Jyllands-Posten

VI ER FAELLES OM KUN LIGE AT KLARE DET

- Kontakt:

Mail: jpboger@jp.dk

Telefon: 87383838

en artikel, der har efterladt en saetning i mig, som jeg tager frem, når jeg er i situatione­r, hvor jeg er usikker eller måske endda føler mig som den dumme i selskab med mennesker, som jeg betragter som saerligt kloge og dygtige på deres felt. Artiklen er forfattet af den britiske journalist og forfatter Oliver Burkeman, og dens overskrift og overordned­e budskab er: ”Everybody is totally just winging it – all the time”. Det er svaert at oversaette udtrykket direkte til dansk, men det er noget i retning af, at vi alle klarer os så godt, vi kan; at vi alle er fejlbarlig­e, og at selv de mest sikre mennesker, som udefra kan virke perfekte og ufejlbarli­ge, er lige så fejlbehaef­tede og sårbare som os andre.

Oliver Burkeman skriver, at vi fortaeller os selv, at alle andre har styr på deres liv, og at nogle saerligt ophøjede endda har fuldstaend­ig styr på alting, fordi det giver os en form for mental tryghed. Vi har brug for, at nogen fremstår ultrakompe­tente og naesten ufejlbarli­ge. Erkendelse­n af, at det ikke forholder sig sådan kan føles alarmerend­e til at begynde med, men er i sidste ende dybt betryggend­e, skriver han.

kun lige klarer det, er ikke et udtryk for manglende ambition eller vilje til at lykkes, men en erkendelse af, at vi alle er mennesker, og nogle gange haenger vi på med det yderste af neglene i vores omskifteli­ge liv, og vi begår fejl, og vi tager fejl. Om det så er verdensled­ere, rockstjern­er eller folk med store stillinger i erhvervsli­vet. Vi er faelles om kun lige at klare det.

I dagens udgave af JP Bøger bringer vi et uddrag af en ny bog om dronning Margrethe, som den anerkendte forfatter

Tom BukSwienty står bag. Bogen er skrevet som en jeg-fortaellin­g, hvor dronningen fortaeller sin egen historie med egen stemme.

... nogle gange haenger vi på med det yderste af neglene i vores omskifteli­ge liv, og vi begår fejl, og vi tager fejl.

den dronning, vi møder i egenskab af hendes titel. Hun fortaeller bl.a. om en skoletid, hvor hun bestemt ikke var mønsterele­v:

»Mine karakterer var i mange fag alt andet end prangende. Jeg havde svaert ved at koncentrer­e mig. Jeg havde det med at komme til at se ud ad vinduet eller sidde og lege med noget. Jeg blev tit irettesat med formaninge­r som: ”Sid nu ordentligt” eller ”Lad vaere med at sidde der og pille”. Men jeg kunne simpelthen ikke lade vaere. Hvis jeg havde et stykke papir foran mig, var det umuligt for mig ikke at tegne små krusedulle­r i kanten.«

Det er befriende at se bag facaden og se mennesket – også når det er en dronning – og jo mere man øver sig i den disciplin, jo mindre usikker bliver man på sig selv.

God laeselyst.

 ?? ?? Arkivfoto/ Ritzau Scanpix
Arkivfoto/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark