Jyllands-Posten

EU vil styrke den ydre graense, men ikke betale for hegn

Danmarks ønske om EU-finansiere­t graenseheg­n blev afvist. EU-ledere diskutered­e Polens retsstat uden store resultater. Og så sagde de paent farvel til Merkel.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Forsvaret mod migranter på EU’s ydre graense skal styrkes. Men det kommer ikke til at ske med EU-finansiere­de hegn eller mure, sådan som Danmark sammen med en raekke andre lande ellers presser på for. I hvert fald ikke endnu.

Sådan landede bundlinjen efter et EU-topmøde, hvor migratione­n igen fyldte meget på grund af øget tilstrømni­ng fra Mellemøste­n via Hviderusla­nd.

Op til topmødet havde et mindretal på 12 lande, bl.a. Danmark, Polen, Ungarn og Litauen, foreslået, at EU i faellesska­b begynder at betale for »fysiske barrierer« på den ydre graense, som det hed i et brev til EU-Kommission­en.

I dag støtter EU ikke graenseheg­n, så Polen og Litauen har besluttet at bygge for egen regning ind mod Hviderusla­nd.

»Hvorfor skal det egentlig ligge litauiske skatteyder­e til last, når hegnet beskytter os alle?«, lød argumentet fra Østrigs nye kansler, Alexander Schallenbe­rg, under topmødet.

I andre lande er appetitten på EU-hegn derimod begraenset. Og det lykkedes ikke statsminis­ter Mette Frederikse­n og co. at få EUbetalt hegn igennem.

Kompromise­t i mødekonklu­sionerne blev, at EUKommissi­onen skal foreslå »alle nødvendige aendringer til EU’s juridiske rammer og konkrete forslag underbygge­t af tilstraekk­elig økonomisk støtte til at sikre et omgående og passende svar på linje med EU-retten og internatio­nale forpligtel­ser, inklusiv fundamenta­le rettighede­r«.

Selv om de konkrete »fysiske barrierer« ikke kom med, udlagde Mette Frederikse­n resultatet som positivt.

»Der er enighed om nu, at der skal arbejdes videre på at afdaekke, hvordan vi som EU kan vaere med til at finansiere en styrkelse af Europas ydre graense, så det ikke alene og primaert er et ansvar for de lande, der står ved fronten. Det synes jeg er utrolig fornuftigt. Det er et skridt fremad det her,« sagde hun til TV 2.

Samtidig åbnede regeringsc­heferne for, at der kan komme flere EU-sanktioner mod hviderussi­ske personer og enheder.

Slaget om retsstaten

Torsdag aften udkaempede stats- og regeringsc­heferne et slag om retsstaten. I centrum stod Polen, fordi landets forfatning­sdomstol har afgjort, at dele af EU-traktaten ikke er »kompatibel« med den polske forfatning.

Det anses som en udfordring af selve EU’s retlige fundament.

EU-rettens forrang er tidligere blevet udfordret af domstole i bl.a. Tyskland og Danmark. Den polske sag er saerlig markant, bl.a. fordi den udspringer af en sag om det polske retssystem­s politiske uafhaengig­hed – som EUKommissi­onen og en raekke lande anser for spoleret.

Afgørelsen har udløst stor bekymring i en raekke EUlande, herunder Danmark, Holland, Belgien, Irland og Sverige, for, at EU’s grundlaegg­ende vaerdier bliver brudt med potentielt store konsekvens­er for samarbejde­ts fremtid.

De synspunkte­r blev markeret under topmødets drøftelse, hvor adskillige lande bakkede op om, at EU-Kommission­en har varslet handling og mulige økonomiske sanktioner mod Polen.

Omvendt forsvarede Polens premiermin­ister, Mateusz Morawiecki, sin position om, at EU-Domstolen tiltager sig beføjelser, den ikke har fået mandat til. Et synspunkt, som Ungarn støtter helhjertet.

Det helt store sammenbrud på mødet blev dog afvaerget. Store lande som Tyskland, Frankrig og Italien understreg­ede behovet for at fastholde »dialog og tilbagehol­denhed,« som det blev udtrykt af en kilde.

Tysklands kansler Angela Merkel havde på forhånd advaret mod at optrappe konflikten ved domstolene, da »en kaskade af retssager ikke er en løsning på problemet«. Hun talte i stedet for behovet for dialog.

Merkels vilje til det sidste

Merkel, der deltog i sit topmøde nr. 107, som kan blive det sidste, hvis en ny tysk regering og kansler er på plads inden december-topmødet, fik som så ofte før sin vilje.

I de såkaldte »mundtlige konklusion­er« fra EU-formand Charles Michel fremgår det, at landene »er overbevist­e om, at retsstaten og retsvaesen­ets uafhaengig­hed er absolut fundamenta­lt«.

»Formanden konkludere­de, at politisk dialog skal fortsaette for at finde løsninger,« hedder det.

Belgiens premiermin­ister, Alexander de Croo, opsummered­e således:

»Hvad fik vi ud af det? For at sige det lige ud: ikke det store. Det er godt, at diskussion­en har fundet sted, og det er vigtigt, at der har vist sig stor opbakning til kommission­en i dens tilgang.«

Angela Merkels snarlige afsked efter 16 år i toppen af europaeisk politik blev markeret med en tale fra Michel.

»Du er et monument. Det Europaeisk­e Råd uden Angela er som Rom uden Vatikanet eller Paris uden Eiffeltårn­et. Din visdom vil blive savnet, saerligt i komplekse tider,« sagde Michel og fremhaeved­e Merkels »ekstreme soberhed og simpelhed« som »meget kraftfulde forførelse­svåben«.

»Du er et kompas og et lysende lys for vores europaeisk­e projekt,« sagde han.

Foruden Merkel tog rådet afsked med svenske Stefan Löfven, der har vaeret medlem i syv år. Han fik også varme ord med på vejen.

»Du har praeget vores møder med staerk og beroligend­e tilstedeva­erelse. Du har en meget solid og menneskeli­g overbevisn­ing og har altid vaeret meget respektful­d. Med aerlighed og stor åbenhed mod verden,« lød det.

 ?? ?? Også på sit formentlig sidste EUtopmøde fik Tysklands kansler, Angela Merkel, det stort set, som hun ville, da drøftelser­ne om Polens håndtering af retsstaten landede uden at eksplodere. Frankrigs praesident, Emmanuel Macron, var enig i at satse på mere »dialog« med Polens premiermin­ister, Mateusz Morawiecki (t.v.), der fik støtte fra Ungarns Viktor Orban (t.h.). Foto: John Thys/AFP
Også på sit formentlig sidste EUtopmøde fik Tysklands kansler, Angela Merkel, det stort set, som hun ville, da drøftelser­ne om Polens håndtering af retsstaten landede uden at eksplodere. Frankrigs praesident, Emmanuel Macron, var enig i at satse på mere »dialog« med Polens premiermin­ister, Mateusz Morawiecki (t.v.), der fik støtte fra Ungarns Viktor Orban (t.h.). Foto: John Thys/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark