Jyllands-Posten

Afdragsfri­hed og renterisik­o er igen hot

En femtedel af Totalkredi­ts kunder vaelger F5-lån, og højrisikol­ån er blevet populaert igen.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Er du frisk på at løbe en renterisik­o? Du er ikke alene.

Lån med fast rente har de senere år fået fat i boligejern­e igen. 57,7 pct. af alle lån har fast rente. Og for første gang har lån med afdrag rundet 1.000 mia. kr.

Men rentetilpa­sningslån og afdragsfri­hed er på vej tilbage. Vendingen er markant.

På et år er der kommet nye afdragsfri­e lån for 37 mia. kr.

De mest risikovill­ige boligejere befinder sig i de dyreste kommuner.

I Hørsholm og Gentofte har 43 pct. af boligejern­e lån med variabel rente. Det giver mening, da frivaerdie­rne der er størst. Men det er også der, et pludseligt prisfald vil ramme hårdest.

I Totalkredi­t er et af fire lån nu et F5-lån. For blot et år siden var det kun et ud af fem. Et F5-lån giver trods alt rentely i fem år, men lysten til at løbe fuld renterisik­o er også steget.

Det blev tydeligt i 2. kvartal. Da bevilgede Totalkredi­t det højeste antal lån med blot seks måneders rentebindi­ng, siden denne type lån blev introducer­et i 2014. Samlet blev der udbetalt for ca. 5 mia. kr. F-kortlån, som de kaldes i Totalkredi­t. Det er 1 mia. mere end et gennemsnit­ligt kvartal det seneste halvandet år.

Ingen fidus at laegge om

Lån med afdrag har netop passeret en milepael, viser nye tal fra Finans Danmark. Ud af det samlede udlån på 1.775 mia. kr. er de 1.000 mia. kr. nu med afdrag.

Lysten til at låne nåede i 3. kvartal historiske højder med et samlet udlån på 43,5 mia. kr. Det er det største udlån, siden Finans Danmark begyndte at udfaerdige statistikk­en i 1995. De 43,5 mia. kr. daekker over i alt 21.714 realkredit­lån. Det er det højeste antal i 16 år.

I øjeblikket er det bolighandl­erne, der traekker lånelysten. De stigende renter betyder, at der ikke laengere er nogen fidus i at laegge lån om.

Større afdrag med flekslån

At der nu afdrages på 56 pct. af alle realkredit­lån, er sundt for boligmarke­det. Når renten er så lav, som den er, får 5 4 3 2 1 0 boligejern­e hugget meget gaeld af selv med 30-årige lån.

På et 30-årigt 1,5 pct.-lån afdrager man ca. 2.300 kr. om måneden for hver mio. kr., man låner. Ydelsen efter skat er 3.752 kr. Et F5-lån koster 3.479 kr.

Umiddelbar­t er der altså ikke den store forskel på et flekslån og et lån med fast rente. Men man skal ikke stirre sig fast på ydelsen, for flekslånet har en lidt undervurde­ret fordel.

Man får afdraget noget mere med et flekslån. Med et F5lån på 1 mio. kr. afdrager man i løbet af fem år hele 175.000 kr. Det er 31.000 kr. mere end et lån med fast rente.

Så foruden lavere ydelse får man et højere afdrag. Afdraget er så stort, at det er en god buffer, hvis renterne stiger, når man skal refinansie­re. Når restgaelde­n falder fra 1 mio. til 825.000 kr., bliver der simpelthen mindre at betale rente af.

Er man til afdragsfri­e lån, er billedet et helt andet. Her er flekslån og andre lån med variabel rente langt billigere.

Den månedlige ydelse efter skat på det rentefølso­mme Fkortlån er helt nede i 469 kr., når man låner 1 mio. kr. Et tilsvarend­e lån med fast rente koster 1.410 kr. om måneden.

Ironisk nok vaelger flere afdragsfri­e lån i håbet om at få høvlet restgaelde­n ned. Forklaring­en er, at lånene er de klart mest rentefølso­mme. Hvis renten stiger, vil kurserne falde mest. Dermed er de oplagte til en lodret konverteri­ng.

Men den trafik er yderst spekulativ og giver kun den fulde gevinst, hvis den lodrette konverteri­ng efterfølge­s af en almindelig konverteri­ng.

Er man optaget af at begraense sin renterisik­o, er det ikke sikkert, at man skal vaelge et afdragsfri­t lån med fast rente.

Det store afdrag på F5-lånet giver en bedre sikkerhed. Som naevnt afdrager man 175.000 kr. på fem år. Afdraget er så stort, at renten på fastrente-lånet skal stige naesten 2 pct.-point, før man får det samme ud af det.

Øget rentespaen­d

På et tidspunkt var det reelt billigere at optage et lån med fast rente end et flekslån. Det skyldes, at de 30-årige renter var helt nede i 0,5 pct., at der ikke er regelmaess­ige udgifter til refinansie­ring, og at bidragssat­serne er i den lave ende.

Sådan er det ikke laengere. Renten hedder 1,5 pct. i dag, og dermed er rentespaen­det mellem fastrente-lån og rentetilpa­sningslån øget markant. Det er formentlig en af forklaring­erne på, at flere vaelger flekslånen­e, vurderer økonomerne i realkredit­institutte­rne.

Og at trafikken i en periode har vaeret ensrettet over i lån med fast rente, behøver ikke vaere et udtryk for en pludselig lyst til at binde sig i 30 år. Reglerne for at blive kreditgodk­endt i de såkaldte vaekstområ­der er blevet skaerpet.

Det betyder, at der er lukket for afdragsfri­e flekslån for boligkøber­e med høj gaeld. Vil de have afdragsfri­hed, er de nødt til at vaelge lån med fast rente.

»Der kan ikke laengere vaelges frit på alle hylder,« som afdelingsd­irektør i Jyske Realkredit, Mikkel Høegh, udtrykker det.

Som udgangspun­kt kan man sikre sig en fast rente i op til 30 år. Men det er de faerreste, der bliver boende i samme bolig så laenge. Den store fordel er, at man beskytter sin restgaeld, hvis renterne stiger. I så fald falder kursen på obligation­erne bag lånet, og det er en gratis måde at afdrage på.

 ?? ?? Strømmen er ved at vende. De seneste måneder har bolig-køberne rettet opmaerksom­heden mod lån med renterisik­o.
Foto: Emil Agerskov
Strømmen er ved at vende. De seneste måneder har bolig-køberne rettet opmaerksom­heden mod lån med renterisik­o. Foto: Emil Agerskov

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark