Jyllands-Posten

Elbiler dominerer i kamp om titlen som Årets Bil

To af tre biler i det felt, der kaemper om titlen som Årets Bil 2022, er elektriske. Samtidig er flere af modellerne så nye, at de endnu ikke har haft premiere herhjemme.

- JENS OVERGAARD

Det er et på mange måder historisk felt af nye bilmodelle­r, som stiller op, når den indledende runde til Årets Bil 2022 løber af stablen på FDM Jyllandsri­ngen i naeste uge.

Her er ikke alene et stort felt på 27 nye bilmodelle­r. Hele 17 – eller to af tre biler – er nemlig helt elektrific­erede. Det er alle modeller, der udelukkend­e kører på batteri, hvor en enkelt, nemlig brintbilen Toyota Mirai, også har en braendsels­celle om bord. Samtidig er en stribe modeller så spritnye, at de ikke har haft premiere herhjemme og naermest kommer fra de første produktion­er på bilfabrikk­ernes samlebånd.

Det gaelder modeller som Peugeot 308, Lexus NX og DS4. Men også de elektriske Cupra Born samt Audi Q4 e-tron-varianten Sportback. Andre modeller som de elektriske Kia EV6, MG Marvel R og Toyota Yaris Cross og Lexus UX er også ret dugfriske på det danske marked.

Bredt felt

Med bred dominans af så markante elbiler som Hyundai Ioniq 5, VW ID.4, Tesla Model Y og Skoda Enyaq, Polestar 2, Ford Mustang Mach E og Volvo XC 40 Recharge er der ydermere lagt op til et brag af en dyst.

Derfor bliver det et usaedvanli­gt taetpakket felt, som juryen med 24 fag- og motorjourn­alister, skal gennemgå ved arrangemen­tet, som foregår tirsdag den 26. oktober og onsdag den 27. oktober. 2021 har, på trods af coronakris­e og mangel på computerch­ips med de deraf følgende leveringsp­roblemer, vaeret et af de mest nyhedsmaet­tede bilår laenge. Isaer da den elektriske spaendvidd­e er bred omkring mellemklas­sen.

Det var også planen, at Dacia Spring, som med en pris fra 130.000 kr. er Danmarks billigste elbil, skulle have vaeret deltaget. Men den måtte melde afbud. Lige som den elektriske BMW iX i den anden ende af prisskalal­en. Subaru deltager ikke, lige som Hyundai ikke stiller op med Bayon.

Mercedes er også helt fravaerend­e ligesom i fjor, da maerket ikke deltage i bilkåringe­r, internatio­nalt eller nationalt.

Stor spaendvidd­e

Blandt de tilsynelad­ende mere konvention­elle biler finder vi bl.a. Opel Mokka, Citroën C4 og Nissan Qashqai, som viser bredden. Der gemmer sig dog mere under overfladen, for de to første fås endda med eldrift, mens den høje SUV fra Nissan til naeste år kommer med en benzindrev­et, elektrisk raekkevidd­eforlaenge­r. Den spritnye Peugeot 308 følger også i en rent elektrisk version ligesom søstermode­llen Opel Astra, som dog ikke kunne nå at vaere med her i år. Samtidig er der en lang raekke modeller med plug-in drivlinje – eller mulighed for det – i feltet.

I den indledende runde findes et finalefelt på syv biler, der går videre til den endelige kåring, tirsdag den 30. november. Fra avisen deltager Christian Schacht og Jens Overgaard som medlemmer af juryen.

Det er foreningen Danske Motorjourn­alister, som står bag kåringen, der de sidste to år har haft elbiler som vindere. Det var VW ID.3 i fjor, mens Tesla Model 3 vandt året før. I 2019 hentede Ford Focus titlen som den seneste konvention­elle bil.

 ?? ?? Den helt nye elektriske Cupra Born er med ved den indledende runde til Årets Bil 2022 på Jyllandsri­ngen. Foto: Cupra 1. Audi Q4 e-tron /e-tron Sportback
2. Audi e-tron GT 3. Citroën C4 4. Cupra Born 5. Dacia Sandero 6. DS 4 7. Fiat 500 8. Ford Mustang Mach-E 9. Hyundai Ioniq 5 10. Hyundai Tucson 11. Kia EV6 12. Lexus UX 13. Lexus NX 14. MG Marvel R 15. MG EHS
16. Mitsubishi Eclipse Cross
17. Nissan Qashqai 18. Opel Mokka 19. Peugeot 308 20. Polestar 2 21. Renault Arkana 22. Skoda Enyaq 23. Tesla Model Y 24. Toyota Yaris Cross 25. Toyota Mirai
26. Volvo XC40 Recharge
27. VW ID.4
Bemaerk, at listen er foreløbig og kan aendre sig i sidste øjeblik.
Den helt nye elektriske Cupra Born er med ved den indledende runde til Årets Bil 2022 på Jyllandsri­ngen. Foto: Cupra 1. Audi Q4 e-tron /e-tron Sportback 2. Audi e-tron GT 3. Citroën C4 4. Cupra Born 5. Dacia Sandero 6. DS 4 7. Fiat 500 8. Ford Mustang Mach-E 9. Hyundai Ioniq 5 10. Hyundai Tucson 11. Kia EV6 12. Lexus UX 13. Lexus NX 14. MG Marvel R 15. MG EHS 16. Mitsubishi Eclipse Cross 17. Nissan Qashqai 18. Opel Mokka 19. Peugeot 308 20. Polestar 2 21. Renault Arkana 22. Skoda Enyaq 23. Tesla Model Y 24. Toyota Yaris Cross 25. Toyota Mirai 26. Volvo XC40 Recharge 27. VW ID.4 Bemaerk, at listen er foreløbig og kan aendre sig i sidste øjeblik.
 ?? ?? Feltet af nyheder omfatter også den høje og helt nye Lexus NX. Foto: Lexus
Feltet af nyheder omfatter også den høje og helt nye Lexus NX. Foto: Lexus
 ?? ?? Den franske DS 4 bliver også en af de helt nye biler, som er med ved arrangemen­tet. Foto:DS
Den franske DS 4 bliver også en af de helt nye biler, som er med ved arrangemen­tet. Foto:DS

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark