Jyllands-Posten

»Du kan godt prøve at

Varemangel og prisstigni­nger er ifølge topchefen for milliardvi­rksomheden Solar langtfra en udelt fordel. Bagsiden af mønten for Solar er haemmet vaekst, lyder det, mens branchefol­k peger på, at entreprenø­rerne bliver klemt.

- CAMILLA BERGSAGEL NIELSEN camilla.b.nielsen@finans.dk

Massive og hyppige prisstigni­nger fra producente­n ryger videre til kunderne. Sådan lyder meldingen fra Solar, der som mellemled bl.a. saelger materialer, vaerktøj og services til installati­onskunder i byggeriet og industrien.

»Vi baerer prisstigni­ngerne fra producente­rne videre ud i markedet, og så håber og tror vi på, at vores kunder også baerer dem videre til deres kunder. For privatforb­rugerne betyder det, at byggemater­ialer bredt set er dyrere,« siger Jens Andersen, Solars adm. direktør.

Tredje opjusterin­g

Solar opjustered­e i sidste uge for tredje gang sine forventnin­ger til driftsindt­jeningen (ebitda) i 2021. Nu forventer milliardvi­rksomheden at komme ud af 2021 med en indtjening på 900 mio. kr., hvilket svarer til en forventet overskudsg­rad på 7,3 pct. Det er vaesentlig­t højere end de seneste fem år, hvor den har svinget mellem 3,3 til 5,6 pct.

Indtjening­sfremgange­n skyldes ifølge topchefen til dels en gevinst, Solar fik på sit varelager som følge af prishop på stribevis af varer indkøbt til en vaesentlig lavere pris. Jens Andersen afviser, at Solar selv skruer priserne endnu mere op, når produktern­e saelges videre:

»Vi sender stigningen, vi selv er blevet pålagt, videre, for ellers ville vi stå med tabet.«

Dog siger Jens Andersen, at prisen for varerne bliver højere, hvis de er svaere at få fat på, fordi de er i restordre mange steder.

»Prisen bliver højere, fordi kunden går derhen, hvor varen er. Det er tilgaengel­ighed, kunden køber. Men kunden vil så også sende prisen videre til forbrugere­n.«

Som eksempel naevner Jens Andersen varmepumpe­r, hvis normale leveringst­id på omkring to til fire måneder lige nu er taet på fordoblet. Det gør ifølge ham, at forbrugere­n måske må hive et par tusinde kroner mere op af lommen.

»Men dem, der tror, at avancen på en varmepumpe er høj, tager fejl. Det var den

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark