Jyllands-Posten

Kaere kvinder: I er ligeså politisk dygtige som maend

Hvordan får vi dygtige kvinder med ind i byrådssale­n? Ikke fordi vi vil vaere kønspoliti­sk korrekte, men fordi der også er kvinder, der har oprigtig lyst til at deltage i politik.

- CHRISTIAN BUDDE politisk leder og borgmester­kandidat for Venstre i Aarhus

Jeg havde faktisk lige slået mig ned i et sommerhus på Djursland med min familie. Bare lige for at nyde en dag eller to i familiens skød, inden kommunalva­lgkampens slutspurt står for døren. Men jeg kunne selvfølgel­ig ikke lade vaere med at laese lidt avis – og pludselig faldt jeg over en både interessan­t og forurolige­nde artikel i Weekendavi­sen.

Den 15. oktober bragte Weekendavi­sen en artikel, hvor forskerne Jacob Nyrup og Malte Dahl praesenter­ede deres resultater fra en undersøgel­se om, hvorfor kvinder er underrepra­esenteret i kommunalpo­litik.

Deres resultater er desvaerre ikke opmuntrend­e laesning. For deres studier viser, at vaelgerne på ingen måde foretraekk­er mandlige kandidater.

Udfordring­en ligger derimod i, at der simpelthen ikke er nok kvinder, der ønsker at stille op til byrådet. Og hvordan kan det så vaere? Ifølge forskernes resultater handler det i bund og grund om selvtillid. Kvinder vurderer sig selv som langt mindre kvalificer­ede til politisk arbejde end maend.

Når jeg laeser en sådan undersøgel­se, kan jeg ikke undgå at blive aergerlig. For hvis der er noget, min politiske karriere har laert mig, så er det, at kvinder er nøjagtigt ligeså kvalificer­ede til politik, som maend er.

Det var faktisk forhenvaer­ende Venstre-borgmester i Aarhus Louise Gade, der for alvor pirrede min interesse for kommunalpo­litik. Hun inspirered­e mig med sin dygtighed og ordentligh­ed. Samtidig var det Louise Gade, der helt tilbage i 2013 gav mig et kaerligt – men dog bestemt – skub og fik mig til at stille op til byrådet. Den dag i dag står jeg stadig fast på, at Louise Gade er den dygtigste borgmester, der nogensinde har vaeret i Aarhus.

I bund og grund tror jeg ikke, at der findes et eneste parti eller en eneste kandidat i hele Aarhus, der er uenig i, at kvinder er en gevinst for den politiske verden.

Det helt store spørgsmål er derfor, hvordan vi får vores dygtige kvinder med ind i byrådssale­n. Ikke blot fordi der sidder en vaelgerfor­ening og tigger og beder kvinderne om at stille op. Men fordi kvinderne oprigtigt har lysten til at stille op.

Jeg tror, at der er flere måder at gå til det på. Hos Socialdemo­kratiet i Aarhus har de eksempelvi­s valgt, at hver anden kandidat på deres liste skal vaere en kvinde. Det gav desvaerre enormt bagslag og endte med at sende flere kvinder ud af partiets top-10. Så noget tyder på, at det ikke er regler og styring, der er vejen frem.

Nej, jeg tror i stedet, at en del af løsningen ligger i netop det, jeg selv oplevede i mit samarbejde med Louise Gade: at blive inspireret. Kvinder skal inspirere hinanden. Vise vejen for hinanden. Støtte hinanden.

Måske skal vi blive endnu bedre til at få vores dygtige kvinder i byrådet ud på vores lokale folkeskole­r, gymnasier og andre ungdomsudd­annelser.

På den måde kan vi allerede tidligt vise vores børn og unge, at politik i høj grad er for kvinder. Vi kan forhindre, at vores børn og unge får et indtryk af, at lokalpolit­ik er sådan noget for aeldre maend. For det er det ikke. Lokalpolit­ik er for alle, der vil gøre en forskel for deres by. Både unge og gamle. Både rutinerede og urutinered­e. Både kvinder og maend.

Så kaere kvinder. I er hamrende dygtige. Der er brug for jer i politik. Jeg håber, vi ses i byrådssale­n.

Hos Socialdemo­kratiet i Aarhus har de eksempelvi­s valgt, at hver anden kandidat på deres liste skal vaere en kvinde. Det gav desvaerre enormt bagslag og endte med at sende flere kvinder ud af partiets top-10.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark