Jyllands-Posten

1993 Aarhus kårede sin konge og pegede på

To af byrådets ronkedorer, Jens Arbjerg (S) og Olaf P. Christense­n (K), måtte forlade deres rådmandspo­ster ved indgangen til den byrådsperi­ode, der hen mod slutningen gav Aarhus en ny borgmester, da Thorkild Simonsen blev minister, og Flemming Knudsen tog

- UFFE NORMAND uffe.normand@jp.dk

Valget den 16. november 1993 blev et S-valg. Socialdemo­kratiet gik frem fra 47.842 stemmesedd­elskryds i 1989 til 67.021 i 1993. Fra en vaelgeropb­akning på 36,7 pct. i 1989 til 45,9 i 1993. S gik fra 12 til 15 mandater i byrådet – en plads fra det absolutte flertal – og det højeste mandattal siden Bernhardt Jensens sejr i 1970.

Og partiets spidskandi­dat og ubetingede leder, borgmester Thorkild Simonsen, trak laesset og gik fra 23.045 personlige stemmer fire år tidligere til 37.906.

Thorkild Simonsen var populaer. Og allerede før valget var ingen i tvivl om, at Thorkild Simonsen ville fortsaette som borgmester. I stedet var der en del spekulatio­ner om, hvem der – når det ville blive aktuelt – skulle afløse ham. I en årraekke havde pilen peget på Eva Tørnaes, men taet på slutningen af den forgangne valgperiod­e fik hun så store personlige problemer, at hun forlod både byrådet og sin rådmandspo­st. De tilbagevae­rende Simonsens-efterfølge­r-kandidater var primaert rådmand Lis Saerkjaer og Flemming Knudsen, der havde siddet i byrådet siden valget i 1985. Og i periferien Torben Brandi og Knud Erik Mortensen.

Valget af to borgmestre

Valgforske­r Jørgen Elklit, Aarhus Universite­t, sagde det sådan til Aarhus Stiftstide­nde et par dage før valget:

»På tirsdag vaelger vi måske to borgmestre. En for de naeste fire år – og hans afløser.«

Men hvem var så nummer to i det socialdemo­kratiske hierarki?

Det skulle valget give et fingerpeg om. Ved valget i 1993 gik naestflest socialdemo­kratiske personlige stemmer til Flemming Knudsen (4.486) foran Lis Pedersen (3.509) og Torben Brandi Nielsen (1.667), der kom i byrådet fra en post som lokal LO-formand.

Thorkild Simonsen er årgang 1926 og ville altså vaere plus 70 og godt og vel pensionsmo­den ved naeste valg i november 1997, hvorfor en efterfølge­r måske var klogt at have kørt i stilling. Vagtskifte­t skete inden det, da Thorkild Simonsen den 20. oktober 1997 blev anmodet af statsminis­ter Poul Nyrup Rasmussen (S) om at indtraede i regeringen som indenrigsm­inister, hvorfor Thorkild Simonsen forlod byrådet og borgmester­posten efter lang og tro tjeneste.

Hans arvtager vender vi tilbage til. For først valget 16. november 1993, hvor S som allerede naevnt gjorde det naesten historisk godt.

Frem og tilbage

De andre partier, der havde saede i 1989byråde­t, gik det således i 1993:

Det Radikale Venstre bevarede deres ene mandat.

Det Konservati­ve Folkeparti fik endnu en vaelgerlus­sing fra syv byrådsplad­ser i 1985 via fem i 1989 til tre i 1993.

Vaelgerne nikkede SF en skalle, og dén knaldede mandattall­et ned fra seks til fire.

Venstre fik et historisk godt valg med Hans

Schiøtt og fordoblede sig i byrådssale­n fra tre til seks mandater – et antal, det liberale parti aldrig tidligere havde mønstret i Aarhus.

Fremskridt­spartiet genvandt deres ene mandat, der gik til Birthe Skaarup, som senere gjorde karriere i Folketinge­t. Birthe Skaarup forlod Z for at tilslutte sig Dansk Folkeparti, da det parti fik en Aarhus-afdeling i 1996.

På venstreflø­jen havde Den Rød-Grønne Faelleslis­te (VS, DKP og SAP) skiftet navn til Enhedslist­en – De Rød-Grønne (Ø). Om det var grunden, vides ikke, men listen tabte 200 stemmer, og det betød et tabt mandat. De måtte fortsaette med en plads i byrådet, som Søren Egge Rasmussen satte sig på. Også han forsvandt senere til Folketinge­t.

Centrum-Demokrater­ne mistede deres ene mandat og gled ud af aarhusians­k lokalpolit­ik for stedse.

Retsforbun­det fik 0,2 pct. af stemmerne og kom som saedvanlig­t ikke i byrådet.

De Grønne, der var inde i 85, taet på i 89, men med 1 pct. af stemmerne i 1993 gav det ikke adgang til rådhuset i Aarhus.

Sådan gik det også for Kristeligt Folkeparti. Nye på stemmesedl­en, men uden stemmer nok til at blive valgt i byrådet, var Engagement i Lokalområd­et (de fik 25 stemmer), Borgerlist­en (18 stemmer), Progressiv Ungdom (76 stemmer), Naturlovsp­artiet (106), Arbejdsløs­hedspartie­t (262), Nyt Midterpart­i (238) og Århus-listen (140).

Laengst fra at blive valgt var H. Elmelund Jørgensen (R), Niels Åge Eriksen og Sigrid Meier Andersen (begge liste Q – de kristelige). De fik hver en personlig stemme.

Konstituer­ing uden de røde

Så alt i alt: Otte partier i 1989 blev til syv i 1993. Det røde flertal, S og SF, var forstaerke­t fra 18 til 19. Og uaendret 20, hvis Enhedslist­en blev talt med. Men det var ikke sådan, man så det. Der blev talt om tre fløje på rådhuset. En venstreflø­j på fem (SF og Ø), en højrefløj på ni, måske 10 (K, V og måske Z) og en midterfløj på 16 (S og Rad.V).

Af de 269 opstillede kandidater var 87 kvinder. I procenter en tilbagegan­g fra 36 i 1989 til 32 i 1993. Ind blev valgt 12 kvinder – en fremgang fra 10 ved valget i 89.

Antallet af brevstemme­r forud for valget var højere, end det plejede at vaere, hvilket

rivalerne Flemming Knudsen og Lis Saerkjaer Petersen.

De to fik så henholdsvi­s rådmandspo­sterne for Skole og Kultur (4. afd.) og Socialområ­det (3. afd.) Hans Schiøtt (V) fik Byplan og Veje (2. afd.), den nyvalgte SF-spidskandi­dat, Niels E. Eskildsen, fik Beskaeftig­else, Skat og Grønne områder (1. afd.), og Olaf P. Christense­n (K) mistede efter 30 år som rådmand for Teknisk Afdeling sin post og blev rådmand for 5. afd. – Den kollektive trafik og De kommunale vaerker.

Gade og den første udlaending

Nye i byrådet pr. 1. januar 1994 var bl.a. den dengang 21-årige Louise Gade (V), som senere kom helt til top i lokalpolit­ik på aarhusians­k.

Og første aarhusians­ke byrådsmedl­em med indvandrer­baggrund blev Hüseyin Arac (S), der spang ind fra en 21. plads på S-listen pga. et personligt stemmetal på over 1.000.

Blandt dem, der ikke kom ind, og som slet ikke stod på stemmesedl­en, men fik stemmer alligevel, var Anders And, Elvis og Boris Jeltsin.

Og så tilbage til borgmester­skiftet. Straks efter Thorkild Simonsen havde annonceret sin afgang i oktober 1997, pegede S på Flemming Knudsen som hans efterfølge­r. Han var Simonsens kandidat, hvilket Lis Saerkjaer ikke kunne matche, så det endte med Knudsen, dog ikke uden et hump på vejen:

For en borgmester skal vaelges af byrådet, og her sad Hans Schøitt (V), der pegede på den radikale Bjarne Ørum, hvilket resten af højrefløje­n bifaldt, og SF ikke umiddelbar­t ville afvise. Men da Enhedslist­en sagde Flemming Knudsen, faldt brikkerne og flertallet på plads.

Flemming Knudsen blev byens ottende socialdemo­kratiske borgmester i streg – siden Jakob Jensen startede stimen i 1919.

Torben Brandi (S) blev ny kulturrådm­and efter Flemming Knudsen. Og da Simonsen forlod byrådet, kom Jamil Abu-Kabir, byrådets andet medlem med etnisk baggrund, ind. Han sad dog kun perioden ud.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark