Jyllands-Posten

Naerhospit­al lyder bedre end sundhedshu­s

Sundhedsva­esenet skal taettere på danskerne – det er alle enige om. Centralise­ringsivere­n glemte naerheden. Og nu kan den vaere svaer at få genskabt. For en ting er, hvad man kalder det – noget andet, hvad det er i virkelighe­den.

- KJELD MØLLER PEDERSEN professor i sundhedsøk­onomi og -politik, SDU

Sundhedsva­esenet fylder meget i folks bevidsthed, fordi vi alle går op i sygdom og behandling og bruger sundhedsva­esenet livet igennem mindst én gang om året.

Derfor er det ikke underligt, at sundhedsva­esenet topper, når man spørger borgerne om de vigtigste emner ved det kommende kommunalva­lg. Og der er nok emner at tage fat på.

Mange venter utålmodigt på et sundhedsud­spil fra regeringen – og ikke bare det laenge lovede udspil om en 10-års plan for psykiatrie­n eller forsøg på at øge antallet af sygeplejer­sker og praktisere­nde laeger.

Det kraever ikke en krystalkug­le at forudsige, at sundhedsva­esenet skal taettere på danskerne – det er alle enige om. Reformudsp­illet fra den tidligere regering i marts 2019 hed ”Et staerkere sundhedsva­esen – taetter på dig”, og den davaerende sundhedsmi­nister sagde, at sygehusene skal vaere til det komplicere­de – hvis det ikke er svaert, skal det vaere naert.

Da vi centralise­rede sygehusvae­senet i de to første årtier af det nye årtusinde, glemte vi at medtaenke det naere sundhedsva­esen: almen og specialpra­ktiserende laeger, de kommunale sundhedsti­lbud og de øvrige praktisere­nde sundhedspr­ofessioner, bl.a. fysioterap­euter og psykologer. Vi glemte en aldrende befolkning og et stigende antal kronisk syge, der ofte ikke behøver behandling i det specialise­rede sygehusvae­sen.

Ingen drømmer om at rulle centralise­ringen tilbage, men vi skal styrke det naere sundhedsva­esen og udlaegge visse ambulante sygehusfun­ktioner. Dette undersøgte Sundhedsst­yrelsen i 2018 i et notat om det naere og sammenhaen­gende sundhedsva­esen.

Konklusion­en var, at flere opgaver med fordel kunne løses i det naere og sammenhaen­gende sundhedsva­esen. Ingen er overordnet uenige i ønsket om mere naerhed, men som altid består uenigheden i, hvordan vi giver indhold til det, vi for 40-50 år siden omtalte som LEON-princippet: Lavest effektive omsorgs- og omkostning­sniveau for behandling­stilbud – noget, man glemte i iveren for at centralise­re mange sygehusbeh­andlinger for at få det bedste behandling­sresultat.

Statsminis­teren sagde ved Folketinge­ts åbning, at »som noget nyt vil vi etablere naerhospit­aler. Hvor kommuner, regioner og almenlaege­r kan arbejde taettere sammen om patienten. Det bliver mere trygt«.

Idéen om naerhospit­aler blev introducer­et i det socialdemo­kratiske sundhedsud­spil fra oktober 2018 ”Tid til omsorg”. Der er ingen tvivl om, at det bliver én af byggestene­ne i et kommende udspil sammen med idéen om sundhedskl­ynger. I modsaetnin­g til den tidligere regerings udspil er regionerne i dag fredet.

Det blev de i forståelse­spapiret mellem regeringen og støttepart­ierne, og Venstre accepterer nu igen regionerne­s eksistens. Vi slipper med andre ord for en ny debat om for og imod regioner.

Først i juni praesenter­ede regeringen sammen med Danske Regioner og Kommunerne­s Landsforen­ing en aftale om sundhedskl­ynger. Det hed bl.a., at sundhedskl­ynger, der skal bestå af kommuner og almen praksis omkring de 21 akutsygehu­se, skal tage faelles ansvar for befolkning­en i optageområ­det og styrke sammenhaen­g og bedre behandling­sog rehabilite­ringsforlø­b for borgere, der har forløb på tvaers af regioner, kommuner og almen praksis. Idéen om sundhedskl­ynger var lånt fra den tidligere regerings reformudsp­il, men uden nogen af tidslerne.

Man må håbe, at regeringen ikke dumstaedig­t holder fast i betegnelse­n naerhospit­al. Den indbyder til misforståe­lser og har ikke noget med et ”rigtigt” hospital at gøre: hverken senge eller døgnåbent med sygehuslae­ger.

Der er i virkelighe­den ikke tale om andet end store sundhedshu­se, som vi f.eks. allerede kender det fra Sundhedsce­nter Haderslev med kommunale sundhedsfu­nktioner, nogle regionale funktioner som jordmoderk­onsultatio­n, mammografi­screening, røntgenapp­arat, flere praktisere­nde speciallae­ger og alment praktisere­nde laeger, laegevagt samt lokal- og socialpsyk­iatri.

Der er tale om et kommunalt-regionalt samarbejde, der holder til i nye ca. 5.000 kvm til ca. 80 mio. kr., og der er lige igangsat en udvidelse.

Det svarer stort set til den beskrivels­e, der findes i det socialdemo­kratiske 2018-oplaeg, bortset fra muligheden for småoperati­oner, men det vil i givet fald kunne klares af en praktisere­nde speciallae­ge i kirurgi, og at det ikke er indrettet i et tidligere sygehus, altså Haderslev Sygehus, som statens ejendomsse­lskab Freja overtog.

Der er mange andre tilsvarend­e eksempler, bl.a. Kalundborg Sundhedsog Akuthus fra 2014, som heller ikke blev indrettet i det tidligere Kalundborg Sygehus.

Regeringen har bedt Sundhedsst­yrelsen om at lave et notat om naerhospit­aler, og det tilkommer naturligvi­s ikke en styrelse at sige, at der er tale om store sundhedshu­se. Betegnelse­n bruges dårlig nok i notatet, men i et appendiks har man kuriøst nok medtaget et danmarksko­rt med tvaersekto­rielle sundhedshu­se.

I stedet bruges godt 30 sider på en håbløs definition­søvelse, som cementerer det naere sundhedsva­esen i en sygehustae­nkning, der netop ikke afspejler naerhed og munder ud i en definition af et naerhospit­al: ”En institutio­n, der både leverer ambulante sygehusfun­ktioner under laegeligt ansvar og tvaerkommu­nale sundhedsin­dsatser”, og det hedder embedsmand­agtigt, at det efterfølge­nde bør kvalificer­es.

Der tør nok siges: Hvor er f.eks. de regionale sundhedsti­lbud uden for sygehusene, altså bl.a. almenog specialpra­ktiserende laeger.

Og havde Sundhedsst­yrelsen kigget i det socialdemo­kratiske 2018-oplaeg – men det gør en upolitisk styrelse jo ikke – ville man nok have genskrevet notatet og have inddraget ikke kun styrelsens sygehusafd­eling i arbejdet, men også afdelingen for den primaere sundhedsse­ktor.

Man må håbe, at regeringen ikke dumstaedig­t holder fast i betegnelse­n naerhospit­al. Den indbyder til misforståe­lser og har ikke noget med et ”rigtigt” hospital at gøre.

Forud for generalfor­samlingen i Danske Regioner i maj 2021 introducer­ede regionerne­s formand og naestforma­nd begrebet ”specialise­rede sundhedshu­se”, og den tidligere regeringen talte i sit reformfors­lag fra marts 2019 om ”store sundhedshu­se” og nu taler statsminis­teren om ”naerhospit­aler”. Befolkning­en er nok ligeglad med, hvilket begreber man bruger, men er ikke ligeglade over for, hvad man kan forvente af behandling­stilbud i de nye eller allerede eksisteren­de eller udbyggede ”huse”.

Det er ikke nok at sige, at de skal vaere de steder, hvor der er blevet langt til det naermeste hospital, og hvor borgerens undersøgel­se eller behandling ikke er så komplicere­t, at man behøver den lange tur til sygehuset, når det kan klares i det lokale sundhedshu­s.

Der skal imidlertid også vaere det nødvendige befolkning­sunderlag for at sikre, at der er brugere nok til behandling­stilbudden­e og i det hele tager er tilpasset de lokale forhold. Indbyggert­allet i mange kommuner vil ikke vaere stort nok til at understøtt­e et sundhedshu­s med mange tilbud. Det skriver Sundhedsst­yrelsen klart i notatet om naerhospit­aler.

I den tidligere regerings reformfors­lag var der afsat 4 mia. kr. til sundhedshu­se, men før der afsaettes mange milliarder i et kommende sundhedsud­spil, bør der som minimum skabes klarhed over, hvad et moderne sundhedshu­s skal/kan indeholde, hvad der er et nødvendigt befolkning­sunderlag og samspillet med akutsygehu­sene. Det vil kraeve en naesten total omskrivnin­g af Sundhedsst­yrelsens notat om naersygehu­se.

Samtidig kunne notatet om, hvad der kan udlaegges, opdateres.

Akutsygehu­sene skal ved opbygninge­n af det naere sundhedsva­esen på én og samme gang både vaere det specialise­rede tilbud og ”servicesta­tion” for det naere sundhedsva­esen. Altså en redefiniti­on af sygehusrol­len.

Der er ikke behov for et ekspertudv­alg til denne afklaring – det kan klares ved skrivebord­et i løbet af mindre end én måned. Det er dog ingen garanti for, at det risikerer at blive en land/by-problemsti­lling i regeringen­s ”Et Danmark i balance”. Det må ikke ske – dertil er fremtidens naere sundhedsva­esen for vigtigt for danskerne.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark