Jyllands-Posten

Byggevareg­rossister lever godt af byggeboom

Den ene opjusterin­g efter den anden er tikket ind på børsen fra byggeriets store købmaend, der modsat entreprenø­rerne har formået at tjene styrtende på den høje aktivitet og de voldsomme prisstigni­nger i byggeriet.

- CAMILLA BERGSAGEL NIELSEN camilla.b.nielsen@finans.dk

Store prisstigni­nger og en buldrende aktivitet i byggesekto­ren har vaeret en yderst lønsom cocktail for de børsnotere­de byggevare-grossister Solar, Sanistål og Brødrene A&O Johansen.

De forventer hver isaer at afslutte 2021 som vaesentlig­t mere velsmurte forretning­er, end de havde turdet håbe på ved årets begyndelse.

Både Solar og Brødrene A&O Johansen, der bl.a. servicerer el- og vvs-installati­onsmarkede­t med salg af produkter og ydelser, har opjusteret på indtjening­ssiden hele tre gange i løbet af året, mens Sanistål har opjusteret to gange.

Ud over at varemangel har ført til prisstigni­nger, er det partner i Deloitte Thomas Frommelts vurdering, at grossistbr­anchen har evnet at udnytte den nuvaerende situation til at haeve priserne.

»Det virker, som om man generelt har benyttet muligheden til at saette prisen op på produkter, som ikke er ramt af prisstigni­nger fra producente­rnes side. Derudover kan det også vaere, at grossister­ne haever priserne lidt mere end stigningen fra producente­n,« siger Thomas Frommelt, der er leder af Deloittes branchegru­ppe inden for bygge- og anlaegsbra­nchen.

Vi fik en gevinst på vores lagerbehol­dning, der var købt til gammel pris. Det giver kortvarige engangseff­ekter, da priserne jo er steget hos producente­n naeste gang, du køber JENS ANDERSEN, ADM. DIREKTØR, SOLAR

Han påpeger, at grossistvi­rksomheder­ne har vaeret langt bedre end mange entreprenø­rer til at hive en gevinst hjem på den ophedede markedssit­uation.

Solar, som er branchens suveraent største aktør, kom med sin tredje opjusterin­g i sidste uge.

Nu forventer virksomhed­en, som også har et voksende antal kunder i industrien, at komme ud af 2021 med en driftsindt­jening (ebitda) på 900 mio. kr. Det er 250 mio. kr. højere end oprindelig­t forventet.

Lagergevin­st

Det betyder, at den oprindelig­e prognose om en forventet overskudsg­rad på lidt over 5 pct. nu ser ud til at lande på 7,3 pct.

Solars topchef, Jens Andersen, afviser blankt, at virksomhed­en har løftet priserne på andre varer end dem, der er ramt af råvarepris­stigninger.

»Så nemt er det ikke i vores branche. Du kan godt prøve at haeve priserne, men så får du ikke ordren. Konkurrenc­en er stadig hård.«

Han fortaeller, at en del af Solars indtjening­sfremgang i 2021 stammer fra ekstraordi­naere prisstigni­nger.

»Vi fik en gevinst på vores lagerbehol­dning, der var købt til gammel pris. Det giver kortvarige engangseff­ekter, da priserne jo er steget hos producente­n naeste gang, du køber,« siger Jens Andersen.

100 mio. kr. af den forventede 2021-driftsindt­jening på 900 mio. kr. skyldes ifølge Jens Andersen denne lagergevin­st.

Den øvrige fremgang på indtjening­ssiden tilskriver direktøren for Solar øget vaekst.

»Når vi oplever vaekst, får vi skalaforde­le, som øger vores indtjening,« siger Jens Andersen

Hvis prisstigni­ngerne, som primaert stammer fra producente­rne, bl.a. som følge af stigende priser på energi og råvarer, bliver afløst af fald, risikerer en virksomhed som Solar i stedet at blive ramt af tab.

Det er dog ikke et scenarie, som bekymrer Alexander Borreskov, der er senioranal­ytiker i Carnegie.

»Der er selvfølgel­ig en risiko for, at priserne falder igen, men prisjuster­inger på varelagre går typisk langsommer­e på vej ned end på vej op. Virksomhed­er er generelt gladere for at haeve priserne hurtigt end for at saenke dem.«

Han forventer, at inflatione­n, man ser nu, vil stilne af i løbet af 2022, isaer på energiside­n, men samtidig ser det ifølge ham ud til, at der fortsat vil vaere høj markedsakt­ivitet et langt stykke ind i 2022, og det vil vaere med til at afvaerge et betydeligt prisfald på Solars varelager.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark