Jyllands-Posten

Brug vinden og solen i skiftet fra sort til grøn

Synet af en møllepark i Aarhus Bugt mellem Samsø og Helgenaes kan blive en stolt påminder om ansvarligh­ed og handling.

- ANNA JANSSEN GOLIEVA

Hvordan løfter man den påtraengen­de opgave at skifte fra sorte energikild­er til vedvarende, CO2-begraensen­de grønne? I vor kommune, Aarhus, drejer det sig vaesentlig­st om at erstatte fast biomasse (traeflis,traepiller).

Det er efterhånde­n slået fast, at biomasse som braendsel ikke er nogen grøn løsning. Der ødelaegges skove i udlandet og herhjemme, for at Aarhus kan få kraft og varme. Biodiversi­teten forringes. Det er bekymrende med skovenes biologiske vel, og Danmarks skove er blandt de mest forarmede i Europa.

Fast biomasse udleder omtrent samme maengde CO2 per dannet energienhe­d som kul. Biomassen tager 30-70 år om at gendanne naturligt. Men det er i dag, vi har brug for CO2-reduktione­rne. I stedet for at bruge biomasse kan energien hentes ved solceller, geotermi, varmepumpe­r og vindmøller.

Den strøm, vindmøller­ne fremstille­r, kan evt. varme fjernvarme­vand gennem store dyppekoger­e. Der er nu planer om at bygge syv store landbasere­de møller i Aarhus Kommune. Yderligere påtaenkes af Aarhus Vindmøllel­aug fire store møller på den østlige havnefront. Det er rigtig fornuftigt, men slet ikke tilstraekk­eligt.

Langt ude i Aarhus Bugt, på Mejlflak, kan der med fordel opføres 30 store møller a 12 MW eller i det mindste de 20 allerede VVM-godkendte, som samlet er på 60-120 MW. Dette bringer et ophør med biomasse som braendsel naermere. Investerin­gen betaler sig tilbage på sigt. Møllerne burde fungere fra år 2027.

Synet af en møllepark i Aarhus Bugt mellem Samsø og Helgenaes kan blive en stolt påminder om ansvarligh­ed og handling. I 2017 udgjorde andelen af sol- og vindenergi under 3 pct. af det samlede elforbrug i kommunen, og efterspørg­slen vil øges kraftigt i takt med befolkning­stilvaekst og elektrific­ering.

Hele sagen kan naturligvi­s bearbejdes i byrådet, hvis der er vilje til det efter valget. Disse møller vil vaere et mindre skridt på vejen i den grønne omstilling. Andre tiltag er nødvendige.

Byrådskand­idat, De Grønne, Aarhus

 ?? ?? Tegning: Rasmus Sand Høyer
Tegning: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark