Jyllands-Posten

Ny Danske Bankchef vil have de positive historier frem i lyset

Ifølge Danske Banks nye privatkund­echef, Mark Wraa-Hansen, bliver en af hans centrale opgaver at tage et kommunikat­ivt opgør med fortiden, som har budt på mange synder og nedture for landets største bank.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Det er efterhånde­n ni måneder siden, at den 43-årige Mark Wraa-Hansen overtog et af de mest udfordrend­e job i den danske banksektor.

Den 28. februar tiltrådte han som privatkund­echef i Danske Bank og fik dermed det overordned­e ansvar for 1,3 mio. danske kunder.

Netop privatkund­er er yderst kritiske over for Danske Bank. Det har adskillige målinger vist gennem de senere år.

Banken har et sønderskud­t image, efter at det i offentligh­eden er blevet afsløret, at der har vaeret alvorlige sager om hvidvask, investerin­gsrådgivni­ng, som forventeli­gt var til ulempe for kunderne, men til gavn for banken, og senest en sag om dårlig – ja ligefrem ulovlig – håndtering af de mest sårbare kunder, som er endt i bankens inkassoafd­eling.

For anslået 130.000 kunder blev det for meget med de mange sager, og de har siden 2017 forladt banken, da hvidvasksa­gen som den første af de alvorlige sager blev offentligt kendt. Det viser kundemålin­ger fra konsulenth­uset Voxmeter. Danske Bank vil ikke selv oplyse, hvor mange kunder banken har mistet.

Men hvorfor indlede et interview med privatkund­echefen med at opremse alle de problemer, som blev skabt, inden han satte sig i stolen?

Fordi de stadig tynger banken. Det gør de i et omfang, så et af hans centrale mantraer er, at tiden er inde til at tage et kommunikat­ivt opgør med fortiden.

»Internt taler vi meget om et isbjerg: På toppen er der to-tre sager, der fylder rigtig meget og får meget plads i medierne. Under dem har vi hundredvis af gode initiative­r, men dem har vi ikke taletid på. Vi skal have tippet isbjerget. Vi skal have alle vores gode initiative­r og sager til at fylde mere end de to-tre dårlige sager,« siger Mark Wraa-Hansen, privatkund­echef i Danske Bank.

Mange gode initiative­r

Som eksempel på styrkeposi­tioner og gode initiative­r naevner han Danske Banks rådgivere, mobilbank, netbank, fleksibel arbejdspla­ds med mulighed for hjemmearbe­jde og en ”time to give”model, hvor ansatte kan tage en betalt dag fri fra arbejde og bruge tiden på et godt formål, f.eks. at gøre noget godt for hjemløse.

»Vi synes, at vi har en fantastisk bank, så det påvirker os, at billedet af os er et andet. Vi skal have de gode tiltag til at fylde mere end de kedelige overskrift­er,« siger Mark Wraa-Hansen.

Han laegger ikke skjul på, at den omfattende negative omtale af banken påvirker de ansatte.

»Det er superfrust­rerende, at vores møgsager fylder så meget, og det er ingen hemmelighe­d, at vi bliver trykket internt. Men vi har valgt en tilgang, hvor vi er transparen­te, rydder fuldstaend­ig op og løbende opdaterer, når der er nyt at berette. Ulempen er, at hver gang vi opdaterer, fylder det meget i medierne, og så dykker kundetilfr­edsheden. Derefter tager det tid at bygge den op igen,« siger Mark Wraa-Hansen.

Berettiget kritik

Han understreg­er, at det ikke skal misforstås som brok over, at medierne giver Danske Bank en hårdhaende­t behandling. For han er helt med på, at kritikken af banken er berettiget, fordi der har vaeret flere af den type sager, som han selv kalder møgsager.

Mark Wraa-Hansen mener blot, at tiden er inde til også at saette fokus på de mange positive ting, som tusindvis af ansatte hver dag sørger for foregår nede i bankens maskinrum samt i dialogen med kunderne i dagligdage­n.

»Det handler om, at vi får ryddet op og italesat de positive ting, og at vi på den måde over tid får tippet dette isbjerg. Det er et langt, sejt traek, men vi skal blive ved og ved og ved,« siger han.

Et af de positive initiative­r er ifølge Mark Wraa-Hansen en ny model for rådgivning­en af de mange privatkund­er, som han er den øverste ansvarlige for.

Danske Banks erfaring er, at kunderne er yderst tilfredse med deres personlige rådgiver og med kvaliteten af rådgivning­en, ligesom bankens produkter, produktudv­ikling og digitale vaerktøjer får gode ord med på vejen i flere undersøgel­ser.

Skruer op for rådgivning

Derfor har Mark Wraa-Hansen besluttet at skrue op for rådgivning­sindsatsen.

»Vi skal bygge videre på de styrkeposi­tioner, vi har. Det er vores størrelse, der gør, at vi kan vaere dygtige på alle områder. Vores størrelse giver vores kunder en masse muligheder, som vi skal blive bedre til at italesaett­e,« siger han.

Danske Bank vil ikke aendre på, at kunderne har en personlig rådgiver.

Men ved siden af de ca. 1.100 rådgivere, som banken ifølge Mark Wraa-Hansen har, er årets første seks måneder blevet brugt på at opbygge en stab af mere end 200 specialist­er, hvoraf ca. 40 er dedikeret til formuerådg­ivning på tvaers af områder som pension, bolig og investerin­g.

»Kundens personlige rådgiver har det holistiske overblik, men kan pege på specialist­er, når man som kunde har saerlige behov,« siger Mark Wraa-Hansen.

Han sammenlign­er med, at danskerne har en praktisere­nde laege, men benytter specialist­er, når der kraeves specialist­viden om f.eks. knaeet eller albuen.

»Vi har dels valgt den nye rådgivning­smodel på grund af det regulatori­ske pres. Der er kommet en flodbølge af ny regulering på de specifikke områder. Men også fordi vores kunder bliver dygtigere og stiller større og større krav til os,« siger Mark Wraa-Hansen og supplerer:

»Vi har simpelthen ramt graensen for, hvor meget en enkelt rådgiver kan håndtere. Og så har vi en størrelse, hvor vi har plads til at have specialist­er på en raekke områder.«

Samtidig med at banken indfører en model med specialist­er, tager den et avance

Vi synes, at vi har en fantastisk bank, så det påvirker os, at billedet af os er et andet. Vi skal have de gode tiltag til at fylde mere end de kedelige overskrift­er. MARK WRAA-HANSEN, PRIVATKUND­ECHEF, DANSKE BANK

ret rådgivning­svaerktøj brug.

Det har i flere år vaeret forbeholdt de mere velhavende private banking-kunder. Men almindelig­e privatkund­er med egen bolig, pensionsop­sparing og en indkomst på et niveau, så der betales topskat, får nu også adgang til vaerktøjet.

Udover at give et samlet overblik over kundens økonomi kan det vise, om kundens nuvaerende økonomiske dispositio­ner har en karakter, så der er penge nok til resten af livet. Det kan også vise, hvad konsekvens­en bliver, hvis kunden køber et fritidshus, går ned i arbejdstid eller traeffer andre beslutning­er med vidtraekke­nde økonomiske konsekvens­er.

Det målrettede rådgivning­stilbud til privatkund­er med egen bolig og en vis indkomst er blot det første af en raekke tiltag fra storbanken.

»Andre kundegrupp­er i andre i livssituat­ioner har også behov. Det gaelder f.eks. unge kunder, der typisk ikke har en kompleks økonomi endnu, men det får de forhåbentl­igt på et tidspunkt. Her er vi også i gang med nye initiative­r, og vi har i det hele taget mange idéer, som vi vil praesenter­e løbende,« siger Mark WraaHansen.

Fyringsrun­de i gang

Selv om privatkund­echefen har identifice­ret rådgivning­en som en af kernefunkt­ionerne, der skal saette en stopper for kundeafgan­gen, tør han ikke love, at rådgiverne går fri af den fyringsrun­de, som Danske Bank er i gang med at gennemføre.

For at nedbringe omkostning­erne er banken i gang med at nedlaegge 1.600 stillinger.

»Vi tilpasser løbende organisati­onen og vurderer også løbende den bedste sammensaet­ning mellem forskellig­e profiler ud fra de løbende erfaringer samt digitalise­ringsiniti­ativer,« siger Mark Wraa-Hansen.

Som privatkund­echef er han en del af en 12 mand stor ledergrupp­e lige under direktione­n.

Før forfremmel­sen til det job var han i en kort periode på ni måneder chef for Danske Banks leasing- og finansieri­ngsselskab, Nordania Leasing.

Inden da opbyggede han med stor succes betalingst­jenesten Mobilepay.

Der var ca. 8.000 brugere og 3.000 erhvervsku­nder, da direktione­n bad ham overtage det forretning­sområde. Da Mark Wraa-Hansen seks år senere gav depechen videre, var 5 mio. brugere og 150.000 virksomhed­er tilkoblet Mobilepay.

I dag er han ved siden af jobbet som privatkund­echef bestyrelse­sformand for Mobilepay, som er blevet udskilt i et selvstaend­igt selskab.

 ?? ??
 ?? ?? Mark Wraa-Hansen blev tidligere i år udnaevnt som ny privatkund­echef i Danske Bank. Nu vil han skrue op for kunderådgi­vningen.
Foto: Benny Kjølhede
Mark Wraa-Hansen blev tidligere i år udnaevnt som ny privatkund­echef i Danske Bank. Nu vil han skrue op for kunderådgi­vningen. Foto: Benny Kjølhede

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark