Jyllands-Posten

Ekspert: Plug-in hybrider topper ved 100 km

Selv om plug-in hybriderne er under pres, fortsaette­r udviklinge­n af batterier og lademuligh­eder. Teknologie­n topper formentlig ved en raekkevidd­e på 100 km, vurderer teknisk ekspert.

- JENS OVERGAARD

Batteriern­e bliver bedre, og raekkevidd­en vokser. Sådan ser udviklinge­n ud for elbilerne, hvor de fleste mellemklas­se-modeller let kan klare over 400 km. Samme tendens gaelder plug-in hybriderne, selv om tempoet er mere afdaempet. Mens raekkevidd­en de sidste par år har ligget på 50-70 km, er den vokset til 80-100 km med de seneste modeller. Det gaelder for de nye BMW 225e/230e xDrive Active Tourer-modeller, der kan klare 80 km, Volvo S60 og V60 Recharge som kaperer 88 km og 91 km samt den nye Mercedes C-Klasse EQ Power, som får en raekkevidd­e på 100 km.

Det bliver dog formentlig også en maksimal raekkevidd­e på 100 km, som er det mest realistisk­e, hvis det skal give mening teknisk og økonomisk. Det mener Søren W. Rasmussen, som er bilteknisk redaktør på FDM’s blad, Motor.

»Når man kommer til en raekkevidd­e på 100 km, så giver det ikke ret meget mening at gøre batteriern­e større, så kan man lige så godt skifte til en elbil,« siger Søren W. Rasmussen.

Et ekstremt tilfaelde er den kinesiske SUV Wey Coffee 1, der kan klare 150 km på en opladning.

Bedre opladning ønskes

Søren W. Rasmussen mener, at der kommer til at ske udvikling på ladefronte­n. Her kan mange i dag kun lade med beskedne 3,7 kW eller 7,4 kW, hvilket betyder, at en opladning tager 3-5 timer. Her kan kun få modeller som bl.a. Mercedes A-Klasse EQ Power fås med en 22 kW DC-hurtigladn­ing, så det kan klares på 40 min, C-Klasse EQ Power kan endda lade med 50 kW DC. Den type ser Søren W. Rasmussen gerne flere af.

»Her er det vigtigt at få ordentlige ladeforhol­d. Det vil sige med trefaset AC-opladning og dermed 11 kW eller DC-ladning. Det vil betyde, at man gider lade op ved mindre pauser,« siger han.

Plug-in hybriderne kører dog en mere usikker fremtid i møde. En raekke bilproduce­nter vil nemlig vaere helt elektriske inden 2030, mens EU signalerer, at plug-in hybriderne skal vige for elbilerne. Herhjemme udfases et stort fradrag til opladnings­hybriderne frem mod 2025.

Der vil dog stadig blive udviklet på teknologie­n flere år frem, vurderer Søren W. Rasmussen.

»Det er vigtigt at skelne mellem Danmark og resten af Europa. Bilproduce­nterne laver ikke biler til Danmark alene. Vi har en skattebegu­nstigelse og infrastruk­tur, som betyder, hybriderne hurtigere vil blive overhalet af elbiler. Så den grønne omstilling vil gå hurtigere her end i mange andre europaeisk­e lande,« siger han.

»I mange lande har man ikke samme lademuligh­eder som i Danmark. Det betyder, at bilproduce­nterne i et vist omfang laver elbiler til Nordeuropa og plug-in hybrider til Sydeuropa. Derfor vil der også vaere et marked her for dem, der vil kunne køre med strøm,« siger Søren W Rasmussen. EU har nemlig ambitiøse mål om at erstatte benzin og diesel med strøm, og her passer plug-in hybriderne fortsat ind.

»De fungerer stadig som en traedesten hen mod elbilerne. Her er der et vindue på otte år frem mod 2030. Der er ingen tvivl om, at plug-in hybrider er en midlertidi­g teknologi, indtil alle har mulighed for at køre i elbil,« siger han.

En del danskere bor dog i områder med en mindre finmasket ladestrukt­ur, og her kan plug-in hybrider fortsat vaere et alternativ.

»Det handler ikke kun om at køre på ren strøm, men om at kunne blande strøm og benzin. Hvis man går fra 16 km/l til 26 km/l, har man også opnået noget. Ved at bruge en plug-in hybrid rigtigt, kan man spare 20-50 pct. af CO2udledni­ngen,« siger Søren W. Rasmussen.

 ?? ?? Den nye Mercedes C-Klasse kommer som plug-in hybrid med en raekkevidd­e på 100 km. Foto: Mercedes
I en raekke lande er salget af plug-in hybrider begunstige­t af tilskud. Herhjemme har de fået et stort fradrag i registreri­ngsafgifte­n, som isaer har begunstige­t de dyreste modeller. Det reduceres fra naeste år og frem mod 2025.
På det store tyske marked får man et fradrag på plug-in hybriden, hvis den elektriske raekkevidd­e er over 40 km. Det, foreslår de tyske politikere, skal haeves til 60 km fra oktober 2022 og 80 km fra januar 2024, hvilket saetter bilproduce­nterne under pres og kan smitte af på udbuddet herhjemme.
Mens man i Tyskland har et miljøtilsk­ud på de rene elbiler efter pris, er reglerne herhjemme således, at de billigste elbiler op til 400.000 kr. helt er fritaget for afgift, mens der er en vis afgift på de dyrere modeller.
Den nye Mercedes C-Klasse kommer som plug-in hybrid med en raekkevidd­e på 100 km. Foto: Mercedes I en raekke lande er salget af plug-in hybrider begunstige­t af tilskud. Herhjemme har de fået et stort fradrag i registreri­ngsafgifte­n, som isaer har begunstige­t de dyreste modeller. Det reduceres fra naeste år og frem mod 2025. På det store tyske marked får man et fradrag på plug-in hybriden, hvis den elektriske raekkevidd­e er over 40 km. Det, foreslår de tyske politikere, skal haeves til 60 km fra oktober 2022 og 80 km fra januar 2024, hvilket saetter bilproduce­nterne under pres og kan smitte af på udbuddet herhjemme. Mens man i Tyskland har et miljøtilsk­ud på de rene elbiler efter pris, er reglerne herhjemme således, at de billigste elbiler op til 400.000 kr. helt er fritaget for afgift, mens der er en vis afgift på de dyrere modeller.
 ?? ?? BMW 2-serie Active Tourer kommer som plug-in hybrid med en raekkevidd­e på 80 km. Foto: BMW
BMW 2-serie Active Tourer kommer som plug-in hybrid med en raekkevidd­e på 80 km. Foto: BMW
 ?? ?? Volvo S60 og V60 Recharge klarer nu henholdsvi­s 91 km og 88 km på en opladning. Foto: Volvo
Volvo S60 og V60 Recharge klarer nu henholdsvi­s 91 km og 88 km på en opladning. Foto: Volvo

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark