Jyllands-Posten

Kunstrute udfordret af store skovmaskin­er

Kommunale forvaltnin­ger i Norddjurs har ikke snakket sammen. Derfor er skovrydnin­gsarbejde gået i gang i Greenaa Plantage, selv om den indtil udgangen af oktober også huser en udstilling.

- SØREN ANDERSEN Lokalavise­n Norddjurs soren.andersen@lokalavise­n.dk

»Jeg blev så skuffet, da jeg så det.«

Man kan hurtigt fornemme, at den lokale kunstner Ingolf Steffensen – en af initiativt­agerne til projektet Kunstrute i Grenaa Plantage – ikke er glad for det syn, der mødte ham i plantagen, da han som ofte før gik en tur for at se, hvordan det stod til med de mange kunstvaerk­er, som ind til udgangen af oktober kan ses i naturen.

Den indgangspo­rtal til Kunstruten, som spejdere i Grenaa har brugt timer på at etablere, var pillet ned for at give plads til de store og tunge skovmaskin­er, som Hede Danmark på bestilling af Norddjurs Kommune havde sat ind for at rydde skov og faelde traeer.

Maskinerne­s indtog

Store hjulspor og rester af traeer vidner om, at der er gået til den, da maskinerne blev sat på arbejde i skoven. Siden er der dog repareret på stierne. Men sporene er stadig ganske tydelige mange steder.

»Men hvorfor lige nu? Hvorfor kunne det ikke vente, til udstilling­en lukker om et par uger, og kunstvaerk­erne fjernes igen, som vi har aftalt det med kommunen?« spørger Ingolf Steffensen.

Han undrer sig også over det paradoksal­e i, at det tog foreningen Art Outdoors bag Kunstruten fire-fem måneder at få lov til at udstille i skoven med skrappe krav til, hvilke køretøjer der måtte køre på stierne for at saette kunstvaerk­erne op, og hvor langt inde i skoven det måtte ske.

»Vi måtte under ingen omstaendig­heder skaere i traeerne. Og så ser man det her nu,« siger Ingolf Steffensen og peger på dybe hjulspor, bunker af faeldede traeer, grenrester og andre tegn på, hvad han kalder brutalt skovarbejd­e.

30.000 gaester

Han siger, at mindst 30.000 har gaestet Kunstruten, siden den åbnede tidligere på sommeren.

»Det har vaeret en kaempe succes. Det er meget, meget få, der har kritiseret initiative­t – og rigtig mange har nydt turen gennem skoven, men det har de jo så på det seneste vaeret lidt forhindret i, når de ser på skilte i skoven, der advarer mod at vaere taettere end 70 meter på de store skovmaskin­er. Skiltet fortaeller, at det kan vaere forbundet med livsfare at komme taettere på, så hvem tør lige det?« siger Ingolf Steffensen.

Lokalavise­n har bedt formanden for miljø- og teknikudva­lget i Norddjurs Kommune, Jens Meilvang (LA), undersøge sagen. Hans umiddelbar­e kommentar lyder:

»Det kan Ingolf Steffensen da godt have ret i. Mit gaet er, at det er to forvaltnin­ger i kommunen, som ikke har snakket sammen. At det er kulturafde­lingen, der har givet tilladelse­n til Kunstruten, mens det er teknisk forvaltnin­g, der kører projektet med mere mangfoldig­hed i skoven.«

Og det er da også forklaring­en, der kommer ud af hans research kort tid efter.

»Kommunen står for projektet med biodiversi­tet og mere mangfoldig­hed i skovene, så den ikke overtages af nåletraeer. Hede Danmark har efter udbud vundet opgaven, som blandt andet også går ud på at saelge traeet til den højest mulige pris. Og Hede Danmark har ikke vaeret vidende om, at der til udgangen af oktober var et projekt med en kunstrute i plantagen,« siger Jens Meilvang.

Han fortaeller dog, at arbejdet i skoven har vaeret planlagt laenge.

»Mit gaet er, at hvis man her vidste, at der var en kunstrute til udgangen af oktober, så var man blevet bedt om at stoppe udstilling­en noget før, så skovarbejd­et kunne gå i gang til den planlagte tid,« siger Jens Meilvang.

 ?? ?? Ingolf Steffensen viser, hvordan de store maskiner har haerget skovbunden i Grenaa Plantage, hvor han sammen med andre kunstnere udstiller på en kunstrute til udgangen af oktober. Foto:
Søren Andersen
Ingolf Steffensen viser, hvordan de store maskiner har haerget skovbunden i Grenaa Plantage, hvor han sammen med andre kunstnere udstiller på en kunstrute til udgangen af oktober. Foto: Søren Andersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark