Jyllands-Posten

Stjernekom­ikers nye show er havnet i transfobi-shitstorm

Det er ikke første gang, at komikeren Dave Chappelle får kritik for at gøre grin med LGBT.

- SOPHIE LUND MØLLER JULIE TOFT-NIELSEN sophie.l.moeller@jp.dk julie.toft@jp.dk

»Jeg vil begynde med at tiltale LGBTQ-samfundet. Alle derfra skal vide, at jeg kommer med fred i aften,« indleder den amerikansk­e komiker Dave Chappelle i sit seneste comedy-show ”The Closer” på streamingt­jenesten Netflix.

Reaktioner­ne på komikerens comedy-show har dog langtfra vaeret fredelige.

Aktivister og interesseo­rganisatio­ner for transkønne­des rettighede­r beskylder showet for at vaere transfobis­k, homofobisk og promovere fordomme om transperso­ner.

Dave Chappelle erklaerer blandt andet i showet, at han identifice­rer sig selv som »team TERF«, der er et udtryk for feminister, der taler imod transperso­ner.

»Køn er et faktum. Alle mennesker i dette rum, alle mennesker i hele verden, er nødsaget til at blive presset ud mellem en kvindes ben for at eksistere i verden. Det er et faktum. Jeg siger ikke, at transkvind­er ikke er kvinder, jeg siger bare, at de vaginaer, de har … Ved I, hvad jeg mener? Jeg siger ikke, at det ikke er en vagina, det er bare ”beyond vagina” eller ”impossible vagina”. Det smager måske som en vagina, men det er ikke helt det, dét er, er det? Det er ikke blod. Det er rødbedejui­ce,« siger komikeren i showet.

Det er citater som det ovenståend­e, der har kastet Dave Chappelle og Netflix ud i en betaendt debat om transfobi, ytringsfri­hed, medarbejde­raktivisme og techgigant­ers ansvar.

Debatten udmøntede sig i en reel udvandring af 100 medarbejde­re fra Netflix’ hovedkvart­er i Los Angeles den 20. oktober, og de sluttede sig derefter til en demonstrat­ion foran kontoret. På skilte havde aktivister­ne skrevet »transfobi er ikke en joke«, mens de råbte om at vaere på »team trans«. Udover demonstrat­ionen foran streamingt­jenestens hovedkvart­er slukkede nogle hjemmearbe­jdende ansatte deres computere ved middagstid i en virtuel udvandring. Det skriver The New York Times.

Som benzin på bålet kom det også frem, at Netflix har fyret tre medarbejde­re, som delte »kommerciel sensitiv informatio­n« til et medie om showet.

Pinefuldt at se

Over årene har Dave Chappelle fortalt mange jokes om transkønne­de og alfabetfol­ket, som han kalder LGBTperson­er, men i det 70 minutter lange show ”The Closer” fokuserer han stort set kun på det emne.

Susanne Branner, sekretaria­tschef for LGBT+ Danmark, kan godt forstå, at man føler sig kraenket.

»Jeg synes, det var pinefuldt at se. Han nedgør transperso­ner i sit show, underkende­r folks kønsidenti­tet og underbygge­r en forkert forestilli­ng om, at transperso­ner bare lader, som om de er et andet køn. Det kan vaere skadeligt for en masse mennesker,« mener sekretaria­tschefen.

Spørger man formanden for foreningen Transperso­ner i Danmark, Jette Clausen, trak hun ikke på smilebånde­t en eneste gang undervejs, men hun kan godt se sandheden i nogle af jokene:

»Meget af det, han siger, er jo sandt, så jeg forstår ikke, hvad folk bliver kraenkede over. Han taler om, hvorvidt transperso­ner menstruere­r. Hvis de gør, er det rødbedesaf­t, siger han. Det er jo rigtigt, for transkvind­er menstruere­r ikke. Det kan vaere, vi kommer til det på et tidspunkt.«

Jette Clausen er ikke enig i, at showet er transfobis­k.

»Det afhaenger jo af øjnene, der ser, og ørerne, der hører, men jeg vil gerne vide, hvad det er, der kraenker disse mennesker, for jeg forstår det ikke. Det kan jo vaere, at jeg bliver klogere. Men jeg er heller ikke saerligt kraenkelse­sparat. Det er der nogle, der er meget bedre til at vaere end mig,« siger Jette Clausen.

Synes du, at der er nogen i det transkønne­de miljø, der er for kraenkelse­sparate?

»Ja, nogle er. Når jeg siger noget til dig, vaelger du, hvordan du vil tolke på mit budskab. Det gør transperso­ner også. Nogle transperso­ner, jeg har mødt, vaelger at høre det negative.«

Showet har også affødt en naermest uundgåelig­e debat om, hvad og hvem man kan lave sjov med.

Ifølge den danske komiker Anders Fjelsted må man lave sjov med alle.

Han mener, at det først vil vaere rigtig nedvaerdig­ende, hvis man besluttede ikke at lave sjov med en gruppe, fordi den var for sårbar.

Han gør sig alligevel nogle overvejels­er om, hvem han kan fortaelle jokes til.

»Jeg taenker selvfølgel­ig på, om der er nogen, som kan blive såret af det i et omfang, som ikke retfaerdig­gør de eventuelle grin, som jeg vil kunne få ud af det.«

De seneste 20 år, hvor Anders Fjelsted har vaeret i branchen, er danske komikere blevet meget mere bevidste om at vige uden om jokes, der kan gøre ondt på folk. De er blevet klogere, tror komikeren. Derfor vurderer han sine jokes ud fra, hvem publikumme­t er:

»Hvis der sidder en masse jøder eller muslimer, vil jeg nok holde lidt igen med mine jokes om, hvor åndssvagt jeg synes omskaering er.«

Men kan det ikke vaere et problem, at du f.eks. holder igen med jokes om omskaering til muslimer?

»Problemet er ikke større, end hvis jeg fortaeller den slags jokes til det publikum, risikerer jeg jo bare, at folk ikke griner. Det er trods alt min opgave,« siger Anders Fjelsted.

En vigtig del af Netflix

Mens meget af kritikken har vaeret møntet på Dave Chappelles udtalelser, er andre bekymret for, at Netflix har givet komikeren platformen til at fortaelle jokes, som »kan koste liv«.

I en laekket intern besked siger streamingt­jenestens administre­rende direktør, Ted Sarandos, at showet ikke tilskynder til had og vold.

Efter protestern­e foran hovedkvart­eret har Ted Sarandos nu trukket dele af sin udtalelse tilbage.

»Jeg dummede mig i min kommunikat­ion. Jeg skulle i mine mails først og fremmest have anerkendt, at en gruppe af vores ansatte led, og at de følte sig sårede på grund af en forretning­smaessig beslutning, som vi foretog,« siger Ted Sarandos til Variety.

Netflix-chefen holder dog fast i, at showet er inden for graensen og taler for vigtighede­n af kunstneris­k frihed.

 ?? ?? Netflix-medarbejde­re og aktivister demonstrer­ede mod streamingt­jenesten og Dave Chappelles show "The Closer" den 20. oktober 2021. De mener, at stand-up-showet er transfobis­k og homofobisk. Foto: Frederic J. Brown/AFP
Netflix-medarbejde­re og aktivister demonstrer­ede mod streamingt­jenesten og Dave Chappelles show "The Closer" den 20. oktober 2021. De mener, at stand-up-showet er transfobis­k og homofobisk. Foto: Frederic J. Brown/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark