Jyllands-Posten

Nordea vil kunne nyde godt af Handelsban­kens farvel til Danmark

Nordea i Danmark kan komme til at nyde godt af, at Handelsban­ken vil saelge sine bankaktivi­teter herhjemme.

- CLAUS IVERSEN KRISTOFFER BRAHM claus.iversen@finans.dk kristoffer.brahm@finans.dk

Nordea-medarbejde­rnes stemmebånd har vaeret på overarbejd­e onsdag og torsdag, efter Handelsban­ken tirsdag aften fortalte omverdenen, at den vil saelge bankaktivi­teterne i Danmark og Finland.

Sådan lyder det fra topchefen i Nordens største bank i forbindels­e med offentligg­ørelsen af regnskabet for årets første ni måneder.

»Vi kan konstatere, at der har vaeret en høj aktivitet med mange henvendels­er fra kunder, som gerne vil drikke en kop kaffe med os i Danmark og Finland. Og vi vil selvfølgel­ig gerne byde velkommen til nye kunder fra alle andre banker,« siger Frank Vang-Jensen, adm. direktør i Nordea.

Han køber ikke praemissen om, at det bliver for dyrt at drive en rentabel bank i Danmark. Det var bl.a. begrundels­en fra Handelsban­ken, da meldingen om frasalget i Danmark kom.

»Vi er en ledende bank i hele Norden – også i Danmark, hvor vi har et staerkt businessmo­mentum. Det danske bankmarked er meget konkurrenc­eudsat, og det kraever, at du kan drive din bank effektivt gennem digitalise­ring og teknologis­k infrastruk­tur. Og det kan vi nu. Så vi kan helt åbenlyst drive en fortsat rentabel bank også i Danmark,« siger Frank VangJensen.

Nordea har de seneste år formået at øge indtaegter­ne og skaere i omkostning­erne. Tidligere brugte banken 58 øre for hver krone, den tjente. Det tal er nu faldet til 49 øre pr. indtjening­skrone, og banken lever dermed op til målsaetnin­gen om en omkostning­sprocent på maksimalt 50.

Betyder det, at bankens medarbejde­re nu kan slappe af og hvile på laurbaerre­rne?

»Vi må aldrig bare slappe af, for vi kan altid gøre tingene bedre og øge effektivit­eten. Vi har fokus på gode kundeoplev­elser og derigennem skabe indtaegtsd­rivende aktivitet. Det betyder også, at vi kigger på, om der er noget, som ikke giver vores kunder tilstraekk­elig vaerdi, for det er den gode kundeoplev­else, som er i fokus,« siger Frank Vang-Jensen.

Motordele udskiftes

For når Nordea er der for kunderne, gavner det også bankens forretning, lyder rationalet.

»Hvis du er dygtig til at hjaelpe kunderne, oplever du øget volumen og vinder markedsand­ele. Og når indtaegter­ne øges, falder omkostning­sprocenten, og du behøver ikke helt samme intense jagt efter faerre omkostning­er. Man kan sige, at det ikke er et problem at øge omkostning­erne, så laenge indtaegter­ne stiger mere. Det er det vigtigste,« siger Frank VangJensen.

Og en af metoderne til at øge indtaegter­ne mere end udgifterne er ved at blive bedst til digitalise­ring, og her er Nordea ifølge topchefen godt på vej.

»Vi er i gang med udskiftnin­gen af grunddele i vores underligge­nde motor. Det fortsaette­r og koster selvfølgel­ig penge, indtil vi er i mål. Men oven på dette har vi nu et staerkt digitalt setup i alle nordiske lande – bl.a. med vores nordiske mobilplatf­orm, som på årsplan har 1 mia. kunder, som logger på. Det giver effektivit­et, når den først er rullet ud, hvilket nu

er sket, hvor Norge er kommet på som det sidste land,« siger Frank Vang-Jensen.

Hvad bekymrer dig mest lige nu?

»Jeg synes, at vi alle bør tale meget mere om, hvad de vedblivend­e lave renter gør ved os. De har nu vaeret der så laenge, at vi risikerer at få en hel generation, som mister forståelse­n for den nominelle vaerdi af et lån. For risikoprae­mien er ikke-eksisteren­de. Det er et samfundspr­oblem, fordi jo laengere tid vi befinder os i et lavrentemi­ljø, jo mere spekulativ­t bliver det, og vi får en større risikotagn­ing og følsomhed over for rentestign­inger. Det bekymrer mig,« siger Frank Vang-Jensen.

Nordea tjente i øvrigt 20,9 mia. kr. i løbet af årets første ni måneder – herunder 7,4 mia. kr. alene i 3. kvartal.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark