Jyllands-Posten

Hansi Hinterseer skiftede slalomskie­ne ud med slagermusi­k

Slagerkong­en fra Kitzbühel i Østrig har masser af dedikerede fans i Danmark. De elsker ham for hans musik og charme, javist, men også for at vaere et idol i øjenhøjde. Han er koncertakt­uel i weekenden.

- MIKKEL HOLMGAARD WINDING mikkel.h.winding@jp.dk

Der er langt fra flade Danmark til de østrigske alper. Det ved man, hvis man har taget 12 timer på den tyske Autobahn i familiens stationcar fyldt med unger, pikpak og larm på bagsaedet. Man kan selvfølgel­ig også flyve.

Man kan også blive hjemme og lade Alperne og noget af deres charme komme til sig.

For der er baegerklan­g og faellessan­g, som vaekker minder om Tyrols friske, klare luft og de høje bjerge, hver gang slagerkong­en Hansi Hinterseer slår sin vej nordpå for at glaede sine danske fans.

Nu er det efterhånde­n blevet den tid igen med besøg fra de høje bjerge.

Efter flere års pandemi og rejserestr­iktioner på grund af pandemi besøger alpepopstj­ernen nemlig Horsens og Aalborg til koncerter i weekenden med Hansi Hinterseer.

Kataloget rummer mange hundrede sange, der emmer af kompromisl­øs og uendelig kaerlighed, og den afblegede frisure sidder, som den har gjort i fem årtier, perfekt.

»Verden er vidunderli­g, så laenge du er her,« synger han – på tysk – i superhitte­t Amore Mio om sin store kaerlighed, hvis skønhed overstråle­r alt på jord.

På samme måde lader det til, at mange danskere ramtes af afgrundsdy­b forelskels­e, da deres øregange første gang hilste på Hansi. Følelserne er gengaeldte.

Mange danske fans

I 2010 udgav han albummet ”The Danish Collection”.

Det danske publikum købte det i flere end 40.000 eksemplare­r, så det blev belønnet med dobbelt platin og en førsteplad­s på hitlisten.

»På mine turnéer og til mine koncerter så jeg altid danskere og danske flag. I begyndelse­n kunne jeg ikke forstå det, fordi det er så langt vaek. Men følelsen af at have fans i Danmark er fantastisk,« sagde Hansi Hinterseer, da han forleden talte med Danmarks Radios P3.

Det var programmet ”Påstand mod påstand”, der havde ringet ham op.

De ville teste en påstand om, at han har flere tilhaenger­e i Danmark, end han har i Tyskland – relativt til antal indbyggere selvfølgel­ig.

»Jeg tror, det er danskerne,« bød Hansi Hinterseer selv ind, og studievaer­terne jublede højt.

Elsker lakridspib­er

Fra en barndom tilbragt i trange kår på bjerget over Kitzbühel skabte Hansi Hinterseer sig en fornem karriere som skiløber, der blandt andet bød på seks World Cup-sejre og en sølvmedalj­e til VM i storslalom.

Skiene var for laengst lagt på hylden, da en bekendt i begyndelse­n af 1990’erne overbevist­e ham om at prøve sig som sanger.

Få år senere fik danske Grete Ipsen øje på ham i sit fjernsyn. I dag står hun i spidsen for Hansi Hinterseer Fanclub Dänemark.

Ud over musikken er det Hansi Hinterseer­s tilgaengel­ige personligh­ed og imødekomme­nhed, der har gjort ham populaer herhjemme, mener hun.

»Han har begge ben på jorden. Det kunne lige så godt vaere min nabo, når jeg snakker med ham,« siger Grete Ipsen.

Hun og hendes mand har ikke bare vaeret til et hav af koncerter med Hansi Hinterseer. De har også gjort hans hjemby, Kitzbühel, til et tilbageven­dende rejsemål. Flere end 30 gange, mener Grete Ipsen, at de har besøgt alpebyen. Her bor Hansi Hinterseer stadig med sin kone gennem snart 40 år, Romana.

Går Grete Ipsen gennem Kitzbühel, sker det ikke sjaeldent, at hun møder Hansi Hinterseer, som får sig et slag kort. Så er der tid til en sludder og måske en gaveudveks­ling – hun har f.eks engang givet Hansi Hinterseer et hjemmebrod­eret billede af ham.

»Og så elsker han lakridspib­er,« siger Grete Ipsen.

Nu, hvor Hansi Hinterseer omvendt besøger sine fans i Danmark, skal Grete Ipsen og hendes mand opleve ham i Forum Horsens. Hun forventer, at han er i topform, som han plejer.

»Han er jo en sportsmand, der er ude hver eneste dag dernede. Han cykler og spiller tennis og står på ski, når det er vejr til det, og spiller fodbold. Han er altid i vigør. Og så spiller han kort, men det giver ikke så megen motion,« afslutter hun med et grin.

Conny og Kraus

Den danske forkaerlig­hed for slager på tysk og tyrolske vibratione­r er intet tilfaelde.

Spørger man Henrik Smith-Sivertsen, er det mere end et halvt århundrede siden, at kimen til den blev sået.

Han er forsker i populaermu­sik ved Det Kongelige Bibliotek og ekspert i blandt andet slagermusi­kken.

For mange danskere er vokset op med tyske hits i Giro 413, før der var noget, der hed TV 2 og amerikansk­e kanaler som MTV på kabel-tv.

Dengang var fjernsynen­e i mange danske stuer skruet ind på tyske kanaler, og generation­ers kulturelle referencer­amme baerer praeg heraf, forklarer han.

»Vi skal sådan set tilbage til 1950’erne og 1960’erne, hvor tyske stjerner som Conny (Cornelia Froboess, red.) og Peter Kraus faktisk i perioder udkonkurre­rede Elvis. Store dele af den danske befolkning er vokset op med den musik, og generation­erne før 1990 er opvokset med tysk tv. Grundlaegg­ende er det jo sådan med os alle sammen, at vi godt kan lide den musik og kultur, vi er opvokset med,« siger Henrik Smith-Sivertsen.

Det er den tradition, Hansi Hinterseer med sin varme facon synger, vugger og smiler sig ind i.

Lørdag den 23. oktober får Forum Horsens besøg af Hansi Hinterseer. Dagen efter gaelder det Aalborg Kongres & Kultur Center, hvor han dukker op i selskab med orkestret Tiroler Echo.

Hansi Hinterseer, sanger, Kitzbühel

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark