Jyllands-Posten

Ny rapport sår tvivl om populaer forklaring på Gamestop-festen

Et meget omtalt angreb på flere hedgefonde kan kun forklare det indledende prishop i Gamestop-aktien, skriver det amerikansk­e finanstils­yn i en ny rapport.

- NIKLAS KRIGSLUND niklas.krigslund@finans.dk

Da aktien på den skrantende butikskaed­e Gamestop pludselig skød i vejret i januar 2021, vandt én forklaring hurtigt indpas.

Flere hedgefonde havde vaeddet stort på, at aktien ville falde. Det opdagede brugerne af internetfo­rummet Wallstreet­bets, som gik sammen om at sende kursen til vejrs for at fange fondene i et såkaldt short squeeze.

Det lykkedes i det store hele. Den 1. januar kostede en aktie i Gamestop lidt over 17 dollars. Fire uger senere toppede kursen i 345,7 dollars.

Prishoppet skyldes bl.a., at fondene var nødt til at købe op i aktien for at daekke deres tab.

Men det er kun en del af fortaellin­gen om, hvordan kursen på den uanseelige spilforhan­dler kunne gå amok og med ét slag gøre de små investorer til en magtfaktor på aktiemarke­det.

Andre kraefter på spil

I en ny rapport kigger det amerikansk­e finanstils­yn naermere på de hektiske uger i begyndelse­n af året. Og her er konklusion­en, at der var andre kraefter på spil udover den meget omtalte short squeeze.

I den sidste uge af januar steg aktien godt nok sideløbend­e med, at fondene lukkede ned for deres vaeddemål.

»Men det fremgår også, at den slags køb kun stod for en lille del af den samlede købsvolume­n, og at aktiekurse­n på GME (Gamestop, red.) forblev høj, efter den direkte effekt af afdaekning­en af shortposit­ionerne burde vaere klinget af,« lyder det i den 54sider lange rapport, som bl.a. bliver omtalt af techmediet Ars Technica.

Bød hinanden op

I stedet haefter tilsynet sig ved, at der var mange handler med aktien i flere uger, efter at fondene havde lukket deres positioner. Det var isaer private, som købte aktien – muligvis i den tro, at de deltog i et short squeeze.

I realiteten bød de imidlertid hinanden op.

»Hvad end det var drevet af et ønske om at presse short sellers og dermed profitere på den medfølgend­e prisstigni­ng eller en tro på Gamestops fundamenta­ler, så var det den positive stemning, ikke afdaekning­en af tab, som gav naering til den ugelange prisstigni­ng i Gamestopak­tien,«

skriver finanstils­ynet i sin gennemgang.

Gamestop var den første såkaldte meme-aktie. Det betyder, at den blev populaer, efter at den var blevet diskuteret på sociale medier af de private investorer, som kom ind på markedet under nedlukning­erne.

I slutningen af februar 2021 vurderede Danske Bank, at 75 pct. af dens 2.100 kunder, som havde investeret i Gamestop, tabte på aktien. I dag koster den ca. 186 dollars, hvilket fortsat er langt højere end ved årsskiftet.

 ?? ?? Kursen på GameStop-aktier blev banket i vejret – drevet af private investorer. Foto AP/Ritzau Scanpix
Kursen på GameStop-aktier blev banket i vejret – drevet af private investorer. Foto AP/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark