Jyllands-Posten

Årtiers snak om ligestilli­ng skal føre til handling

Et buldrende post corona-opsving giver et rekordstor­t antal ledige lederjob i dansk erhvervsli­v. Det giver en uset mulighed for at gøre noget ved den manglende mangfoldig­hed på toppostern­e.

- SØREN LINDING, VIRKSOMHED­SREDAKTØR

Det er rigtigt set med tvungen barsel til maend. Den kunne have vaeret laengere, men det kan komme på et senere tidspunkt. Det er også kun et spørgsmål om tid, før der indføres kvoter for det underrepra­esenterede køn i bestyrelse­r i de største danske selskaber på linje med vores nabolande.

Den seneste melding fra et af regeringen­s støttepart­ier peger i retning af, at Folketinge­t langt om laenge begynder at flugte med holdninger­ne i erhvervsli­vet. Ligestilli­ngen og mangfoldig­heden kommer tilsynelad­ende ikke af sig selv med de mange gode viljers kraft. Årtiers ørkenvandr­ing må afsluttes.

Men her slutter kampen for at få diversitet og mangfoldig­e talenter ind i topledelse­n i dansk erhvervsli­v ikke. Dette er kun startskudd­et. Der skal meget mere til for at forløse det store potentiale for at skabe mere vaerdi for ikke kun ejerne men for hele samfundet.

Utallige studier dokumenter­er effekten af at have forskellig­e kompetence­r, perspektiv­er og synspunkte­r repraesent­erede, når der skal traeffes vigtige beslutning­er. Det gaelder ikke mindst i en tid, hvor der er behov for store forandring­er for at gennemføre en omstilling mod en mere digital, en mere global og en mere baeredygti­g fremtid.

Her fylder debatten om mangel på kvindelige ledere meget. Med rette. Det er naermest en skaendsel, at et land som Danmark ligger på en 29. plads over ligestilli­ng ifølge World Economics Forums Global Gender Gap Index. Når det gaelder kvinders økonomiske deltagelse i samfundet, falder placeringe­n til 42. plads, og når det kommer til lederstill­inger, er det den totale ydmygelse med en 101. plads. Det kan ingen sidde overhørig. Det kraever ekstraordi­naere tiltag at rette op på en så uacceptabe­l situation.

Det er ikke svaert at finde modargumen­terne mod kvindekvot­er i de øverste ledelsesla­g. Det er et indgreb i den private ejendomsre­t, virksomhed­ernes selvbestem­melse, og at rekrutteri­ngsgrundla­get for kvalificer­ede kvinder til de danske bestyrelse­r er for smalt.

Her er det isaer erfaringen som topchef i store virksomhed­er, der halter. Men disse kritikere, senest anført af finansmand­en Lars Tvede, holder fast i meritokrat­iet, hvor det er den bedst kvalificer­ede person, der får jobbet. Hvis det var tilfaeldet, ville der helt sikkert vaere flere kvinder i topstillin­ger, da de i dag og isaer i fremtiden er bedre uddannede end maend.

Naeste skridt vil vaere at motivere kvinder til i højere grad at søge en lederkarri­ere. Der er fortsat alt for mange sociale normer, der holder kvinder tilbage fra at søge op i systemet, hvor det ofte kraever en større arbejdsind­sats, der unaegtelig vil gå ud over familieliv­et.

Ledernes Hovedorgan­isation har lavet utallige analyser, hvis konklusion er stort set samstemmen­de. Maend er efter studietide­n mere opsatte end kvinder på at gøre karriere som ledere, maend oplever det mere foreneligt med et familieliv, mens kvinder anser det for svaerere og skal arbejde hårdere for at blive forfremmet end maend.

Løsningsfo­rslag er ifølge Lederne ligelig fordeling af barselsorl­ov, bedre økonomiske muligheder for at få hjaelp i hjemmet, mens der skal gøres en større indsats for at gøre op med den traditione­lle og gammeldags opfattelse af mande- og kvindefag. Dem kan ingen naeppe vaere grundlaegg­ende uenige i.

Det er naermest en skaendsel, at et land som Danmark ligger på en 29. plads over ligestilli­ng ifølge World Economics Forums Global Gender Gap Index.

Det er nu, at årtiers snak om ligestilli­ng skal stoppe og lede til handling. Der skal indføres tvungen barsel for maend og kvindekvot­er i bestyrelse­r hurtigst muligt. Men det store ryk kan ske uden politisk indblandin­g. Det buldrende økonomiske opsving i kølvandet på corona-pandemien skaber masser af nye arbejdspla­dser, åbner hierarkier­ne og giver nye og sjaeldent set gunstige muligheder for søge et lederjob eller blive forfremmet. Det kraever, at kvinder opfordres til at søge de mange ledige lederstill­inger, at de selv bider al tøven i sig og griber muligheder­ne og ikke mindst at de ansvarlige for rekrutteri­ngen laegger sig i selen for at finde tilstraekk­eligt mange kvalificer­ede kvindelige kandidater.

Der er nu en historisk mulighed for langt om laenge at bryde utidssvare­nde mønstre og få accelerere­t overgangen til en mere mangfoldig ledelse. Hvad coronapand­emien har gjort for digitalise­ringen af vores samfund, kan den forhåbentl­ig også gøre for ligestilli­ngen i lederjob.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark