Jyllands-Posten

Massiv ventetid på nye biler: Sådan bliver du klaedt på

Op til et års ventetid på levering af nye biler. Det er vigtigt med klare linjer, når handlen indgås, lyder det både fra FDM og Autobranch­en Danmark.

- JENS OVERGAARD

Der kan vaere lang vej til drømmebile­n. Den store mangel på computerch­ips skubber nemlig leveringst­iderne meget hos de fleste maerker. Det er ikke usaedvanli­gt at skulle vente seks, ni og helt op til 12 måneder på visse modeller. Andre kan ikke saette dato på leveringst­idspunktet eller skubber den løbende.

Så det er ekstra vigtigt at vaere opmaerksom på, hvad der står i slutsedlen, lyder det fra Simon Nguyen Kildeby, der er jurist i FDM.

»Man skal vaere fokuseret på, hvornår bilen bliver leveret, og hvornår man kan komme ud af aftalen, hvis den ikke bliver leveret som lovet,« siger Simon Nguyen Kildeby.

»Vi ser også kontrakter, hvor der f.eks. står ”levering i 2022”. Men man ved jo ikke, om man har et job til den tid, og om man har råd til at betale bilen, når den kommer. Det går jo også så hurtigt på isaer elbilmarke­det, at der i mellemtide­n kan vaere kommet en anden model, som man hellere vil have. Men en aftale er jo bindende, og den kan vaere svaert at forholde sig til, hvis det står så uklart,« siger han.

Få en dato indskrevet

»Jeg vil derfor opfordre til, at man, uanset om leveringst­idspunktet kan vaere usikkert, får skrevet en dato ind i slutsedlen, hvormed man som køber kan komme ud af aftalen uden omkostning­er, hvis ikke bilen leveres på denne specifikke dato. Hvis man alligevel fortsat gerne vil have bilen efter denne dato, kan man så gå i dialog med forhandler­en om en ny leveringsd­ato,« siger Simon Nguyen Kildeby.

Biler, der er købt til 2021-priser, kan også vaere så forsinkede, at man kommer ind i 2022, hvor de så stiger.

Det kan f.eks. vaere tilfaeldet for en raekke plug-in hybrider, der stiger i pris på grund af højere afgifter ved årsskiftet, hvilket i nogle tilfaelde kan vaere måske 20.000 -30.000 kr.

Det er vigtigt at holde fast i den aftalte pris, påpeger Simon Nguyen Kildeby.

»Hvis man handler til en 2021-pris, og den så pludselig er steget til 2022-priser, så er det imod de almindelig­e principper i aftalelove­n om, at en aftale er bindende,« siger Simon Nguyen Kildeby.

Tag forbehold

Her kan man tage forbehold ved at praecisere i aftalen, at den er indgået til 2021-priser.

Mange bilimportø­rer handler dog allerede ud fra 2022-prislister i erkendelse af, at bilerne ikke når frem.

En importør som Ford har dog f.eks. afsat 1.000 stk. Kuga Plug-in Hybrid til 2021-pris ved levering inden nytår, som dog er ved at vaere udsolgt.

Hyundai lover tilsvarend­e 2021-priser på hele modelprogr­ammet for slutsedler, der er underskrev­et inden 15. december.

Det gaelder også om at få indføjet forbehold over for, hvis man skal køre meget laengere i sin gamle byttebil, der så enten kan gå i stykker eller skal have lavet service. Man kan også komme ud for at skulle leje eller minilease en bil, f.eks. hvis man selv har en leasingbil, der udløber på kontrakten.

»Her er det bedst at have klare linjer fra starten i slutsedlen og få indført, at det er for saelgers regning, hvis bilen bliver forsinket. Det kan

omfatte service og reparation­er på byttebilen eller lejebilen. Det er svaerere at komme bagefter og sige, at man har krav på erstatning,« siger Simon Nguyen Kildeby.

Afstem forventnin­ger

Det at have klare linjer er vigtigt, påpeger Abid Khan, der er advokat og juridisk chef i Autobranch­en Danmark, som bl.a. organisere­r forhandler­e af nye og brugte biler.

»Man skal ikke love mere, end man kan holde. Kan man ikke kan sige noget om, hvornår bilen kommer hjem, skal man holde det helt åbent over for kunden. Hvis man har en forventnin­g, så kan man omtale den over for kunden, og så holde vedkommend­e opdateret om, hvor langt bilen er,« siger Abid Khan.

Byttebilen kan også give udfordring­er.

»Her vil man forsøge at have en klar aftale. Nogle forhandler­e vil kunne give en pris med det samme, mens andre vil sige, at de ikke kender bilens stand eller kørte km om et år. Så kan man måske få et overslag for niveauet, eller så giver man en pris minus antallet af kørte km. Andre vil sige, at de ikke kan give en pris, før de kan levere bilen, og så skal kunden overveje, hvad vedkommend­e vil,« siger Abid Khan.

»Det er svaert at give et bud på en enkel løsning. Det handler om forventnin­gs-afstemning og om, hvad der er kundens behov. Nogle kan ikke leve uden en klar aftale, mens andre kunder hellere vil have nogle løse rammer, så de måske kan vaelge at saelge bilen til anden side, hvis de vil det,« siger han.

»Der kan også vaere nogle, hvis bil måske ikke kan holde et år. Så er det en helt anden problemsti­lling, og så skal man måske begynde at snakke med forhandler­en om, at man så måske kan få en låne- eller lejebil, mens man venter,« siger han.

Individuel­le aftaler

Til FDM’s opfordring om at få indskrevet aftale om en kompensati­on, hvis bilen er forsinket, siger han:

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark