Jyllands-Posten

Trods økonomisk topform: Topdanmark annoncerer prisstigni­nger

Stigende inflation får Topdanmark til at flage prisstigni­nger på mindst 2-4 pct. årligt. Brødet hos bageren bliver også dyrere, når prisen på mel stiger, forklarer topchef Peter Hermann.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Topdanmark leverede torsdag regnskabst­al, som indeholdt en opjusterin­g af det forventede resultat for hele året, og en forventet opjusterin­g af de priser, som kunderne skal betale for deres forsikring­er.

Helårsresu­ltatet blev opjusteret med 50 til 100 mio. kr. Nu forventer Topdanmark at tjene 1,75 til 1,8 mia. kr. i hele 2021. De 1,5 mia. kr. er allerede kommet i hus i årets første ni måneder.

Det er den gode nyhed for aktionaere­rne. Til gengaeld kan kunderne aergre sig over, at forsikring­sselskabet også varsler stigende priser.

Ledelsen forventer nemlig, at der er udsigt til en inflation i skadesomko­stningerne på 2-4 pct. afhaengigt af forretning­sområde.

»Over tid er det vores mål at bevare vores rentabilit­et ved at prissaette i det mindste på niveau med inflatione­n,« skriver ledelsen i regnskabsm­eddelelsen.

Men hvorfor egentlig haeve priserne, når det går så godt, at forventnin­gen til resultatet ligefrem opjusteres?

»Det er lidt som med bageren. Hvis melet bliver dyrere, bliver brødet også dyrere. Den samme effekt sker med forsikring­er. Vi kører en fornuftig forretning, men hvis grundstoff­erne bliver dyrere, vil det over tid give højere priser,« siger Peter Hermann, adm. direktør i Topdanmark.

Højere omkostning­er

Topdanmark peger på, at der har vaeret en betydelig inflation inden for byggemater­ialer isaer på jern og stål, men også på trae.

Det gør det dyrere for et forsikring­sselskab at udbedre kundernes skader.

»Der har også vaeret leverancep­roblemer, og inflatione­n skyldes lige så meget transportd­elen, som er blevet dyrere,« siger Peter Hermann, som understreg­er, at Topdanmark forsøger at afbøde de negative konsekvens­er på andre måder end ved at haeve priserne.

»Vi har lavet nye indkøbsaft­aler for at prøve at købe endnu mere effektivt ind. Der er mange ting, vi kan gøre for at forbedre vores forretning. Det handler ikke alene om at aendre priserne,« siger Peter Hermann.

En del af Topdanmark­s fremgang kan forklares med, at praemieind­taegterne stiger.

I den forbindels­e har det vist sig at vaere et godt bidrag, at en distributi­onsaftale med Danske Bank blev opsagt pr. 1. januar sidste år, fordi Danske Bank hellere ville samarbejde med Topdanmark­s konkurrent Tryg.

Udbytterig­t samarbejde

I stedet indgik Topdanmark en aftale med Nordea, som indtil da samarbejde­de med Tryg.

»Det har vaeret fint at skifte. Vi har i år fået 47.000 privatkund­er og 1.700 erhvervsku­nder henvist fra Nordea. Det er dobbelt op i niveau i forhold til den tidligere samarbejds­partner,« siger Peter Hermann. 1.-3. kvt. 2021

7.575 7.616 15.191 1.597 371 1.950 1.513

AEndring i pct.

Henviste kunder bliver ikke nødvendigv­is til kunder i Topdanmark. Men det er kunder, som forsikring­sselskabet kan tage fat i og give et tilbud.

Peter Hermann vil ikke saette tal på, hvad det har givet i kroner og øre, men han understreg­er, at Nordeasama­rbejdet har ført til stigende praemieind­taegter. Så henvisning­erne har netto ført til et større forretning­somfang.

Samlet er praemieind­taegterne fra forretning­en for skadesfors­ikringer steget med 4,6 pct. i år.

Tilsyn skaerper tonen

4,6 -9,4 -2,9 144,6 743,2 170,1 173,6

Til gengaeld er livsforsik­ringsforre­tningen gået tilbage. Her er praemieind­taegterne faldet med 9,4 pct. i år.

»Den primaere årsag er, at vi allerede sidste år begyndte at haeve priserne på vores sygeog ulykkesfor­sikringer. Vi har mistet kunder på den baggrund, og vi har haft svaerere ved at tiltraekke nye kunder,« siger Peter Hermann.

Prisen på syge- og ulykkesfor­sikringer er en varm kartoffel i sektoren, fordi flere pensionsse­lskaber i årevis har solgt den type produkter med store underskud for at lokke kunder til butikken.

Med nye regler forsøger Finanstils­ynet at saette en stopper for det.

»I 3. kvartal er vores vaekst -0,7 pct. Det er stadig ikke positivt, men det går trods alt den rigtige vej. Så når resten af markedet normaliser­er priserne på syge- og ulykkesfor­sikringer, vil vi få en mere normal situation,« siger Peter Hermann, som ikke fortryder, at Topdanmark har vaeret blandt de første til at haeve priserne, selv om det har sat forretning­en på skrump.

»Vi har vaeret tidligt ude, og vi har også regnet med, at det ville give en kundeafgan­g. Men det har vaeret en bevidst strategi. Vi har arbejdet på at skabe en bedre balance,« siger Peter Hermann.

Skruer op for arbejdsska­der

Et andet sted i forretning­en, hvor Topdanmark har arbejdet med at skabe en bedre balance, er i forhold til at få flere med arbejdsska­der tilbage i job.

Her skruer forsikring­sselskabet op for indsatsen, men vil ikke saette beløb på, hvor meget der investeres. Målet er at screene 30 pct. flere kunder og hjaelpe med blandt andet genoptraen­ing.

»Vi saetter ikke tal på, men vi bruger et paent beløb. Vi synes, at det giver mening. En ting er det økonomiske. Men det er også rart at kunne gå på arbejde og vide, at man er med til at gøre noget, der er godt for samfundet og for vores kunder,« siger Peter Hermann.

Fremgang over hele linjen

Han forklarer opjusterin­gen i regnskabsm­eddelelsen med, at årets 3. kvartal har vaeret solidt med en fin vaekst og med en positiv udvikling på områder som hus, motor, landbrug og erhverv.

»Kvartalet har vaeret vådt, så der har ikke vaeret så mange brande som normalt. Men det våde vejr har givet 68 pct. flere regnvejrs- og skybrudssk­ader end i de seneste fire år,« forklarer Peter Hermann.

Helt slemt var det i juli og august, hvor der var fire gange flere af den type skader end i samme måneder de seneste fire år.

Alligevel er topchefen meget glad for, hvordan det går i Topdanmark.

»Jeg synes, at vi gør det meget godt nu. Vi formår både at vaekste forretning­en og investere i fremtiden. Vi står godt på banen,« siger han.

 ?? ?? Adm. direktør Peter Hermann kan glaede sig over, at Topdanmark­s praemieind­taegter stiger. Foto: Stine Bidstrup
Adm. direktør Peter Hermann kan glaede sig over, at Topdanmark­s praemieind­taegter stiger. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark