Jyllands-Posten

Norges oliefond tjente mere end 30 mia. kr.

Den norske oliefond kommer ud af 3. kvartal med et afkast på 31 mia. norske kroner, viser et nyt regnskab.

- RASMUS BENDTSEN rasmus.bendtsen@finans.dk

På trods af et svaert kvartal, hvor aktiemarke­derne verden over tog et dyk i løbet af efteråret, kommer den gigantiske norske oliefond ud af kvartalet med et afkast svarende til 31 mia. norske kroner, hvilket svarer til knap 24 mia. danske kroner.

Det viser det regnskab for 3. kvartal, som oliefonden, der ofte bliver betegnet som verdens største pengetank, har offentligg­jort torsdag.

Omregnet i procent svarer det til et afkast på 0,1 pct. Til sammenlign­ing havde oliefonden et afkast på 9,4 pct. svarende til 990 mia. norske kroner i årets første to kvartaler.

»Aktiemarke­det fortsatte med at blive styrket frem mod august, indtil det dykkede en anelse i anden halvdel af kvartalet,« siger vicedirekt­ør Trond Grande i en pressemedd­elelse.

Negativt aktieafkas­t

Oliefonden endte faktisk med et negativt afkast på -0,1 pct. på fondens aktieporte­følje i det seneste kvartal. Til gengaeld blev den norske kronekurs svaekket over for bl.a. dollaren og euroen, hvilket har øget fondens vaerdi med 22 mia. norske kr.

Den norske oliefond havde ved udgangen af september en vaerdi på 11.674 mia. norske kroner.

Oliefonden, der er bygget på indtaegter­ne fra det norske olieeventy­r i Nordsøen, hedder formelt Statens Pensjonsfo­nd Utland og bliver administre­ret af Norges Bank Investment Management, der hører under den norske centralban­k.

Fonden nåede i november sidste år en historisk milepael, da dens samlede markedsvae­rdi for første gang voksede til mere end 11.000 mia. norske kr.

Ved udgangen af 3. kvartal var 71,5 pct. af fondens investerin­ger i aktier, mens knap 26 pct. var investeret i obligation­er. De resterende 2,5 pct. var investeret i ejendomme og baeredygti­g infrastruk­tur.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark