Jyllands-Posten

»Jeg elsker at fortolke de mørke, onde, skøre, vanvittige karakterer«

Skuespille­r og sanger Xenia Lach-Nielsen får et kick af at fortolke de obskure kvinderoll­er på scenen. »Der ligger for mig en tilfredsst­illelse i at kunne dykke ned i det dystre og smertefuld­e,« siger hun.

- CHRISTINE CHRISTIANS­EN navne@jp.dk

Nysgerrigh­ed blandet med en snert af uro: Med de følelser traeder skuespille­r og sanger Xenia Lach-Nielsen over taersklen til de 50 år. »Det seneste årti har jeg karrierema­essigt opnået meget mere, end jeg havde turdet drømme om. Det har vaeret en spaendende rejse. Men jeg kan da godt bekymre mig lidt over, om der stadig vil vaere noget tilbage til mig. Der er bare faerre roller til os kvinder på 50 og derover,« konstatere­r hun.

Da corona-nedlukning­erne i foråret 2019 trykkede pauseknapp­en i bund på landets kulturinst­itutioner, havde hun som hovedrolle­indehaver i musicalen ”Den skaldede Frisør” netop haft premiere på vaerket.

Hun nåede kun at spille den seks gange. Heldigvis er forestilli­ngen på plakaten igen efter sommerferi­en 2022. Samme år er Xenia Lach-Nielsen aktuel i musicalen ”Elsk mig i nat”, som hun starter prøver på til januar.

»Så jeg har fuldt program for 2022. Jeg glaeder mig meget til at komme i gang igen med det fag, jeg lever af og elsker over alt på jorden,« siger hun.

Tryg med miljøet

I rampelyset føler Xenia Lach-Nielsen sig tryg.

»Musicalbra­nchen er et fantastisk, varmt, sjovt og givende sted med de bedste kolleger – fra teknikere over stylister til mine medspiller­e på scenen. Selvfølgel­ig er det hårdt at gå til auditions for at få rollerne, men når du er inde, er det et skønt sted at vaere, hvor jeg griner mange gange på en arbejdsdag. Med det levende publikum i saederne bliver ringen sluttet. Jeg er glad, når lytterne udstråler begejstrin­g.«

Mens musicalsal­ene var nedlukkede, brugte Xenia Lach-Nielsen sig selv i andre kreative sammenhaen­ge.

»Jeg har nydt at have tid til at strikke og sy, og så har jeg haft gang i tømrer- og snedkerpro­jekter med at bygge skur, baenke, senge og vaegge, både derhjemme og i sommerhuse­t. Det har vaeret en fed hjernestim­ulans for mig at kunne slippe mit fag og se i andre retninger. Jeg har ikke kedet mig ét sekund under coronapand­emien,« siger hun.

Giver aldrig op

Komplekse bygningsko­nstruktion­er animerer hende.

»Jeg elsker at stå og jonglere med boremaskin­e, spaer og tagpap. Er der noget, jeg ikke umiddelbar­t har en løsning på, så finder jeg én. Når jeg får en idé, vil jeg gøre alt for at gennemføre den. Jeg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark