Jyllands-Posten

På Borgen er de fjender – men i Thisted er de to partier fine venner

Pernille Vermund, partileder for Nye Borgerlige, har sagt, at DF bruger danskernes penge på frås, overforbru­g, spild og »åndssvage« projekter i kommunerne. DF-toppen har svaret lige så hårdt igen. De to partier er hinandens modpoler i det, der er kernen i

- VILAS HOLST JENSEN NIKOLAJ RYTGAARD vilas.h.jensen@jp.dk nikolaj.rytgaard@jp.dk

Det siges, at hvis man skal have en ven i politik, så skal man få en hund. Så det har Ib Poulsen købt sig. En jagthund. »Jeg vil gerne have en hund, som man kan have gavn af. Den skal gerne lystre,« bemaerker han.

Den 56-årige tidligere havnebetje­nt har før siddet i Folketinge­t og Europa-Parlamente­t for Dansk Folkeparti. Siden 2001 har han vaeret medlem af byrådet i Thisted, det er han stadig, og han genopstill­er som DF’s spidskandi­dat til kommunalva­lget.

I den forbindels­e har Ib Poulsen faktisk fået sig en anden ven i politik. Brian Nielsen hedder den 45-årige lastbilmek­aniker, der er spidskandi­dat for Nye Borgerlige, og de sidder nu over for hinanden hjemme på DFveterane­ns renoverede loft i staldbygni­ngen og spiser stjernesku­d til frokost. De kender hinanden fra gamle dage i fodboldklu­bben.

»Jeg var i en årgang, hvor der ikke var et unge-hold, og så kom jeg op på serie femholdet, hvor Ib Poulsen spillede,« fortaeller Brian Nielsen.

Ved kommunalva­lget i 2017 stod Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige hver for sig i Thisted. Denne gang har de imidlertid fundet sammen i en alliance. Ligesom mange andre steder i landet. På trods af at de to partier slås på Christians­borg.

Åndssvage projekter

Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige har vaeret i haserne på hinanden i landspolit­ik siden folketings­valget, hvor partileder Pernille Vermund og co. blev valgt ind med støtte fra omkring 83.000 vaelgere. Ca. 55.000 af dem kom fra Dansk Folkeparti.

Nok er de enige om meget i udlaending­epolitikke­n, men i velfaerdsp­olitikken har striden vaeret nådesløs.

I juli 2020 gik DF-naestforma­nd Morten Messerschm­idt til angreb på Nye Borgerlige­s økonomiske politik, som han kaldte »en gavebod for whiskeybae­ltet«. Pernille Vermund svarede lige så skarpt igen i B.T.

»DF’ere sidder ude i kommunerne og stemmer igen og igen for at bruge danskernes penge på åndssvage integratio­nsprojekte­r såsom cykeltraen­ing til somaliske kvinder. Dansk Folkeparti er dermed en del af problemet med overforbru­g, frås og spild af danskernes penge,« sagde hun.

I august fremlagde Pernille Vermund en økonomisk plan med store skattelett­elser og besparelse­r i den offentlige sektor og fastslog i Berlingske, at der er »stor forskel på os og Dansk Folkeparti, som er mere socialdemo­kratiske og kollektivi­stiske«.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl kaldte planen for »et frontalang­reb mod den velfaerdsm­odel, som vi kender i dag«.

»Det er positivt, at vi kan fortaelle danskerne, at man får to forskellig­e ting, afhaengig af om man støtter Nye Borgerlige eller Dansk Folkeparti,« sagde han.

Alligevel er Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige­s lokale folk gået i valgforbun­d i 45 af landets 98 kommuner til det kommende lokalvalg. Enten som par eller med andre partier. Hvordan kan det give mening, når de to partier er hinandens modpoler i den velfaerdsp­olitik, som udgør kernen i kommunalpo­litik?

Kristian Thulesen Dahl mener, at mange vaelgere finder det »naturligt«, at DF og NB går sammen.

»Det er rigtigt, at kigger vi isoleret på de økonomiske ting, som kommunerne typisk har med at gøre, så ligger vi langt fra hinanden, men jeg tror, at der er forskel på, hvem Nye Borgerlige stiller med. Hvis deres kandidater reelt går til valg på partiets politik, så skal de ud og forklare, hvor der skal skaeres og fyres en masse mennesker,« siger han.

Pernille Vermund oplever, at de lokale DF’ere ikke agerer på samme måde som DFtoppen på Christians­borg.

»Når jeg kommer ud og taler med folk, er der små pip fra DF’ere, der lyder, som om de gerne ville have deres parti i en mere borgerlig retning.«

Hvordan har du det med, at en stemme på Nye Borgerlige kan blive en stemme på DF’s »overforbru­g og frås«, som du har kaldt det?

»Det er desvaerre et vilkår, når man går i valgforbun­d. Det er derfor, man skal stemme på Nye Borgerlige. Jeg synes ikke, at det er et problem. Hvis man ikke går i valgforbun­d med partier, der ligger taet på en selv – selv om man kan vaere uenig om flere områder – så kan stemmer gå spildt, og det kan risikere at hjaelpe et rødt flertal.«

I Thisted findes en anden forklaring.

Nej til lukninger

Ib Poulsen gik ved valget i 2017 i valgforbun­d med Venstre, men det gør han ikke igen, efter at Venstre valgte at konstituer­e sig sammen med den socialdemo­kratiske borgmester, Ulla Vestergaar­d, selv om der var et borgerligt flertal. Det er han vred over. Og derfor har han set sig om efter en ny alliancepa­rtner. Det skal skaenderie­r på Christians­borg ikke stå i vejen for.

»Det er jo Christians­borg-politik, vi er uenige om. Lokalt er jeg ikke i tvivl om, at vi kan finde faelles standpunkt­er,« siger Ib Poulsen og naevner kommunens økonomi, som han mener skal holde sig inden for den ramme, der fastlaegge­s i de årlige økonomiaft­aler mellem KL og den siddende regering.

»Vi er enige om, at faergen skal tilbage til Hanstholm. Maden skal ikke centralise­res på plejehjem, og vi skal ikke have et asylcenter i Thisted Kommune,« siger Brian Nielsen.

Brian Nielsen føler også, at han politisk ligger taet på sin nye makker.

»Jeg plejede faktisk at stemme på Ib,« siger Nye Borgerlige­s spidskandi­dat i Thisted:

»Jeg kan se, at Ib også stemmer imod centralise­ring af madlavning­en på plejecentr­ene, lukning af plejehjem og skoler. Det er meget naturligt, at vi er i valgforbun­d sammen«.

Er der ikke noget, I er uenige om?

»Så ender vi jo i det landspolit­iske, hvor vi ikke er enige om den økonomiske politik,« siger Ib Poulsen efter en smule taenketid, inden han bliver afbrudt.

»Ib Poulsen er jo gået med i det nye budgetforl­ig, hvor man har afsat 53 mio. til et nyt jobcenter. Det mener jeg er fuldstaend­ig spild af penge,« siger Brian Nielsen.

Ib Poulsen forsvarer sig med, at han bestemt ikke er enig i den del, men at det er en del af et kompromis.

»Jeg fik faktisk ros af Enhedslist­en for, at jeg havde fået noget igennem på aeldreområ­det, socialområ­det og handicapom­rådet. Det var den pris, jeg skulle have for at gå med. Man må give og tage,« svarer Ib Poulsen.

Appel til alle vaelgere

Fra to valgforske­re lyder den klare opfordring, at alle vaelgere bør saette sig ind i de kommunale alliancer, inden de går i stemmeboks­en den 16. november. Konsekvens­en af valgforbun­dene er nemlig, at stemmeafgi­vningen bliver »som at spille i lotteriet«.

Valgforbun­d betyder kort fortalt, at partierne puljer stemmerne, når de skal omregnes til mandater. Lad os se på tre scenarier i et taenkt eksempel, hvor et mandat kraever 4 pct. af stemmerne.

1: NB får 2 pct., og DF får 6 pct. De står hver for sig uden valgforbun­d, og derfor er der kun et mandat til DF.

2: NB får 2 pct., og DF får 6 pct. igen. Nu er de gået i valgforbun­d, og derfor puljes stemmerne. Det giver tilsammen 8 pct. og dermed to mandater til valgforbun­det. DF snupper begge, fordi det er så meget større. Her vinder DF på NB-stemmerne. 3: NB får nu 3 pct., og DF får 5 pct. Partierne er i valgforbun­d, men denne gang bliver der et mandat til hver, fordi de er taettere på hinanden. Her lukrerer NB altså på de overskyden­de DF-stemmer.

Problemet er ifølge forskerne, at ingen på forhånd kan vide, hvilke partier der bliver små eller store, og hvilken retning stemmerne sendes rundt i valgforbun­dene. Endnu mere uigennemsk­ueligt bliver det, hvis der er tre, fire eller flere partier i samme forbund.

»Nogle gange bliver der et lotteriele­ment, som gør, at man ikke rigtig kan vide, hvad der sker med ens stemme. Det kan vaere, at man ender med at støtte et parti, som man egentlig er modstander af,« siger Jørgen Elklit, professor emeritus og valgforske­r.

Som Jyllands-Posten har beskrevet, opfordrer valgforske­rne derfor til at indføre et mere gennemskue­ligt og retfaerdig­t valgsystem, hvor valgforbun­d helt afskaffes. I mellemtide­n bør vaelgerne vaere opmaerksom­me på dem.

Jørgen Elklit understreg­er, at det saedvanlig­vis er partier, som ligger politisk taet på hinanden, der går i valgforbun­d, så en stemme på SF kan ende hos S, eller et kryds ved K kan blive en støtte til V.

Men mange steder findes umage alliancer.

I Tårnby kan en stemme på De Radikale ende som en hjaelp til Nye Borgerlige. Eller omvendt. På Bornholm kan et kryds ved Venstre støtte en lokalliste, der stiller med coronabena­egtere. I Holbaek danner S og DF par.

»Har man som borger i Holbaek lyst til at stemme på DF og risikere, at det bliver en støtte til S? Den overvejels­e må man gøre sig som vaelger. Kan man leve med det, er den ikke laengere. Kan man ikke leve med det, må man finde på noget andet at gøre,« siger Jørgen Elklit.

Ulrik Kjaer, kommunalfo­rsker ved Syddansk Universite­t, betegner det »som en lotterised­del i kampen om et ekstra mandat«.

»Mere rykker det heller ikke. Men hvis man opdager, at ens foretrukne parti er i valgforbun­d med et parti, som man slet ikke kan med, skal man lige overveje det en ekstra gang.«

Der er indgået over 300 forskellig­e valgforbun­d i landets 98 kommuner til dette valg. Jyllands-Posten har samlet et overblik over dem alle sammen, så du selv kan tage stilling inden valgdagen. Find dem på www.jp.dk/valgforbun­d.

Et godt tilbud på valgnatten

Tilbage ved langbordet i Thisted siger Brian Nielsen, at han er gået i valgforbun­d med

Dansk Folkeparti for at »stjaele stemmer«.

Ib Poulsen har det på samme måde. Han ser på valgforbun­det, som han ser på sin nye hund. Det er noget, man skal have gavn af. Og det vil han sandsynlig­vis få, hvis Dansk Folkeparti igen bliver meget større end Nye Borgerlige, sådan som det skete i 2017. Her satte 10,9 pct. af Thisted-vaelgerne kryds ved DF. Nye Borgerlige fik kun 0,4 pct. af stemmerne. Gentager mønstret sig til naeste valg, vil en stemme på Nye Borgerlige potentielt kunne hjaelpe med et ekstra mandat til DF.

Men meget har aendret sig siden da, og hvis de landspolit­iske tendenser for alvor slår igennem i Thisted, kan situatione­n ende omvendt. At Nye Borgerlige lukrerer på overskyden­de DF-stemmer.

»Jeg tror faktisk, vi får mest ud af det. Jeg tror, vi får et bedre valg, end Dansk Folkeparti gør. Men jeg håber da på, at vi begge får et godt valg,« siger Brian Nielsen.

Ib Poulsen har afvist at pege på Venstres spidskandi­dat som borgmester til dette valg. Han går selv efter posten og håber at kunne samle et flertal bag sig, når stemmerne er talt op. Brian Nielsen vil ikke love at støtte Ib Poulsen på valgnatten, selv om de nu er gået i valgallian­cen sammen.

»Hvis den ene kan se, at han får meget ud af et tilbud, så er det jo sådan, politik er,« siger Brian Nielsen.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark