Jyllands-Posten

JP inviterer til livetest med 12 byrådskand­idater

Hvad ville du kraeve byrådskand­idaternes svar på, hvis de sad over for dig? Politikern­e forventer saerligt, at klima og byudviklin­g vil vaere på dagsordene­n, når de saetter sig til bords med vaelgerne torsdag aften.

- JACOB HAISLUND JP Aarhus-redaktør jacob.haislund@jp.dk

»Der er en vis afstand mellem politikern­e og borgerne. Vi skal se på, hvordan vi kan skabe større tillid. Det handler om, at borgerne oplever, at der er en reel inddragels­e.«

Sådan siger rådmand for Kultur og Borgerserv­ice og byrådskand­idat Rabih AzadAhmad (R) forud for, at han og 11 andre byrådskand­idater torsdag aften saetter sig til bords med vaelgerne ved JP Aarhus’ og Lokalavise­ns livekandid­attest.

Her kan vaelgere møde op og i direkte samtale udfordre politikere fra 12 forskellig­e partier på netop de temaer, vaelgerne har på sinde.

I august lancerede Handletank­en for Lokalt Demokrati under Aarhus Kommune – hvor Rabih Azad-Ahmad var formand for den politiske styregrupp­e – en raekke anbefaling­er til, hvordan man kan styrke lokaldemok­ratiet. En af dem går på, at man »møder borgerne, hvor de er«.

Men hvorfor er den direkte samtale overhovede­t vigtig?

Anders Winnerskjo­ld, som er politisk ordfører og byrådskand­idat for Socialdemo­kratiet i Aarhus Kommune og deltager torsdag aften, kalder det »afgørende hele tiden at høre, hvad det vigtigste er for borgerne i Aarhus«.

»Det gør vi heldigvis på mange forskellig­e måder. Men op til et valg isaer er det vigtigt at se vaelgerne i øjnene. Det er jo dem, der skal bestemme retningen for byen de naeste fire år,« siger han.

Hvor det politiske fokus?

Flere temaer – bl.a. aeldreplej­e og bosteder til borgere med handicap – har haft politisk fokus i de seneste måneder. Og i de seneste uger er ikke mindst debatten om fortaetnin­gen i Aarhus taget til.

Skal Aarhus vokse med 100.000 indbyggere frem mod 2050? Eller er vaeksten og byggeriet af boliger til de mange tilflytter­e allerede nu ved at efterlade byen som en skygge af sig selv?

Anders Winnerskjo­ld forventer at blive spurgt til Aarhus Kommunes klimaindsa­ts. Men han »tror også, at boliger, boligprise­r og byudviklin­g vil fylde meget«.

»Og så håber jeg, at de store velfaerdso­mråder, alt fra folkeskole til aeldreplej­e, vil blive genstand for god dialog og debat,« siger han og ser torsdag aften frem til »en lidt dybere og mere nuanceret dialog, end der nogle gange kan vaere til valgdebatt­er«.

Hvad angår fortaetnin­gen, har Winnerskjo­lds partifaell­e, borgmester Jacob Bundsgaard, eksempelvi­s afvist DFspidskan­didat Jakob Søgaard Clausens forslag til at bremse befolkning­stilvaekst­en, bl.a. i samarbejde med omegnskomm­unerne. Forslaget er »på graensen til det absurde«, lød det fra borgmester­en.

Skylines og byudviklin­g

I Venstre forventer spids- og borgmester­kandidat Christian Budde bl.a. fokus på infrastruk­tur og letbane, skoler med pladsmange­l og vaekst og etagebygge­ri i Aarhus, når han saetter sig til bords torsdag.

»Er det vores dna i Aarhus, at vi skal have en skyline? Er fortaetnin­gen ikke gået for vidt? Der synes vi i Venstre, at vi skal have oplandet mere i spil. Men så er der udfordring­er med kapacitet på skoler, infrastruk­tur mv.,« siger han.

Rabih Azad-Ahmad peger på byudviklin­g, borgerindd­ragelse om samme og klima som de mest presserend­e temaer lige nu. Og Dorthe Borgkvist, som tidligere var medlem af Socialdemo­kratiet, forventer isaer at skulle tale om de temaer, navnet på hendes nye liste fokuserer

Er det vores dna i Aarhus, at vi skal have en skyline? Er fortaetnin­gen ikke gået for vidt? CHRISTIAN BUDDE, BORGMESTER­KANDIDAT FOR VENSTRE I AARHUS

på: trivsel, velfaerd og reel borgerindd­ragelse.

Således forventnin­gerne fra politikern­e. Får de ret?

Jyllands-Postens live-kandidatte­st finder sted torsdag aften fra klokken 19.00. Deltagelse er gratis.

 ?? ?? Christian Budde, spidskandi­dat for Venstre, forventer fokus på bl.a. infrastruk­tur og skoler.
Christian Budde, spidskandi­dat for Venstre, forventer fokus på bl.a. infrastruk­tur og skoler.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark