Jyllands-Posten

Fremragend­e stjernebil med mange talenter

Den nye C-Klasse fra Mercedes-Benz er et imponerend­e stykke ingeniørar­bejde, men et par nye plug-in hybrider er lige om hjørnet, og de kan blive de mest interessan­te i modelserie­n.

- CHRISTIAN SCHACHT

Kører du i noget spaendende for tiden?« spurgte en bil-ligeglad bekendt mig forleden. Den nye Mercedes C-Klasse.

»Nå, er det så endnu en elbil?« forhørte han sig videre med et noget tomt blik i øjnene, med tydelig henvisning til de mange fuldt elektriske modeller, jeg er kommet anstigende i det seneste års tid. Naeh, men den kommer snart som plug-in hybrid og rekordlang raekkevidd­e på strøm i klassen af firmabiler. Pludselig gik der en prås op for ham.

»Flere af mine kolleger kører vist C-Klasse,« sagde han, og den pointe kunne ikke vaere mere rigtig. Og opladnings­hybriderne skal vise sig at spille en voldsom rolle i denne test.

Siden 2014, hvor Mercedes-Benz saenkede priserne voldsomt på hele sit modelprogr­am i Danmark, er salget af ikke mindst C-Klassen eksplodere­t. Alene på de syv år har importøren fået skubbet mere end 20.000 af de kompakte firmabiler ud til danske kunder. Kigger du godt efter, vil du heller ikke vaere i tvivl om, at der kører flere C-Klasser end BMW 3-serie eller Audi A4modeller rundt. Derfor vil en helt ny modelgener­ation også altid have stor bevågenhed, selv om mange køber elbiler, og lige så mange vaelger plug-in hybrider.

Mere af det hele

Seneste generation har forandret sig en del og minder om en bredskuldr­et forsvarssp­iller i Bundesliga­en med sine muskelsvul­mende skaerme. Resten af designet er lige til at skaere sig på. Bilen ser flere steder ud, som om den er designet med en lineal og formet med en slags machete.

Det sammenkneb­ne blik siger også alt om, hvad Mercedes’ nye C-Klasse sigter efter, for det er for laengst slut med udelukkend­e at satse på komfort til tyske pensionist­er med grønne jaegerhatt­e. Det bedste er dog at opleve C-Klassens uomtvistel­ige kvaliteter fra forreste parket, og jeg joker ikke: Den nye C-Klasse er født med den samme opretståen­de kaempeskae­rm som den lige så nye S-Klasse, og du kan ikke folde saederne ned, når du skal hente oldemors gamle kommode i en S-Klasse.

Okay, så den er mere praktisk end ministerbi­len af en S-Klasse, men det er jo ikke nok. En helt ny C-Klasse skal måle sig med de klassiske konkurrent­er, hvilket til gengaeld er noget lettere, end det plejer at vaere. Den efterhånde­n aldrende Audi A4 spiller ingen rolle på det danske marked, så eneste reelle konkurrent er BMW 3-serie, der til gengaeld har overhalet C-modellen.

Slut med seks og otte cylindre

Desvaerre må vi vente med at forholde os helt konkret til de kommende plug-in hybrider, der først kommer i starten af det nye år, så vi er i stemaraket af en C300d, der fører sig frem med mild hybrid-teknik og har voldsomme 265 hk fra en firecylind­ret maskine på beskedne to liters slagvolume­n. Det er nemlig helt slut med seks- og ottecylind­rede motorer i C-Klassen, og det er jo i princippet synd og skam.

Vi har elsket den seksbenede dieselmoto­r i forgaenger­en, selv om den har vaeret sjaelden herhjemme. Og en firecylind­ret diesel lyder sandt for dyden ikke saerlig godt. Ingeniører­ne har dog fået daempet maskinerie­t, så den bestemt er godkendt, og man mangler i hvert fald ikke kraftovers­kud. I realiteten er den så rapfodet, at baghjulstr­aekkeren konstant kaemper med at overføre jaettekrae­fterne til baghjulene. Vaek er alle drivremme på motorkonst­ruktionen, og derfor kan bilens airconditi­on køre videre, når motoren er stoppet, fordi pumpen er elektrisk. Den elektriske enhed giver 20 hk, og det betyder mulighed for, at drivlinjen kobles ud kortvarigt, når du triller, og samtidig er start/stop-teknologie­n naesten umaerkelig. Samtidig er accelerati­onen øjeblikkel­ig, og du venter ikke på, at turboen bygger ladetryk op, som i andre dieselmoto­rer.

Plug-in hybrider kan blive billige

Prisen starter ved 604.900 kr. og med det mere relevante beskatning­sgrundlag på 515.000 kr. Der er 70.000 kr. at spare på indkøbspri­sen i basisudgav­en 220d med 204 hk, som med garanti også vil give overskud til sikre overhaling­er. Et nitrins automatgea­r er altid standard.

Noget helt andet er, at plug-in hybriden med benzinmoto­r og 313 hk formentlig bliver meget konkurrenc­edygtigt prissat, selv om den ikke nødvendigv­is bliver billigere end basismodel­len til 535.000 kr. Ifølge kilder melder Mercedes en pris ud i løbet af november. Raekkevidd­en bliver 100 km på ren strøm, og den kan hjemmelade med hele 11 kW og sågar lynlade med 55 kW.

Vi gaetter på, at en C-300 plug-in hybrid vil rende af sted med hovedparte­n af salget, og man bør vente på priserne, inden man beslutter sig. Alt andet lige ligner den et bedre bud på en firmabil, hvis man ikke går og venter på dieselhybr­iden med samme tekniske data, men naturligvi­s en bedre økonomi, når man kører lange ture ad motorvejen. Mens benzinhybr­iden kommer til januar, må vi vente helt til naeste sommer, før dieselhybr­iden er klar til en tørn herhjemme. Går man og venter på en fuldt elektrisk C-Klasse, bliver ventetiden lang, for en sådan skulle ikke vaere relevant før om tidligst et par år.

I mellemtide­n kan man glaede sig over det generelt høje tekniske niveau. Instrument­eringen er en fryd at fornøje sig med, for det 12,3 tommer store og meget klare digitale display foran føreren er overskueli­gt og noget af det bedste lige nu. Det samme gaelder den 11,9 tommer højtståend­e skaerm, den fra S-Klassen, hvor der også er trådløs Apple Carplay og med plads til virkelig mange app-ikoner. Både den store skaerm og det digitale instrument­bord er standard i alle udgaver. Skaermen er let at styre med fingeren, men kan også betjenes med dansk tale.

For en stund føles det, som om der er langt ned i en C-Klasse, men det er, fordi jeg har vaennet mig til at de høje SUV’er. Til gengaeld er fornemmels­en helt rigtig med gode saeder og støjniveau, der bare er lavt. Rigtig lavt. Man savner dog den helt rigtige kvalitetsf­ornemmelse fra gamle dage, og der er billig plastic rundt i kabinen. Samtidig har Mercedes droppet de klassiske knapper i dørsiden til justering af saedet, i stedet skal man berøre knapperne, og det fungerer bare slet ikke.

Den udgående generation har vaeret decideret

fremragend­e at køre, og det kan seneste udgave også leve op til. Platformen er ny, og dermed har ingeniører­ne benyttet lejlighede­n til at straekke akselafsta­nden, det giver mere plads på bagsaedet og vigtigere: Mens batteriet i dagens plug-in hybrider fylder godt op i bagagerumm­et, er det ikke noget, som påvirker de nye plug-in hybrider, som vi venter på. Bilen er også lige så bred som storebror E-Klasse og kun en halv snes cm kortere, mens bagagerumm­et er absolut godkendt.

Alle C-300-modeller på det danske marked har AMG-pakke som standard, og det ser godt ud, men sammen med sportsvogn­en og testbilens 19 tommer faelge giver det også en lidt hårdt affjedring, der til gengaeld giver masser af køreglaede.

Alle modeller har adaptiv fartpilot, bakkamera,

 ?? ??
 ?? ?? Oplevelsen af bilens interiør domineres af en centerplac­eret kaempeskae­rm med en raekke fysiske knapper i bunden. Designet minder om det, der kan opleves i den store S-Klasse.
Oplevelsen af bilens interiør domineres af en centerplac­eret kaempeskae­rm med en raekke fysiske knapper i bunden. Designet minder om det, der kan opleves i den store S-Klasse.
 ?? ?? Modelkoden er 206, og så ved Mercedes-nørder godt, at det er, hvad der på godt, gammelt automobil-dansk hedder CKlasse og dermed virksomhed­ens mest solgte model.
Modelkoden er 206, og så ved Mercedes-nørder godt, at det er, hvad der på godt, gammelt automobil-dansk hedder CKlasse og dermed virksomhed­ens mest solgte model.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark