Jyllands-Posten

Briter har draebt mistaenkte IS-terroriste­r

Missionen for FNstyrken i Mali bliver stadig vanskelige­re. Frankrig traekker tropper hjem, og juntaen i Bamako forhandler direkte med al-Qaeda.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

De britiske FN-soldater fra The Queen’s Dragoon Guards var aldrig i tvivl. De to tungt bevaebnede maend på en motorcykel midt i Saharaørke­nen lignede alt andet end fredelige civile.

De satte efter maendene i åbne jeeps og senere til fods, da motorcykle­n vaeltede, og maendene flygtede ind i et buskads. Herfra kom soldaterne på ca. 10 meters afstand under beskydning fra et Kalasjniko­v-stormgevae­r og et lettere maskingeva­er med baeltefødn­ing.

Soldaterne svarede igen med maskingeva­erer monteret på deres køretøjer og en 40 mm granatkast­er.

Ildkampen varede i 20 minutter og draebte ifølge britiske aviser de to maend, der mistaenkes for at vaere krigere for den lokale afdeling af Islamisk Stat.

Konfrontat­ionen var endnu en illustrati­on af, at FN’s aktivitete­r i Sahel-baeltet i øjeblikket er verdens farligste fredsmissi­on. Den godt 300 km lange forsynings­rute mellem de to byer Gao og Menaka i Mali, hvor hovedparte­n af den 13.000 mand store FN-styrke holder til, har i årevis vaeret livsfarlig.

Igen og igen er både FNtropper og tropper fra den fransk ledede styrke mod islamisk terrorisme kommet under angreb fra de forskellig­e terrorgrup­per, der huserer i det kaempestor­e område.

Navnlig siden oberst Muammar Gaddafis fald i Libyen i 2011 har Sahara og Sahel vaeret en ny højborg for islamistis­ke terrorgrup­per, og i de senere år har også krigere fra Islamisk Stat i Syrien fundet et helle her.

Lige nu forvaerres situatione­n af, at Frankrig er begyndt nedtrapnin­gen af sin militaere tilstedeva­erelse i Mali. Tre baser i det nordlige Mali lukkes, og halvdelen af den franske styrke på 5.100 soldater sendes hjem.

Forhandler med al-Qaeda

Det franske luftvåben vil fortsat sikre luftstøtte i kampen mod ekstremist­er, og enheder af franske specialsty­rker vil blive sat ind for i målrettede operatione­r at slå ned på både Islamisk Stat og al-Qaeda, når der er mulighed for det.

Men efter to militaerku­p i Mali på mindre end et år er forholdet mellem Paris og

Malis hovedstad, Bamako, yderst anspaendt.

Dels har den nye junta åbnet døren for russiske lejesoldat­er fra den såkaldt Wagner-milits, dels vil den nu indlede direkte forhandlin­ger med islamister­ne, herunder gruppen GSIM, der er en underafdel­ing af al-Qaeda.

De nye magthavere i Mali har officielt overladt det til ministerie­t for religiøse anliggende­r at åbne en dialog med de ekstremist­er, som Frankrig i årevis har bekaempet.

Den franske analytiker Mathieu Pellerin fra Crisis Group siger til avisen Le Figaro, at der i flere år har vaeret kontakter, men de har vaeret yderst diskrete.

»Malis befolkning har i flere år opfordret til diskussion­er med disse grupper,« sagde Malis premiermin­ister, Choguel Kokalla Maïga, forleden til magasinet Jeune Afrique:

»I Afghanista­n endte amerikaner­ne jo også med at diskutere med Taliban.«

Ifølge Pellerin igangsaett­es forhandlin­gerne som en erkendelse af, at en militaer løsning ikke kan stå alene. Isaer ikke, fordi terrorgrup­perne på trods af de internatio­nale styrker konstant synes at udvide deres territoriu­m.

Dialog er et nederlag

Frankrig, der siden 2013 har sendt tropper til Sahara for at rydde ørkenen for terroriste­r, opfatter det som et nederlag at indgå i en dialog.

Men i sidste uge afslørede ministeren for religiøse anliggende­r i Bamako, Mahamadou Koné, i en erklaering, at han er blevet betroet en mission med at raekke hånden frem til de radikale vaebnede grupper.

Uden at give detaljer understreg­ede han, at der vil vaere røde linjer, som ikke må overskride­s.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark