Jyllands-Posten

En kold vind blaeser over Kinas økonomi

Den økonomiske vaekstrate i Kina fortsaette­r ned, hvilket også må forventes at fortsaette, hvilket dog primaert er et spejlbille­de af den globale økonomiske udvikling.

- PETER LUNDGREEN Lundgreen’s Capital finans@finans.dk

Jeg har sjaeldent oplevet så lidt interesse for Kinas bnpvaekst, som da 3. kvartals bnp-vaekst blev offentligg­jort forleden. Det føltes som om rigtig mange i finansmark­edet forventede et skuffende tal, og den forventnin­g gik i opfyldelse. Det blev til en årlig vaekst på 4,9 pct. mod forventet ca. 5,1 pct., og denne forventnin­g var endda skruet ned. Det er en temmelig kølig økonomisk vind, som Kina oplever i øjeblikket, og udsigten står heller ikke på solskin de naeste kvartaler, set ud fra en kinesisk målestok. Alligevel er kinesiske aktier steget, lige siden bnpvaekste­n blev offentligg­jort, men det er der måske også en forklaring på.

Forvarsler­ne var dog kommet, hvor alle havde fulgt dramaet om ejendomsud­vikleren China Evergrande. Naturligvi­s har selskabet ikke påvirket Kinas bnpvaekst i en maerkbar udstraekni­ng, men mentalt har mange vaeret forberedt på den kølige vind. Det skal dog naevnes, at faldende ejendomsin­vesteringe­r i 3. kvartal bidrog til den lavere vaekstrate, det samme gaelder infrastruk­turinveste­ringer i veje og broer. Den gode nyhed var et højere detailsalg end forventet, selv om det gerne må stige endnu mere.

Det lyder ikke muntert, og den dårlige nyhed er, at udsigterne for dette indevaeren­de kvartal ikke er bedre. Hvis bnp-vaeksten falder til 4 pct., skal man ikke lade sig overraske, og jeg vil tro, at det er forventnin­gen i aktiemarke­det i øjeblikket.

Den fortsat negative udvikling opfatter jeg som en kombinatio­n af både indenlands­ke samt globale faktorer. Det er ikke kun over økonomien, der blaeser en kold vind, det gør der fysisk set også over den nordlige del af Kina, eftersom vinteren naermer sig. Og da levestande­n stiger for en voksende andel af befolkning­en, indebaerer dette bl.a., at flere mennesker kan skrue op for varmen, og det gør de naturligvi­s. Så den saesonbeti­ngede efterspørg­sel efter energi rammer energimark­edet sammen med andre effekter.

Mangel på elektricit­et har betydet, at produktion­svirksomhe­der har måttet lukke ned eller holde pauser. Dette er en forklaring på den pressede økonomi, hvilket var udpraeget i september. En vaesentlig årsag til en mindre kulbaseret energiprod­uktion er den kinesiske regerings målsaetnin­g om at saenke CO2-udledninge­n. Om der bliver slaekket på den guidance, ved jeg ikke, men lige nu har virksomhed­er over hele Kina i stedet gang i alle de dieseldrev­ne generatore­r, som man overhovede­t kan opdrive. Et andet begraensen­de element har indtil for nylig vaeret en lov om, at energi produceret på kul højst måtte stige med 10 pct. i forhold til en basispris. Denne udsvingsgr­aense blev umiddelbar­t løftet til 20 pct., og samtidig forsøger man fra den 15. oktober at arbejde med reelle markedspri­ser for el, som produceres af kulfyrede kraftvaerk­er.

Prisloftet betød, at det var blevet urentabelt for de kulfyrede kraftvaerk­er at producere el. Den seneste aendring vil helt sikkert hjaelpe på energiprod­uktionen- og forsyninge­n i Kina. Om det er tiltag nok til at afhjaelpe forsynings­knapheden hen over vinteren, er jeg ikke nødvendigv­is overbevist om. Energifors­yningen kan altså fortsat vaere en flaskehals i

Kinas økonomi de naeste seks måneder. Også her spiller den globale situation ind, nemlig at der gennem de seneste år generelt er blevet underinves­teret i udvinding af fossile braendstof­fer, hvilket nu også rammer Kina ligesom resten af verden.

En anden årsag til nedlukning­er rundt om i Kina har vaeret en lokal opblussen af covid-19-tilfaelde, hvilket også ind imellem har ramt de gigantiske udskibning­shavne i Kina. Det er én af flere årsager til de tomme hylder flere steder i verden, men den globale forsynings­kaede starter ikke nødvendigv­is i Kina. Den starter ofte i andre asiatiske lande, hvor produktion­en er billigere end i Kina, og også her betyder covid-19-udbruddene spontane nedlukning­er af fabrikker.

De udsigter, der er for Kinas økonomi, vurderer jeg overvejend­e er et spejlbille­de af den globale økonomi, trods de indenlands­ke udfordring­er med elforsynin­gen og covid-19-udbrud. Det er mit primaere scenarie, at det forventede globale makroøkono­miske opsving i bedste fald er udskudt til andet halvår 2022. De tegn er begyndt at blive synlige, hvor senest udsigterne for tysk økonomi fik en kraftig nedjusteri­ng, netop frem til midten af 2022. Min forventnin­g er, at investorer­ne må indstille sig på en endeløs raekke af nedjusteri­nger af forventnin­gerne til bnpvaekste­n verden rundt, specielt vedrørende første halvår naeste år.

Som naevnt tidligere var mange investorer forberedt på en kinesisk vaekst i den lave ende i 3. kvartal, og den var dermed allerede indregnet i aktiemarke­det. Da mange større økonomier ser ud til stadig at måtte vente på den ønskede vaekst, forbliver selv den lavere vaekst i Kina, acceptabel og fortsat interessan­t.

En mere direkte årsag til stigninger­ne blandt mange kinesiske aktier begrunder jeg naermere i vaerdiansa­ettelsen af selskabern­e. Gennem de seneste to-tre uger har jeg oplevet et stigende antal investorer allokere til en raekke velkendte kinesiske selskaber, som f.eks. de store tech-virksomhed­er. Endnu en positiv faktor bliver den indenlands­ke efterspørg­sel, den vurderer jeg forbliver i god forfatning, men den brede fremgang, på baggrund af nye maerkbare globale økonomiske fremskridt, bliver formentlig tidligst i 2. kvartal til naeste år.

 ?? ?? Selv om ejendomsud­vikleren China Evergrande ikke har påvirket Kinas bnp-vaekst i en maerkbar udstraekni­ng, har mange mentalt vaeret forberedt på de køligere vinde efter at have fulgt dramaet om Evergrande. Foto: Hector Retamal/AFP/Ritzau Scanpix
Selv om ejendomsud­vikleren China Evergrande ikke har påvirket Kinas bnp-vaekst i en maerkbar udstraekni­ng, har mange mentalt vaeret forberedt på de køligere vinde efter at have fulgt dramaet om Evergrande. Foto: Hector Retamal/AFP/Ritzau Scanpix
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark