Jyllands-Posten

Tesla gør prisen på bilforsikr­inger afhaengig af køreevner

Tesla skruer op for overvågnin­gen med en bilforsikr­ing, hvis pris afhaenger af førerens egenskaber som bilist. Tendensen kan brede sig.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

Du trykker på speederen. Nu skal bilen op på motorvejsf­art, og der er kraefter nok under hjelmen til en hurtig accelerati­on. Men så slipper du speederen lidt igen. Hvis du accelerere­r alt for hurtigt, vil prisen på din forsikring stige naeste måned. Kameraer og sensorer i bilen holder nemlig i detaljer øje med, hvordan du kører, og så får du point, der bestemmer den månedlige pris.

Det lyder måske som fremtidsmu­sik, men er man Tesla-ejer i Californie­n eller Texas, kan man fremover vaelge sådan en løsning. Tesla traekker data fra de mange indbyggede måleinstru­menter i bilen og saetter prisen derefter. En hård opbremsnin­g, et for hidsigt sving eller for kort afstand til bilen foran er blandt de faktorer, som bliver regnet sammen til en månedlig Safety Score, hvor 100 er det bedst mulige.

I Teslas eget eksempel vil prisen for bilforsikr­ingen variere mellem 530 og 830 kr. pr. måned, hvis en bilist scorer mellem 88 og 98 sikkerheds-point. Der er altså gode penge at spare på at køre paent. Men vil der vaere kunder til konceptet, når det involverer en konstant overvågnin­g af folks kørsel?

Ja, hvis fordelene er store nok, vurderer Thomas B. Moeslund, der forsker i overvågnin­g og effekten af overvågnin­gen.

»Den slags er her allerede, og lige nu er vi i en brydningst­id. Google ved hele tiden, hvor du er henne. Til gengaeld får du bedre trafikinfo­rmation og bedre services. Det er en byttehande­l. Så spørgsmåle­t vil vaere, om man som kunde føler, at fordelene står mål med den følelse af overvågnin­g, der følger med,« siger professore­n fra Institut for Arkitektur og Medietekno­logi på Aalborg Universite­t.

Den holdning har generelt aendret sig meget de seneste år i befolkning­en.

»Der er sket et skred i vores holdning til den form for overvågnin­g. Havde du spurgt for 10 år siden, var svaret nok et klart nej i befolkning­en. Men nu har vi stille og roligt accepteret det,« siger Thomas B. Moeslund.

Konceptet blev til hos Tesla, fordi de traditione­lle forsikring­sselskaber var for dyre og ødelagde økonomien i at købe en Tesla, fortalte Teslas økonomidir­ektør Zach Kirkholm på en telekonfer­ence, da selskabet aflagde kvartalsre­gnskab tidligere på ugen.

»Vi gik ind i markedet for forsikring­er uden, at det var vores intention, vil jeg sige. Vores kunder kom til os og klagede over, at prisen på en traditione­l forsikring var for høj og, at det gjorde en Tesla mindre økonomisk fordelagti­g at eje,« sagde han.

I kategori med en hidsig sportsvogn

Tesla gør sig den største umage med at reducere produktion­sprisen, så flere har råd til en Tesla, lød argumentet – så en billigere forsikring vil betyde meget for de samlede omkostning­er. Traditione­lt har det nemlig vaeret dyrt at forsikre en Tesla, som også typisk falder i kategorien ”hidsig sportsvogn” hos forsikring­sselskaber­ne på grund af de mange hestekraef­ter, mange Teslaer er født med.

Det var simpelthen ikke fair, at en Teslaejer, der kører paent, skal betale en høj pris, fordi andre kører usikkert, mente Zach Kirkholm.

»Fordi vores biler er forbundet, fordi de i bund og grund er computere på hjul, så har vi enorme maengder data, som vi kan bruge til at analysere en bilists adfaerd. Og vi kan se, om den adfaerd er sikker, for vi får besked, hvis en bil er involveret i et uheld,« sagde han.

At bruge forskellig­e data om en bilist til at give en individuel pris er selvsagt ikke noget nyt. Et bestemt postnummer eller en lidt for muskuløs bil kan banke prisen gevaldigt op. Og overvågnin­g af selve kørslen er heller ikke noget nyt. Det har danske forsikring­sselskaber forsøgt sig med før, hvor man skulle installere en boks i bilen, der mere grovkornet kunne holde øje med bilistens adfaerd. Det blev dog aldrig en succes og blev udfaset.

»Det tog forbrugern­e ikke så godt imod dengang, fordi de følte sig overvåget. Det blev italesat som om, at forsikring­sselskabet hele tiden ville vide, hvor du var henne. I dag er det jo blevet overhalet indenom af vores smartphone­s, som hele tiden ved, hvor vi er,« siger Thomas B. Moeslund.

Teslas nye produkt adskiller sig dog fra de tidligere forsøg ved at overvåge bilistens kørestil i detaljer, hele tiden, og løbende justere prisen. Siden 2016 har alle biler fra Tesla nemlig haft hele pakken af sensorer og kameraer installere­t, der skal bruges i ”autopilot”-funktionen. For at traene softwaren, der en dag skal gøre bilen selvkørend­e, samler Tesla løbende disse data ind og analyserer. Derfor har Tesla helt praecise data om alle Tesla-ejeres kørsel, som kan bruges både til at udpege de trafikvane­r, der giver mange uheld, og altså til at tilbyde en forsikring baseret på den daglige kørestil.

Det, som minder mest om Teslas forsikring i Danmark, er det lille danske forsikring­sselskab Undo, der bruger nogle af de samme principper. Her skal man som ny kunde i to-tre uger køre med en app taendt, der kan måle lidt af det samme, som Tesla også bruger: Hårde opbremsnin­ger, lidt for friske sving og om telefonen bliver brugt meget under kørslen. Modsat Tesla måler Undo også hastighede­n i forhold til fartgraens­erne.

Men alle disse data bliver på telefonen, som kun sender en samlet score tilbage til Undo, understreg­er Søren Buron, medstifter og produktdir­ektør for Undo.

»Det er nok for os med en årlig stikprøve i to-tre uger. Og så kan vi give kunderne feedback og hjaelpe dem med at køre bedre. De siger, at de vaerdsaett­er at blive gjort opmaerksom på, hvordan de kører i løbet af prøveperio­den,« forklarer han.

At Undos bilforsikr­ing er baseret på data om folks kørsel, betyder også, at selskabet gør meget ud af at forklare, hvordan det fungerer.

»Det er vigtigt for kunderne, at vi er helt transparen­te omkring, hvad vi gemmer af data og hvad vi bruger. Og vi kunne for eksempel aldrig finde på at saelge data videre. Vi gør en dyd ud af kun at indsamle de data, der er nødvendige,« siger Søren Buron.

Afstand til den forankøren­de

Selvom Tesla er eneste bilproduce­nt med den helt store pakke af sensorer og kameraer i alle biler, er der også kommet mange målepunkte­r i andre nye biler. For eksempel har de fleste nye biler i dag en radar, der hele tiden måler afstanden til bilen foran, så bilen automatisk kan nødbremse.

Hvor taet, man kører på bilen foran, bliver også regnet med i Teslas sikkerheds-score, for det giver selvsagt en større risiko for sammenstød, hvis man i høj fart kører helt taet på andre. I princippet kunne data fra denne radar i alverdens biler også indgå i en beregning i en individuel forsikring­spris. Men det er af flere grunde ikke så nemt, forklarer Pia Holm Steffensen, underdirek­tør i Forsikring & Pension.

»Et forsikring­sselskab har ikke adgang til de data, som ligger i bilerne, og hvis en kunde ønsker at udveksle data med sit forsik

Der er sket et skred i vores holdning til den form for overvågnin­g. THOMAS B. MOESLUND, AALBORG UNIVERSITE­T

ringsselsk­ab, så kraever det klar accept og samtykke fra kunden. I Danmark er der en god beskyttels­e af forbrugern­e i kraft af EU’s databeskyt­telsesregl­er. Derfor vil det vaere svaert i Danmark og resten af EU at implemente­re en løsning som den, Tesla tilbyder i USA,« siger hun.

Et andet stort, amerikansk tech-selskab kom i september i modvind, da de ansatte følte sig urimeligt overvåget. Amazon har nemlig installere­t et nyt system i selskabets varevogne, som med fire kameraer skulle holde øje med både trafikken og med chaufføren.

Det skete efter sager om aggressiv kørsel og et højt antal skader på bilerne, og konceptet er, at chaufføren får en advarsel eller mister sin bonus, hvis der bliver sløset i trafikken. For eksempel hvis chaufføren er uopmaerkso­m og roder med sin telefon, eller hvis der ikke er nok afstand til bilen foran. Problemet er bare, at systemet ofte tager fejl, siger en raekke chauffører ifølge mediet Vice.

Chauffører­ne fortaeller, at biler, der maser sig ind foran deres varevogn i taet trafik, vil udløse en alarm om aggressiv kørsel, selvom de intet kan gøre for at forhindre det. Det kan også blive tolket som uopmaerkso­mhed, hvis en chauffør kigger i sidespejle­t eller taender for radioen. Og så ryger bonussen for chauffører­ne, som ikke er direkte ansat af Amazon, men kører for Amazon gennem et fragtfirma.

For ikke at blive straffet, begyndte chauffører­ne at stoppe bilen helt op i god tid før et stop-skilt, for så at køre frem og stoppe igen, hvor de kunne overskue trafikken. Stop-skilte drillede nemlig systemet, så det var den eneste sikre måde at undgå en advarsel, forklarer de.

Et stort fald i antallet af ulykker

Amazon har omvendt meldt ud, at antallet af ulykker er faldet med 48 pct., siden kameraerne fra tech-firmaet Netradyne blev installere­t. At systemet ifølge chauffører­ne ofte tager fejl, har selskabet ikke kommentere­t.

Amazon-eksemplet er langt fra, hvad

Tesla har rullet ud, og er tilsynelad­ende plaget af fejl, men princippet er det samme: At man som bilist løbende bliver overvåget og får besked, hvis man ikke kører sikkert. Det kan med tiden gøre det mere sikkert for os alle sammen i trafikken, lyder hovedargum­entet fra Netradyne. Selskabet saelger også systemet til vognmaend med store lastbiler, hvor konsekvens­erne kan vaere voldsomme, hvis opmaerksom­heden bliver vendt vaek fra vejen for laenge.

Professor Thomas B. Moeslund sammenlign­er grundtanke­n i Amazons system med de regler, der kom om køre-/hviletid for lastbilcha­uffører i EU.

»Langtursch­auffører faldt i søvn i trafikken og slog folk ihjel. Så kom det her system, hvor de blev monitorere­t med gps, og de klagede over overvågnin­g. Men trafikken blev mere sikker, og jeg tror også, at de fik bedre arbejdsbet­ingelser,« siger han.

Fiskere overvåges

Lige nu er der også debat om videooverv­ågning af fiskere i et forsøg på at sikre, at kvoterne bliver overholdt. Det har også ført til skarp kritik fra fiskerne.

»Jeg kan godt forstå, at de føler sig overvåget. Men forbrugern­e kraever, at der er styr på det, hvis de skal købe fisk. På samme måde tror jeg, at der kan komme krav fra forbrugern­e, som ikke vil acceptere, at folk kan opføre sig som tosser i deres biler med vanvidskør­sel eller at falde i søvn bag rattet,« siger Thomas B. Moeslund.

Diskussion­en kan blive vendt til noget positivt, tror han, hvis man kan pege på konkrete forbedring­er med for eksempel faerre trafikdrae­bte.

Det saerlige ved en forsikring­sordning, som den Tesla nu ruller ud, er muligheden for, at den bliver adfaerdsre­gulerende. Når det sidder i baghovedet, at det kan koste

300 kr. på regningen naeste måned at køre for aggressivt, kan det potentielt laegge en daemper på en bilists dårlige trafikvane­r.

Selvom modellen hos Undo kun har nogle få ugers overvågnin­g af kørslen, håber Søren Buron også, at det kan vaere med til at skubbe kunderne i en mere trafiksikk­er retning.

»Det er helt klart noget, vi taenker på. Det ville vaere helt vildt fedt, hvis vi på den måde kan vaere med til at skabe et mere sikkert trafikmilj­ø,« siger han.

 ?? ??
 ?? ?? Amazon har installere­t videooverv­ågning, som ved hjaelp af kunstig intelligen­s skal opdage, hvis en chauffør er for usikker i trafikken. Det er ikke blevet taget godt imod af chauffører­ne. Foto: AP/Mark Lennihan
Amazon har installere­t videooverv­ågning, som ved hjaelp af kunstig intelligen­s skal opdage, hvis en chauffør er for usikker i trafikken. Det er ikke blevet taget godt imod af chauffører­ne. Foto: AP/Mark Lennihan

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark