Jyllands-Posten

Vi får demokratis­k problem uden valgplakat­er

- ALLAN WERK bogtrykker, V-kandidat til kommunalbe­styrelsen, Odder

Den 16. november går ca. 10.000 kandidater til valg om ca. 2.000 kommunalbe­styrelsesp­ladser, mens ca. 1.400 regionsråd­skandidate­r forventes at stille op til 200 regionsråd­spladser. Det betyder, at kun ca. 20 pct. af de opstillede kommunalva­lgskandida­ter og godt 15 pct. af regionsråd­skandidate­r ender med at repraesent­ere deres parti og lokalområd­e de naeste fire år.

De skal vaelges af knap 4,5 mio. stemmebere­ttigede danskere. Der er lagt op til hård kamp om vaelgernes opmaerksom­hed. Og valgdeltag­elsen er udfordret. Isaer ved kommunal- og regionsråd­svalgene.

Forskellen mellem de mest og mindst engagerede er kolossal – og forskellen vokser sig større. Den mest engagerede gruppe udgøres af uddannede, etnisk danske kvinder, der er i beskaeftig­else. Over 90 pct. af den vaelgergru­ppe stemmer ved valgene.

Helt omvendt ser det ud blandt arbejdsløs­e maend med ikkedansk baggrund uden uddannelse. I skaerende kontrast stemmer under 10 pct. af dem ved valg. Det betyder, at specifikke grupper af mennesker i stigende grad får monopol på den førte politik. På den måde negligeres de politiske interesser for dem, der ikke stemmer. Det gavner ikke samfundet som helhed.

Demokratie­t er ikke i fare for at gå under, men faldende valgdeltag­else kan udfordre vores følelse af sammenhold. Heri spiller valgplakat­erne en meget vigtig rolle.

De skaber et taettere bånd til de kandidater, som vaelgerne hører til.

Tre fjerdedele af alle kandidater­ne bruger valgplakat­er. Det gør de, fordi det virker – og fordi valgplakat­er i lygtepaele­ne er en tradition.

Vi må indse, at ikke alle laeser avis eller ser nyheder hver dag.

Derfor er valgplakat­erne et vigtigt element i gadebilled­et. Og det er bekymrende, når danskere og enkelte kandidater udtrykker bekymring for valgplakat­ernes berettigel­se. De mindre kendte kommunalog regionsråd­skandidate­r har ikke en jordisk chance for at få samme taletid i medierne som de landskendt­e folketings­politikere.

Hvis vi gerne vil sikre et bredt udsnit af lokalkandi­dater, er det vigtigt, at vi opbygger kendskab til de mindre kendte kandidater.

Samtidig bliver vi bedre og bedre til at producere grønnere valgplakat­er, der kan genanvende­s og produceres med grønnere materialer.

De kommunale og tvaerkommu­nale affaldssor­teringer igangsaett­er saerlige genanvende­lsesindsam­linger af valgplakat­er. I Randers Kommune blev der i 2017 f.eks. indsamlet ca. 6.000 valgplakat­er, svarende til ca. 1.800 kg. Odder Kommune har et samarbejde med spejdere, der står for nedtagning af alle de opstillede partiers plakater fra den 16. november fra kl. 20.00.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark