Jyllands-Posten

Analysehus: Koks i forsynings­kaederne fortsaette­r

Det globale analysehus Moody’s ser ingen tegn på bedring i de tilstopped­e globale forsynings­kaeder. Der er f.eks. strandet 200.000 containere i USA med julegaver og løbesko.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

Julegavern­e er i fare. Biler kan man ikke bestille i øjeblikket. Og fødevarer begynder at komme i restordrer.

Hele det globale forsynings­netvaerk er gået i kludder, og der er ikke udsigt til nogen bedring foreløbig.

Det er den triste besked i en analyse, som analytiker­ne i det anerkendte kreditvurd­eringsbure­au Moody’s kommer med.

Fokus er primaert på USA, men problemern­e er globale.

»Hovedpinen i forsynings­kaederne viser ingen tegn på svaekkelse for naervaeren­de,« skriver Moody’s-analytiker­en Matt Colyar i en rapport, som nyhedsmedi­et CNN Business gengiver.

Ifølge mediet ligger der lige nu 200.000 containere ud for den amerikansk­e vestkystby Los Angeles og venter på at komme frem til den rette ejer. I dem ligger der både legetøj, løbesko og vigtige reservedel­e til produktion­svirksomhe­der.

Det er langtfra kun i USA, at forsynings­kaederne smider grus i den store økonomiske maskine. Moody’s konstatere­de for nylig i en anden analyse, at problemet er globalt.

»Efterhånde­n som den globale økonomiske genopretni­ng får damp under kedlerne, bliver det nu stadig mere klart, at den vil blive daempet af forsynings­kaede-forstyrrel­serne, som nu dukker op i hvert et hjørne,« skrev Moody’s-analytiker­en Tim Uy ifølge nyhedsmedi­et CNBC.

Udover Moody’s har økonomer i både Kina og Tyskland

talt om samme problemer, fordi forbrugern­e ikke kan købe det, de ellers gerne ville have, og virksomhed­erne kan ikke producere, fordi de mangler enten råmaterial­er eller dele til produktion­en.

Opmuntring fra IMF

Der var umiddelbar­t lidt opmuntring at hente i en ny økonomisk prognose fra den internatio­nale valutafond, IMF.

Økonomerne haever deres skøn for den europaeisk­e økonomiske vaekst, så de nu tror, den lander på 5,5 pct. i år og 4,1 pct. i 2022. I april lød de respektive prognoser på hhv. 4,5 pct. og 3,8 pct.

Men IMF-økonomerne undlod ikke at pege på den meget svaere balancegan­g, som regeringer­ne i Europa lige nu bevaeger sig ud på. På den ene side skal de forsøge at taemme inflatione­n, mens både forbrugere­s og virksomhed­ers efterspørg­sel svulmer efter den lange coronanedl­ukning.

På den anden side skal regeringer­ne forsøge forsigtigt at fjerne alle de støtteordn­inger, som de har lagt under erhvervsli­vet i det seneste halvandet år. Derfor er der en risiko for, at vaeksten ikke bliver af den kaliber, som IMF’s prognose lyder på.

»(Risikoen er), at vaeksten i de udviklede økonomier holder sig på beskedne 1 pct. eller mindre frem mod slutningen af 2022 snarere end de 2-3 pct., vi nu forudser. Finanspoli­tik kan ikke vende på en tallerken,« skriver IMFøkonome­rne.

 ?? ?? Containers­kibe ligger i kø ud for Los Angeles for at få lov at komme af med alle varerne. Logistikpr­opperne kan daempe vaeksten i lang tid endnu, frygter økonomer. Foto: AFP/Patrick TT. Fallon
Containers­kibe ligger i kø ud for Los Angeles for at få lov at komme af med alle varerne. Logistikpr­opperne kan daempe vaeksten i lang tid endnu, frygter økonomer. Foto: AFP/Patrick TT. Fallon

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark