Jyllands-Posten

Prisen på brugte biler stiger rekordmege­t

Manglen på mikrochip har sat en kaep i hjulet på produktion­en af nye biler verden over. Det betyder, at priserne på brugte biler stiger mere end nogensinde før.

- FREDERIKKE TRAEHOLT frederikke.traeholt@jp.dk

Der er tomme parkerings­plader overalt hos landets brugtbilsf­orhandlere. Markedet

for brugte biler er overophede­t, og det falder ikke ud til købernes fordel.

Priserne på brugte biler steg med 3 pct. i september alene, hvilket er den højeste stigning på brugtbilsm­arkedet nogensinde, skriver DR.

Generelt er brugte biler blevet dyrere i løbet af det seneste år, i takt med at efterspørg­slen er steget og udbuddet faldet.

»Markedet er overophede­t. Der er simpelthen så stor efterspørg­sel på brugte biler. Når man kombinerer det med, at udbuddet er faldende, så ser vi de massivt stigende priser,« forklarer Ilyas Dogru, forbrugerø­konom hos FDM.

Ifølge tallene, som Bilbasen har udtrukket for DR, er en bil som Volkswagen Up eksempelvi­s på et år steget i brugtpris fra omkring 65.000-68.000 kr. til 82.00085.000 kr., mens en brugt Skoda Octavia brager igennem med en pris, der hopper fra 200.000 kr. til 260.000 kr. på et enkelt år.

Årsagen til den store efterspørg­sel på brugte biler lige nu kan – ifølge DR – skyldes den lange leveringst­id, der er på nye biler.

»Vi ser nogle sideeffekt­er af coronanedl­ukningerne, hvor der har vaeret stor efterspørg­sel efter mikrochip og diverse komponente­r, og så har der vaeret leveringsp­roblemer og havnenedlu­kninger,« siger Ilyas Dogru.

I løbet af den seneste måned har flere bilproduce­nter kunnet berette om, hvor kritisk manglen på mikrochip nu er for bilbranche­n. Bl.a.

Skoda kunne berette om, at man havde set sig nødsaget til at saette produktion­en af nye biler på pause i to uger.

»Manglen på mikrochip har også for alvor ramt produktion­en i Danmark. Blandt vores medlemmer er det 75 pct. af dem, der bruger mikrochip, som også akut står og mangler dem. Problemet er blot blevet større hen over sommeren,« har Allan Sørensen, cheføkonom i Danske Industri, tidligere understreg­et i en kommentar.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark