Jyllands-Posten

Sjovt og smertefuld­t aegteskabs­drama

Lars Noréns ”Sandhed og konsekvens” bliver brutal, ondskabsfu­ld og underholde­nde i haenderne på Maria Vinterberg og det eminente hold.

- SANDHED OG KONSEKVENS

Elisabeths søster Julie og hendes mand, Mikael, er på besøg for at fejre Elisabeths 50-års fødselsdag.

Nu slaenger de sig i sofaen og fordøjer middagen over et stort glas gin. Og så begynder sandhedern­e at komme frem. Først som sarkasme og spydige kommentare­r, men gradvist bliver udbruddene større og ordene hårdere. Og i løbet af et par timer bliver situatione­n så overdrevet og brutal, at der ikke synes at vaere nogen vej tilbage.

Den 26. januar i år mistede vi den svenske dramatiker Lars Norén, der døde som 76-årig.

Mørkemande­n, kaldte man ham. Og ”Sandhed og konsekvens” er et meget godt eksempel på, hvorfor det er et passende kaldenavn. På hver sin måde er de fire personer i forestilli­ngen fyldt af mørke. Alkoholism­e, psykisk sygdom, barnløshed og eksistenti­el krise haenger som store, sorte skyer i deres aegteskabe­r, mens kaerlighed­en synes at vaere forduftet.

Der bliver sagt ting på scenen, som vi ikke turde drømme om at sige til et andet menneske. Alligevel ved vi, at der findes aegteskabe­r, som knuses på nogenlunde samme måde. Det kan altså virke grotesk at betragte, men også skraemmend­e realistisk.

Opslugt af replikker

Igennem forestilli­ngen veksler vi imellem højlydt latter og åndeløse gisp. Det skyldes først og fremmest instruktør Maria Vinterberg­s evne til at opdage og dyrke al den sorte humor, som Norén har lagt imellem linjerne.

Gevinsten er, at vi som publikum er fuldkommen opslugte af forestilli­ngen fra start til slut, selv om både scenen og handlingen er statiske. Vi sutter euforisk på den ene kaeberasle­nde replik efter den anden, som var de bittersøde bolsjer, og vi nyder både ydmygelser­ne og de absurde indfald. Derudover folder de fire medvirkend­e karakterer­ne ud med psykologis­k dybde og mesterlige komedieevn­er.

Sarah Boberg er rap og fyrig som den alkoholise­rede Elisabeth, der synes at have mistet alt og nu forsøger at knuge sig til den sidste rest af vaerdighed og mening. Som Jens er Niels Ellegaard både blød og rolig udenpå, men formidler samtidig et vaeld af komplekse følelser, så vi maerker dem snarere end at se dem.

Peter Oliver Hansen skildrer pengemande­n Michael med en let karikeret lag på lag-fysik, der viser en krakeleren­de macho-facade med en vaklende usikkerhed nedenunder. Og endelig er Anette Støvelbaek betagende og teknisk praecis, når hun fører os igennem både de sjoveste og de mest sårbare scener med fysisk og sprogligt overskud.

SKUESPIL

TEATRET VED SORTE HEST Af Lars Norén Iscenesaet­telse: Maria Vinterberg Scenografi: Marianne Nilsson Varighed: 2 timer og 30 minutter Spiller i København til den 3. december

 ?? ?? Peter Oliver Hansen, Annette Støvelbaek, Niels Ellegaard og Sarah Boberg udfolder karakterer­ne i Lars Noréns ”Sandhed og konsekvens”. Foto: Robin Skjoldborg
Peter Oliver Hansen, Annette Støvelbaek, Niels Ellegaard og Sarah Boberg udfolder karakterer­ne i Lars Noréns ”Sandhed og konsekvens”. Foto: Robin Skjoldborg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark