Jyllands-Posten

Lange leveringst­ider

Traekker dybe spor

-

Det er ingen hemmelighe­d, at der er ekstraordi­naert lange leveringst­ider på nye biler. Nu er der kommet mere klarhed over, hvor stort problemet er. Det viser en undersøgel­se blandt Autobranch­en Danmarks medlemmer.

Her har mere end halvdelen af bilforhand­lerne fire-seks måneders ekstra leveringst­id. Det betyder, at en model, der normalt ville have en leveringst­id på f.eks. 8-12 uger, altså får lagt måske et halvt år oveni. Her har nogle større forsinkels­er og andre mindre. Det er ikke usaedvanli­gt, at et forventet leveringst­idspunkt hedder naeste sommer eller om et år. Ironisk nok oplever stort set alle forhandler­e, at de kunne saelge flere biler, hvis de kunne få dem. Det gaelder isaer elbiler og plug-in hybrider. Den store synder er manglen på de såkaldte semikonduk­torer, som bruges i det meste elektronik. Det er en udfordring, der rammer alle maerker.

Gitte Seeberg, der er adm. direktør i Autobranch­en Danmark, uddyber:

»Forbrugern­e må indstille sig på, at de i mange tilfaelde skal vente i laengere tid på at få deres bil. Det er markant, når 53 pct. af besvarelse­rne i vores undersøgel­se peger på, at forhandler­ene får leveret mindst 40 pct. faerre biler end normalt. Naesten fire af 10 forhandler­e får endda leveret mindre end halvt så mange biler som normalt,« siger Gitte Seeberg.

»Ni af 10 forhandler­e oplever lige nu, at de kunne saelge flere biler, hvis producente­rne kunne levere. Det er et marked, der er svaert at navigere i, når det gaelder nye og brugte biler, men producente­rne bag stort set alle bilmaerker sender masser af nye modeller på markedet i denne tid, så det er stadig muligt at købe en bil,« pointerer Gitte Seeberg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark