Jyllands-Posten

Peugeot 308 stationcar med plug-in hybrid teknik har stort potentiale

Vigtig danskerbil får frit valg mellem diesel, benzin og delelektri­sk drivlinje. En fuldt elektrisk version er også på vej i ny Peugeot 308.

- JENS HØY

FCannes rit valg mellem alle motortyper, bedre plads og en raffineret betjening, der løfter bilen på alle punkter.

Til nytår er Peugeot på gaden med seneste variant af 308 både som SW og klassisk femdørs.

Vi har kørt bilen, og indtrykket efter mødet med Peugeot 308 er en bil, som praecis som forgaenger­en har mange kvaliteter og et karakteris­tisk sportsligt design med mange flader, hvor lyset kan spille.

Størst indtryk gør en komplet ny instrument­ering med knivskarp 10’’-skaerm, hvor det lykkes at øge funktional­iteten ved dygtig brug af skaerme og fysiske knapper, og også feedbacken fra bilens centrale skaem er godt vaegtet og understreg­er den laekkerhed, der praeger bilen. Betjeninge­n opleves ganske enkelt som let harmonisk og indbydende.

Flest PHEV’ere

Selv om kunderne har frit valg mellem klassisk benzin og diesel, så forventer importøren, at op mod 80 pct. af de solgte biler bliver PHEV’ere, og her findes bilen i to udgaver.

Vi forventer, at billigste 308 kommer til at koste fra lige under 300.000 kr. som femdørs. SWmodeller koster formentlig 15.000-18.000 kr. mere.

Billigst bliver udgaven med 180 hk, mens vi gaetter på, at en udgave med 225 hk koster 45.000 kr. mere.

Den kraftigste vil formentlig kun blive leveret som topudstyre­t GT-model inkl. en dansk versionere­t såkaldt GT Pack.

Vi har kørt begge versioner, der har 110 heste fra elmotoren, og foretraekk­er den lille udgave. Den kørte vi på 17’’, mens den kraftigere var sat op på 18 tommer Michelin Primacy 4. Den elektriske ydelse er den samme for de to modeller, mens benzinmoto­ren yder 150 hk i den lille og

180 hk i den kraftige fra en firecylind­ret motor på 1,6 liter.

Med et 100 pct. opladet batteri med en kapacitet på 12,4 kWh, netto, er der strøm til 59 km kørsel på el alene ifølge WLTP-normen.

At Peugeot er biler til alle, vidner motorprogr­ammet om. Det er derfor stadig muligt at få 308 med benzinmoto­r på 1,2 liter og manuel gearkasse samt 110/130 hk, og de traditione­lt dieselkøre­nde aeldre Peugeot-kunder kan også stadig få bilen med 1,5 liters diesel både med manuel og automatisk gearkasse.

Vi har først og fremmest kørt PHEV’ere, og det er her, at undervogns­konstruktø­rerne kommer på en opgave, for bilerne slaeber rundt på omkring 310 kg batteri sammenlign­et med en benzin-308’er, og det stiller krav til fjedre og daempere.

Specielt på de mindste hjul (17 tommer) overbevise­r forholdet mellem komfort og dynamik i undervogne­n, og i vores test satte 308 ikke en fod forkert. Undervogne­n har tyngde, og bag rattet indgyder bilen tillid i måden, den bevaeger sig på og kommuniker­er gennem rattet. Her holder Peugeot fanen højt og er ikke hoppet i den grøft, hvor såkaldt sportsligh­ed bliver prioritere­t alt for højt. Her er det vaerd at huske på, at langt de fleste købere til biler i denne klasse tilbringer mest tid i bilen på veje med dårlig belaegning og ofte kører langsomt i køkørsel.

Kunder, der kommer fra den nuvaerende 308, vil opleve en Peugeot, der er lidt større og et nøk lavere. Dermed følger Peugeot trenden, hvor de klassiske hatchbacks/stationcar­s bliver lavere og mere dynamiske i kontrast til den stadigt voksende vrimmel af høje SUV’er. I tørre tal er den nye generation 2 cm lavere, men har 5,5 cm mere mellem akslerne. Når Peugeot i 2023 lancerer bilen som fuldt elektrisk, bliver den blandt de få stationcar­s på markedet, der kan fås 100 pct. elektrisk.

Løft i komfort

Det endelig danske udstyrsniv­eau mangler de sidste detaljer, men grundlaegg­ende er der tre niveauer.

Peugeot 308 Active er billigste model, og den står på 16’’ stålfaelge med mulighed for at tilkøbe en Active Pack, der giver p-sensorer m.m. Volumenmod­ellen hedder fortsat Allure, mens de tidligere GT-Line-modeller skifter navn til GT med mulighed for at tilkøbe en GT Pack, der bl.a. tilføjer stort anlaeg fra Focal med 10 højttalere og digital forstaerke­r med knap 700 watt.

Selvkørend­e teknologi er nyt i Peugeot 308, men det virker allerede fra starten en smule antikveret, idet Peugeot ikke har ofret pulsføler i rattet, hvorfor man en gang imellem skal rykke lidt i rattet for at bekraefte, at man selv har styr på bilen. Her virker 308 allerede gammeldags, selv om bilen med Drive Assist 2,0 Pack kan foretage halvautoma­tiske baneskift i området mellem 70 og 180 km/t. på motorvej.

I langt de fleste danske modeller ventes 10’’skaermen at vaere standard, og med den følger mulighed for at konfigurer­e en raekke knapper

midterplad­sen fungerer godt. Helt bagude er elektrisk drift på klappen blevet standard, og gulvet har to niveauer i modeller med ICE-motor.

Alle udgaver af Peugeot 308 bygges på Peugeot-fabrikken i Mulhouse i Frankrig, på samme bånd som større Peugeot 508. At det teknisk kan lade sig gøre, haenger uløseligt sammen med, at de to biler deler en raekke komponente­r. I forhold til den udgåede 308 er der omkring 30 pct. faerre komponente­r i den nye generation. Det får dog ikke nogen indflydels­e på de service- og reparation­somkostnin­ger,

 ?? ??
 ?? ?? Pladsen udvides i forhold til 308 hatchback, som i forvejen er vokset. Stationcar­en er nemlig 27 cm laengere og har en akselafsta­nd, som er 5,5 cm laengere. Det giver isaer mere benplads ved bagsaedet.
Pladsen udvides i forhold til 308 hatchback, som i forvejen er vokset. Stationcar­en er nemlig 27 cm laengere og har en akselafsta­nd, som er 5,5 cm laengere. Det giver isaer mere benplads ved bagsaedet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark