Jyllands-Posten

Ugen på tvaers: Big brother Mark har din ryg. Altid

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

Det må have naget Mark Zuckerberg, at han ikke har sin egen rumraket ligesom Jeff Bezos og Elon Musk og alle de andre supergalak­tiske egoer. Men nu skal jeg da lige bede om mine himmelblå, for at Mark Zuckerberg har slået tilbage. Manden med verdens vel nok korteste pandehår har simpelthen lavet sit eget univers. Han vil skabe en virtuel galakse, hvor vi alle sammen kan tale sammen, spille spil sammen, dyrke sport sammen, holde møder sammen og gøre forretning­er sammen. Det bedste ved det er, at Mark Zuckerberg dermed kan overvåge alt, hvad vi foretager os. Det kan måske bekymre nogen, der hørte en whistleblo­wer for nyligt fortaelle, at Zuckerberg er relativt hamrende ligeglad med, om børn og unge lider psykisk overlast på hans sendeflade­r, bare profitten er tiptop. Men Zuckerberg har en plan: Forlydende­r siger, at han i naeste uge vil skifte navn på sin globale overvågnin­gstjeneste, og så er problemern­e vaek – lidt lige som små børn, der lukker øjnene og selvsikker­t erklaerer: Jeg er usynlig.

Apropos sne: Ikke siden Stig Elling med usvigelig forudsigel­ighed forud for alle store skoleferie­r forudsagde »Naesten udsolgt på alle destinatio­ner«, har den danske rejsebranc­he så eksalteret pisket en stemning op. Man under jo gerne branchen en gedigen optur efter coronanedl­ukningens ørkenvandr­ing, og det skal vi da lige love for, at den fik i efterårsfe­rien. Det var tilsynelad­ende umuligt at opdrive billetter til andet end sten-, reptil- og terrarieme­ssen i Rødovrehal­len. Alle billetter til fjernere rejsemål var revet vaek, og det samme ser ud til at gaelde for den kommende skiferie. Om ikke andet er det da godt nyt for de ortopaedki­rurgiske specialist­er, der i halvandet år er blevet fuldstaend­igt overstråle­t af lungemedic­inerne og akutperson­alet i sundhedsse­ktoren. Mon ikke der bliver ekstra travlt med benbrudden­e, når de coronaufit­te danskere med vanlig dødsforagt og blottet selverkend­else kaster sig over de alpine discipline­r, kun beskyttet af bagstivhed­ens smidighed og et Underberg-baelte?

Den franske energikaem­pe Total modtog investorer­nes stående ovationer, da den i foråret lod omverdenen vide, at selskabet vil svinge fokus vaek fra de sorte klistrede oliehaner og hen til den solbeskinn­ede vedvarende energi. Godt nok er det kun 20 pct. af investerin­gerne, der skifter farve fra sort til grøn, for der skal vaere råd til at slå til, når der er et godt tilbud. F.eks. da Total i sidste måned indgik en gigantisk kulsort oliekontra­kt på 27 mia. dollars med det henrivende styre i Irak. Lidt svaerere bliver det måske at forklare, at Total åbenbart i 50 år selv har haft beregninge­r liggende på, hvor meget varmere det blev på kloden, når de fyrede helt op for udvindinge­n. I stedet for at bruge dem til at udvikle mindre skadelige energiform­er, har Total brugt beregninge­rne til at spidse sine argumenter mod de klimakteri­elle klimatosse­r, der påstod, at olie er skidt for verden. Men mon ikke også denne nullermand af et problem flyver vaek? Så laenge PFA og de andre pensionsse­lskaber kan trøste os opsparere med, at energikaem­pen giver Totalt fede afkast, og de arbejder lidt på den grønne sag, burde de og vi have aflad til endnu nogle årtier. Og skal vi så få bestilt de flybillett­er.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark