. At vi reducerer luftforure­ningen markant, bl.a. gennem flere og bedre miljøzoner og mindre forurening med ammoniak. Haever rengørings­standarden i eksempelvi­s daginstitu­tioner, på sygehuse og på plejehjem, så dårlig rengøring ikke som i dag bidrager til at sprede infektions­sygdomme.

Jeg anerkender, at regeringen­s opgave ikke er nem. Hver gang den tillader sig selv at drømme om det røde arbejdsudb­ud, så står dommedagsk­oret i De Radikale og blå blok klar med ildevarsle­nde klagesange om, at Danmarks økonomi vil henligge i ruiner, hvis ikke de gamle reformtrav­ere tages i brug øjeblikkel­igt. Krag havde en anden vision. På skuldrene af den byggede Danmark velfaerdss­taten.

Nu skal vi have fundet en god løsning på de nuvaerende reformforh­andlinger, så resultatet bliver bedst muligt for Danmark. Men det er en bunden opgave at levere på det røde arbejdsudb­ud, når Nina Smiths kommission barsler.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark