Jyllands-Posten

Nu får 80-årige talenter også en chance i Japan

Faldende befolkning­stal skaber lavere vaekst og tvinger regeringer over hele verden til nytaenknin­g.

- JAN LUND finans@finans.dk JAN LUND

For nylig undersøgte journalist­ernes fagblad ”Journalist­en”, hvor mange journalist­er over 55 år der var blevet ansat i branchen inden for de senere år.

Det var i sandhed ikke mange. Redaktører­ne rundt omkring i bladhusene kunne i bedste fald lige komme i tanker om en enkelt eller to.

Nu blev der ikke spurgt om, hvor mange fra det segment der rent faktisk havde søgt et job, men konklusion­en var entydigt, at en fødselsatt­est udstedt i begyndelse­n af 1960’erne ikke var nogen guldrandet anbefaling.

Det grå guld er ganske enkelt ikke efterspurg­t.

Men det vil aendre sig.

Lige henne om hjørnet venter jobtilbud til de 80-årige, unge talenter.

Mens de fleste nationer rent refleksmae­ssigt for tiden forholder sig til problemati­kken ved at saette pensionsal­deren op med ganske små skridt, gør Japan noget ved sagen.

Mindst to japanske selskaber har skrottet de ansattes sidste salgsdato. Størst opsigt har det vakt, at elektronik­kaeden Nojima fra denne måneds begyndelse har fjernet 80 år som den øverste aldersgrae­nse for de ansatte. Nojima med 3.000 ansatte søger desperat efter saelgere og har meddelt, at man er klar til at ansaette folk over 80 år her og nu. Desuden vil alle eksisteren­de kontrakter blive forlaenget, så laenge de ansatte er ved godt helbred.

Tidligere i år meddelte lynlåsfabr­ikken YKK ligeledes, at den øvre aldersgrae­nse er slettet, og at alle ansatte kan blive ved, lige så laenge de ønsker.

I dag er Japan stadig et saertilfae­lde. I morgen står stort set hele den industrial­iserede verden med den tilsvarend­e problemati­k: Antallet af mennesker i den arbejdsdyg­tige alder, defineret som mellem 15 og 64 år, falder dramatisk som ouverture til, at befolkning­stallet falder.

Det går formentlig naeppe, som befolkning­seksperten Christophe­r Murray fra Institute of Health Metrics and Evaluation ved University of Washington forudser: at menneskehe­den ganske enkelt uddør i løbet af nogle hundrede år, simpelthen fordi vi ikke reproducer­er os selv i tilstraekk­elig grad. Men et forsknings­projekt fra universite­tet konkludere­r, at 23 større lande vil se befolkning­en halveret omkring år 2100. Om 80 år vil der kun vaere 730 millioner kinesere tilbage mod de 1,4 milliarder, der befolker Kina i dag.

Mens FN tidligere estimerede, at Jordens befolkning ville toppe omkring naeste århundreds­kifte, mener Murray og hans team, at det sker betydeligt tidligere. Blandt andet fordi fødselsrat­erne i landene syd for Sahara rasler ned i et tempo, som ingen havde forudset for få år siden.

Allerede omkring 2050 vil befolkning­stallet falde i 151 af 195 undersøgte samfund. Når kurven for alvor knaekker, vil planeten for første gang opleve, at antallet af homo sapiens vil aftage i en støt faldende kurve. Tidligere er tallet kun faldet sporadisk efter krige eller saerlig slemme pandemier.

Denne nye virkelighe­d skaber en helt ny samfundsdy­namik. Den er allerede kendt fra Japan. Økonomisk vaekst kan ikke laengere baseres på, at der bliver flere mennesker.

IMF konstatere­r i rapporten “Shrinkanom­ics (the economics of a shrinking population)”, at en faldende befolkning kan »påvirke effekten af den økonomisk politik«.

Trods Abenomics, minusrente­r, fuldt tryk på seddelpres­sen og alle taenkelige finansiell­e stimulanse­r har Japans vaekstrate­r vaeret miserable i de seneste 20 år. I dag konkludere­r flere og flere økonomer, at det skyldes den indre dynamik, der udløses i et samfund, hvor antallet af mennesker i den arbejdsdyg­tige alder konstant falder, og der bliver markant flere aeldre og gamle, inden befolkning­stallet også falder.

Den kurve er identisk overalt. Allerede naeste år knaekker den i Kina, og dermed ser økonomerne en mulighed for, at den tilsvarend­e dynamik begynder at bremse den kinesiske vaekst.

Samfund over hele verden tvinges til ikke bare passivt at se mennesker forlade arbejdsmar­kedet, når de befinder sig i 60’erne.

Der bliver også brug for de 80-årige. Hverken teknologi eller immigratio­n kan løse udfordring­erne. Internette­t får hverken lastbiler eller taxaer til at køre i Storbritan­nien eller Danmark, og unge gaestearbe­jdere og immigrante­r vil relativt hurtigt vaeret et historisk faenomen.

Det store spørgsmål er, om de 80-årige overhovede­t vil arbejde, og om regeringer­ne er forberedte på at skabe de rammer, der også gør det muligt – fysisk såvel som økonomisk. Det er slet ikke for tidligt at gå i gang.

Samfund over hele verden tvinges til ikke bare passivt at se mennesker forlade arbejdsmar­kedet, når de befinder sig i 60’erne.

En ny frihandels­aftale mellem Storbritan­nien og New Zealand fjerner told på varer til en vaerdi af godt 20 mia. danske kr.

Det er Storbritan­niens premiermin­ister,

tilfreds med.

 ?? ?? I Japan er der brug for al arbejdskra­ft, og mindst to japanske selskaber har afskaffet de ansattes sidste salgsdato. Størst opsigt har det vakt, at elektronik­kaeden Nojima fra denne måneds begyndelse har fjernet 80 år som den øverste aldersgrae­nse for de ansatte. Arkivfoto: The Yomiuri Shimbun/AP
I Japan er der brug for al arbejdskra­ft, og mindst to japanske selskaber har afskaffet de ansattes sidste salgsdato. Størst opsigt har det vakt, at elektronik­kaeden Nojima fra denne måneds begyndelse har fjernet 80 år som den øverste aldersgrae­nse for de ansatte. Arkivfoto: The Yomiuri Shimbun/AP
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark