Jyllands-Posten

Så er den socialdemo­kratiske gavebod åben igen

Mette Frederikse­n lever til fulde op til sit løfte om at ligne Anker Jørgensen. Hans økonomiske politik kom naer afgrunden. Hvad med efterfølge­rens? Hvor ender den?

-

Jeg følte mig sat tilbage til 70’ernes Anker Jørgensen-styre, da jeg onsdag aften i ”Deadline” fulgte duellen mellem Socialdemo­kratiets Christian Rabjerg Madsen og Venstres Sophie Løhde.

Den socialdemo­kratiske ordfører afslørede med al ønskelig tydelighed, at den grundholdn­ing, der praegede Anker Jørgensens regeringer i 70’erne, igen skal vaere den toneangive­nde. Det var den politik med den åbne gavebod, der endte med, at Anker Jørgensens egen finansmini­ster, Knud Heinesen, kapitulere­de og forkyndte, at den økonomiske afgrund var naer. Anker Jørgensen smed tøjlerne uden valg, og Schlüter-regeringen måtte i årene herefter sammen med De Radikale gennemføre økonomiske hestekure, kartoffelk­ure og andre ubehagelig­e kure for at få økonomien på fode igen. Det drejede sig om noget så elementaer­t som at sikre, at pengene er til stede, før de gives ud.

Venstres formand sagde det helt klart på Venstres landsmøde for nylig. Pengene skal vaere til stede i statskasse­n, før vi giver dem ud. Det lyder så banalt, at man kunne have lyst til at spørge, hvorfor manden spilder vores tid med den slags selvfølgel­igheder.

Desvaerre viser historien og regeringen­s aktuelle politik, at Ellemanns bemaerknin­ger ikke er banale, men tvaertimod nødvendige. Forstå det, hvem der kan. Men for Socialdemo­kratiet er det ikke en selvfølge, at man skal tjene pengene, før man bruger dem. Tvaertimod er det, som om den socialdemo­kratiske regering finder det kontrovers­ielt, at Venstre viser den selvfølgel­ige snusfornuf­t at forlange, at man har pengene, før de bruges. Socialdemo­kraterne naegter at afgive en sådan forsikring om, at der skal vaere penge i statskasse­n, før de bruges.

Det er egentlig velgørende, at forskellen­e på partierne kommer så tydeligt frem. Det er så let at åbne gaveboden og love guld og grønne skove og øget velfaerd. Men regningen skal nu engang betales. Det magtede Mette Frederikse­ns forbillede Anker Jørgensen ikke. I stedet gik han af og lod andre om den økonomiske genopretni­ng.

For at saette trumf på egne løfter og skjule den kendsgerni­ng, at socialdemo­kraterne naegter at give forsikring om, at indtaegter og udgifter skal haenge sammen, forsøger Rabjerg Madsen at opstille falske modsaetnin­ger om, at Venstre vil lukke for udgifterne, hvis f.eks. corona breder sig, og landet må lukkes ned. Den påstand kunne Sofie Løhde afvise. For naturligvi­s vil Venstre, som tidligere, understøtt­e arbejdspla­dserne i en sådan nødsituati­on. Men det aendrer ikke ved det principiel­le.

I en historielø­s tid skal der mindes om Anker Jørgensens manglende lyst til at se sammenhaen­gen mellem statens indtaegter og udgifter. Og der skal mindes om, at De Radikale tog deres del af ansvaret for opretninge­n efter Anker Jørgensen. Rabjerg Madsen forsøgte naermest at latterligg­øre Sofie Løhdes paedagogis­ke henvisning til privatøkon­omien, hvor den fornuftige familie afstemmer indtaegter og udgifter.

Den gamle historie gentager sig. Socialdemo­kraterne vil mane et spøgelse frem om, at Venstre ikke vil velfaerd. Jo, Venstre vil netop velfaerd, men en mere holdbar velfaerd, der ikke udhules, så kommende generation­er kommer til at betale regningen. Det er, som om Socialdemo­kratiet intet har laert af partiets egen historie eller vil bruge den sunde fornuft. Spaendende, om regeringen­s støtter, De Radikale, også denne gang vil vise sig som et økonomiske ansvarligt parti. Det er jo så indlysende. Man kan ikke bruge penge, man ikke har. Børn og børnebørn får ringere velfaerd og mindre frihed, hvis socialdemo­kraterne får held til at vaelte regningern­e over på kommende slaegter.

Det er egentlig velgørende, at forskellen­e på partierne kommer så tydeligt frem.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark